El cos com a suport artístic - Curs 2019 2020


 
 
 
 

El cos com a suport artístic

Apadrina el teu equipament: L’Institut Milà i Fontanals obre per primer any un Batxillerat Artístic d’Arts Escèniques i s’uneix amb el CCCB en aquesta àrea, desenvolupant una primera experiència conjunta a partir del projecte Feminismes! i la col·laboració especial de Cesc Gelabert, per treballar el cos com a suport de creació artística.

«Apadrina el teu Equipament» és un projecte que treballa per potenciar la interrelació entre els centres educatius i els grans equipaments culturals del Raval i facilitar experiències significatives en la cultura. Aquest curs escolar 2019-2020, CCCB Educació, juntament amb l’Institut Milà i Fontanals, proposen el taller “El cos com a suport artístic” que consisteix en dues experiències que plantegen el cos com a llenguatge artístic des de diverses aproximacions.

En primer lloc, una visita guiada a l’exposició Feminismes! descobreix la importància de la Performance en l’art contemporani i l’anomenada vanguarda feminista dels anys 70, així com la introducció de teories humanistes que posen el cos com a eix principal de reflexió. Les obres performatives de Judy Chigaco, Valie Export, Mari Chordà o Ana Mendieta plantegen el propi cos com a principal mitjà d’expressió artística, reivindicant aquesta tècnica, que no només interpel·lava a protestes feministes, si no que també activava una reflexió sobre la jerarquia de tècniques emprades en el món de l’art. Altres disciplines com la fotografia, el vídeo, el happening o el cinema, també es van utilitzar per posar en crisi els sistemes de representació heteropatriarcals, que plantejaven la imatge de les dones com a muses, limitades a l’espai privat de la casa o com a objectes sexualitzats i de desig. Les obres d’artistes com Martha Rosler, Cindy Sherman i Orlan, posen sobre la taula aquesta crítica de la representació i dels rols femenins a partir d’estratègies com la resignificació, l’apropiació o la transformació corporal.

La segona experiència que es planteja des del projecte “El cos com a suport artístic” és un taller amb Cesc Gelabert a l’escola. El taller té com a objectiu presentar noves metodologies en l’àmbit de la dansa que parteixen de la presa de consciència del propi cos. A partir d’una primera reflexió teòrica sobre l’estreta relació entre cos, cor i ment, el ballarí i coreògraf, planteja la dansa com un acord mutu entre creadors, intèrprets i públics. D’aquesta manera, els alumnes tanquen l’experiència amb l’exploració dels seus cossos, prenent consciència de la transmissió de significat a partir de l’expressió corporal. Podeu recuperar una presentació que l'artista va realitzar al CCCB a continuació:

 
 

Propostes CCCB Educació

 
 
-
CCCB Educació, en col·laboració amb les altres entitats culturals del barri, forma part del projec...