Exposició «William Kentridge. El que no està dibuixat»


 
 

9 octubre 2020 - 21 febrer 2021

El CCCB dedica aquesta exposició a l'obra de William Kentridge, l'artista sud-africà que ha construït un discurs creatiu multidisciplinari i que s'ha consolidat com una de les veus de refèrencia en el paisatge de l'art contemporani mundial. Testimoni privilegiat dels canvis polítics radicals que ha viscut el seu país entre la culpa col·lectiva de l’apartheid i les cicatrius que encara marquen el present, Kentridge és un artista fermament arrelat al seu territori: aquella ciutat de Johannesburg que és encara un territori masegat per la història recent, però també el centre neuràlgic des del qual teixir noves xarxes o imaginar futurs col·lectius. «William Kentridge. El que no està dibuixat» té la voluntat no sols de mostrar les múltiples facetes d’un creador fonamental, sinó també d’obrir un espai de reflexió que ens llanci preguntes incòmodes sobre els reptes del postcolonialisme i la dialèctica entre les zones de poder i els marges d’exclusió de la societat europea contemporània.

Àmbits de l'exposició:
L'exposició recopila els treballs d'animació a partir de dibuixos en carbonet de la sèrie "Drawings for Projection", que construeixen una crònica crítica de la història sud-africana des de l’apartheid fins un present tèrbol de la mà de dos personatges antitètics: l’opressor Soho Eckstein i el poeta Felix Teitlebaum. També recull els tapissos de les sèries "The Nose" i "The Porter", unes peces que treballa de manera conjunta amb un taller de teixidores. Finalment, la mostra inclou la instal·lació "More Sweetly Play the Dance" una espectacular projecció en moviment que proposa un seguit de representacions que evoquen a una processó ritual, una manifestació de desposseïts o d’un flux de refugiats escapant d’una crisi.


PROPOSTES EDUCATIVES 

- Visita per a docents:
29 d’octubre, 17.30h Visita a càrrec del cap d’exposicions del CCCB, Jordi Costa.
18.30h Al final de la visita, Formació de Bioscopi, a càrrec de Laura Ginés i Pepon Meneses.

- Propostes per a grups:

1. Bioscopi
Taller d’animació documental per a autorelatar-se i esdevenir part d’una biografia col·lectiva.

2. Color carn?
Taller d'autoretrat pictòric basat en el projecte Humanæ, d’Angélica Dass. 

3. Visites a l’exposició per lliure i recursos per treballar a l’aula.
CCCB Educació ha creat un seguit de recursos per poder aproximar aquesta experiència a diferents públics i interessos curriculars. Materials a l’abast dels docents per poder-se apropiar el projecte segons els interessos de treball de cada centre o docent.

4. Visites comentades per a grups adaptades a diversos nivells educatius.
Recorregut guiat per la sala destacant algunes de les reflexions que proposa l’autor i reflexionant amb els alumnes.INSCRIPCIONS A LES ACTIVITATS I RESERVES DE GRUPS: seducatiu@cccb.org / 933.064.135
 

 
 
 

Propostes CCCB Educació

 
 
-
Aquest el curs 2020/2021, marcat per les mesures de protecció contra el virus Covid-19, el CCCB manté l...