Exposició «Mart. El mirall vermell»


 
 
 
 

25 febrer - 11 juliol 2021

Aquesta exposició concep Mart des de diferents enfocaments i disciplines. Proposa un relat en el qual ciència, art i literatura interactuen i es contaminen en un futur que ens enfronta a cruïlles decisives per a la supervivència de la humanitat a la Terra. Els avenços en el coneixement de l’univers que habitem i la consciència d’haver-nos convertit en una força geològica capaç de modificar dràsticament la biosfera, ens situen en una cruïlla sense precedents. Amb aquesta perspectiva, Mart es converteix en un mirall per continuar indagant la nostra condició i el nostre futur com a espècie al segle XXI.

L'exposició s'estructura en tres grans àmbits:

1. Mart en el cosmos antic. A la primera part de l’exposició, trobem referències als primers relats mítics que expliquen l'origen del món, l’univers i la humanitat. En l’exploració d’aquests inicis veiem com el planeta vermell ha rebut un nom diferent en els relats i mites de cada cultura, però en totes, atributs similars.

2. Ciència i ficció del planeta vermell. En aquest àmbit veurem com Mart es converteix en una icona de la cultura. Al costat dels avenços científics en el coneixement del planeta vermell, emergeix una literatura singular que estableix vasos comunicants entre la ciència i la ficció.

3. Mart en l’Antropocè. L’emergència climàtica és el perill més imminent al que ens hem d’afrontar. Afecta totes les espècies del planeta Terra, però l’ha provocat l’espècie humana. Som al davant del desafiament més crucial del present-futur: preservar l’única llar que tenim en un esforç global sense precedents o iniciar una migració sideral, a la recerca del planeta B i el segon gènesi. És en aquest canvi radical de consciència i supervivència on Mart és un mirall en què la Terra contempla la seva pròpia essència.
 

Aquesta exposició és una oportunitat per:

  • Submergir-se en els mites i llegendes de la Creació de les diferents cultures al llarg de la història.
  • Conèixer els avenços tecnològics que permeten les descobertes científiques.
  • Conèixer els models cosmològics que ha proposat el coneixement humà.
  • Posar en valor la imaginació com un instrument per avançar científicament cap a crear futurs possibles.
  • Reconèixer les connexions que existeixen entre tots els éssers vivents.
  • Prendre consciència que el coneixement integral inclou tots els estrats del pensament: arcaic, mític, religiós, racional, tecnocientífic. 

 


PROPOSTES EDUCATIVES

- Presentació per a docents. 10 de març

17.30h Visita a càrrec del comissari de l'exposició, Juan Insua. *** Si les condicions de la pandèmia ho permeten.

18.30h Al final de la visita, presentació de Bioscopi, (edició Interespècies), tallers d'animació a càrrec del col·lectiu Estampa.

- Propostes per a grups: 

Visites a l’exposició

1. Visites a l’exposició per lliure. Entrada per a grups, amb reserva prèvia, per poder gaudir de l’exposició de la manera que tu prefereixis.

2. Visites comentades adaptades a diversos nivells educatius. Recorregut guiat per la sala, reflexionant amb els alumnes. 1h 30min de durada.

3. Taller Bioscopi Interespècies. Taller de cinema d'animació experimental per crear nous éssers vius capaços de sobreviure en situacions extremes. Dissenyat pel col·lectiu Estampa. 3h de durada (inclou breu visita a l'exposició i pausa).

 


INSCRIPCIONS A LES ACTIVITATS I RESERVES DE GRUPS: seducatiu@cccb.org / 933.064.135

Tota la programació es pot veure afectada a causa de la crisi sanitària Covid-19.


 
 

Propostes CCCB Educació

 
 
-
Aquest el curs 2020/2021, marcat per les mesures de protecció contra el virus Covid-19, el CCCB manté l...