Bioscopi: Criatures imaginàries


06/04/2021 - 28/11/2021
 
 
 
 

Tallers d'animació per la creació d'un atles d'éssers imaginaris.

Una activitat dissenyada per Estampa, amb l'assessorament científic d'Alex Richter-Boix.

El Bioscopi: Criatures imaginaries funciona com un laboratori audiovisual que facilita les eines i els recursos per experimentar, mitjançant les possibilitats de l’animació i la intel·ligència artificial, la creació de noves formes de vida, i treballar de  forma interdisciplinària.

La suma de totes les peces d’animació que ens envieu conformarà un atles d'éssers imaginaris o un mosaic biològic en moviment.

Una manera divertida i creativa d’assajar, a casa o a l’escola, altres formes de relacionar-nos amb la resta d’espècies vives.

Per què fem servir l’animació?
L’animació és una tècnica cinematogràfica basada en la recreació de moviment. A diferència del cinema convencional que captura allò que veu, l’animació crea els moviments des de zero. Gràcies a l’animació podem imaginar allò que no existeix, podem donar vida a objectes o antropomorfitzar éssers vius. És per aquest motiu que l’animació és una eina idònia per a recrear formes de vida noves i estranyes.

Aprofitem aquesta oportunitat que l’animació ens brinda, per a replantejar la nostra manera d’habitar la Terra i relacionar-nos amb la resta d’espècies vives, tal com plantegen les exposicions Mart. El mirall vermell i Ciència fricció. Vida entre espècies companyes.

Imaginem una nova relació amb les espècies.
La humanitat ha poblat Mart amb tota mena d'éssers vius que han alimentat un imaginari ric en referències mitològiques, fantàstiques, populars i científiques. Aquest imaginari marcià es nodreix entre d’altres coses de les formes d'éssers vius que poblen la nostre terra.

A l’exposició Ciència Fricció (juny 2021) també tractarem de la importància de la coevolució: els intercanvis, mutacions i simbiosis entre espècies. En definitiva, la col·laboració entre espècies. Fixar-nos en aquestes altres formes i en la seva transcendència és també una forma de replantejar el lideratge que ens hem atorgat els humans dins el regne animal. Posar l’accent en els drets de la natura i el biocentrisme, davat l’antropocentrisme dominant, ens permet observar la vida a la Terra d’una altra manera i imaginar la coevolució de les formes futures.

 


1. Vine al CCCB a fer el taller (inclou una breu visita a l’exposició Ciència fricció. Vida entre espècies companyes).
Recomanat per a grups de Primària,Secundària, Batxillerat i Cicles formatius.

Primària
«Modalitat Éssers microscòpics».
Taller d'animació en stop motion amb plastilina.

A partir de tècniques d’animació en stop-motion, us convidem a imaginar i crear éssers microscòpics que vieuen en un medi aquós prenent com a punt de partida algunes nocions bàsiques sobre biologia i evolució. Imagineu-vos que esteu en un laboratori, mirant a través d’un hipotètic microscopi i preguntant-vos què li cal a aquest petit ésser per poder sobreviure en el seu medi.

Secundària
«Modalitat Éssers complemetaris».
Taller d'animació en stop-motion amb objectes.

Aquesta activitat permet crear una animació d’una cadena d’éssers vius complementaris. Vol incidir en l’entramat de col·laboracions, mutacions i intercanvis de què està fet el nostre ecosistema. Es tracta, doncs, no només de crear formes de vida animades, sinó d’imaginar quines relacions s’estableixen entre elles. Podem donar vida a tota mena d’objectes inanimats. Per exemple, unes tisores poden passar a ser un estrafolari peix abissal, i un llapis, un rèptil esmunyedís.

Batxillerat
«Modalitat Éssers que evolucionen i coevolucionen».
Taller expressió plàstica, inclou treball amb intel·ligència artificial.

Aquesta activitat permet generar l’evolució d’un ésser viu imaginari mitjançant una eina d’intel·ligència artificial en línia. El web d’Artbreeder deixa combinar diferents gens
d’animals, vegetals i fongs per crear noves espècies que seran el punt de partida de l’activitat. Fareu evolucionar cadascuna de les creacions modificant-ne els gens o combinant-les amb altres éssers. Amb l’ajuda d’aquesta intel·ligència artificial
es generarà una cadena evolutiva en múltiples iteracions.
La xarxa neuronal d’aprenentatge profund (així és com s’anomenen aquest tipus d’intel·ligències artificials) que s’utilitza en aquesta activitat ha après a crear imatges a partir d’un conjunt immens de fotografies. Aquest corpus visual està organitzat per espècies d’animals, vegetals i fongs (i d’altres categories) agrupats en supercategories (com per exemple “ocells”, “insectes” o “gossos”).

2. Entra a la web Bioscopi i fes el taller a l'aula o en confinament.

Hem creat una plataforma perquè puguis portar a terme l’activitat de forma autònoma i ens enviïs el vostre film en qualsevol de les modalitats possibles. Els vídeos que ens envieu abans del 10 de novembre formaran part de la pel·lícula col·lectiva que es projectarà el 28 de novembre al CCCB.
Recomanat per a grups de Primària i Secundària, Batxillerat i Cicles formatius.

Si vols fer aquesta activitat amb un grup, llegeix la guia i escriu-nos a [email protected] per a poder-te acompanyar.

3. Formació per a docents.

9 de juliol, 2021, de 9.30 a 14.00 al CCCB. Cal inscripció prèvia. 

Proposem una jornada per a docents de primària i secundària per explorar les modalitats i recursos de Bioscopi i poder-los utilitzar a l’aula durant el curs 2021 2022 de forma interdisciplinària.INFORMACIÓ PRÀCTICA:

Dates i horaris del taller al CCCB: taller disponible per a grups escolars, de dimarts a divendres a les 10h, entre el 14 de setembre i el 26 de novembre de 2021 i a partir a partir de gener de 2022 tindrem noves propostes.

Durada tota de l’activitat: 3h (inclou breu visita a l'exposició Ciència fricció i pausa per a esmorzar).

Grups de convivència.

Preu: 4 € per alumne.

Cal fer reserva amb antelació enviant un correu electrònic a [email protected] bé trucant al 93 306 41 35 (de dilluns a divendres de 10 a 13h).

Activitat adaptada a les MESURES COVID19:

L’activitat es durà a terme amb grups escolars considerats de convivència.
Tots els assistents hauran de dur la mascareta posada durant tota la seva estància al CCCB.
A l’inici desinfectarem les mans amb gel hidroalcohòlic.
L’espai de treball es ventila i desinfecta abans i després de l’ús de cada grup i distribueix els participants respectant la distància de seguretat.
El mobiliari i materials compartits es desinfecten després de cada ús.


ACCÉS GRATUÏT AL WEB BIOSCOPI PER FER ELS TALLERS A L'AULA O EN CONFINAMENT:

Suport i assessorament al professorat, a demanda.