Destacats CCCB Educació  

Carrer Montalegre, 5, Barcelona

http://www.cccbeducacio.org

 

MALETA PEDAGÒGICA Univers Internet - Curs 2015/2016


09/06/2015 - 25/07/2016
 
 

ACTUALITZACIÓ: http://www.cccbeducacio.org/universinternet 


Univers Internet és un projecte que proposa una reflexió crítica i creativa sobre el conjunt de tecnologies vinculades a Internet i la transformació inèdita i accelerada que està provocant en les nostres vides. La maleta pedagògica, un recurs educatiu gratuït, té com a objectiu traslladar aquestes reflexions a l’aula. Després de circular durant el curs 2014-15 per diversos centres educatius, presentem una nova versió de la maleta amb les dinàmiques millorades i material complementari. 

PER A QUÈ SERVEIX?

La maleta està pensada per oferir una visió global d’Internet, però cadascuna de les unitats didàctiques pot ser realitzada de forma autònoma. D’aquesta manera, pot ser utilitzada dins d’assignatures tradicionals, treballs per projectes, crèdits de síntesi o projectes de centre interdisciplinaris.

Les propostes pedagògiques estan vinculades al currículum de l’ESO establert per la Generalitat de Catalunya. La transversalitat del projecte afavoreix el treball de les competències bàsiques i reforça els vincles entre les diferents àrees de coneixement.

Si voleu conèixer millor els valors sobre els que es recolza la maleta, podeu llegir l'article L'Univers Internet dels adolescents i Nadius digitals: del mite a la realitat publicats al blog del CCCB Lab, on periòdicament publiquem articles per ampliar aquesta reflexió.


LES CINC UNITATS DIDÀCTIQUES

Amb l'objectiu que la maleta pugui arribar a més centres i que es pugui treballar amb més flexibilitat, la nova versió de la maleta és descarregable. En aquests enllaços hi trobareu més informació sobre cadascuna de les 5 unitats i la relació de material necessari per dur-les a terme:

  1. CONSTRUINT LA XARXA proposa construir una xarxa de telecomunicacions simulada amb una maqueta sobre un plànol de la ciutat que permeti conèixer l’estructura real d’Internet des del punt de vista tant de la infraestructura física com de les implicacions socials i econòmiques. Guia per al docent (PDF)
  2. LA LÒGICA DE LA PROGRAMACIÓ presenta un recorregut que va des de l’anàlisi de diferents codis i llenguatges fins al pensament computacional i la robòtica, per tal d’entendre com es comuniquen els ordinadors. Guia per al docent (PDF)
  3. XARXES SOCIALS I ACCIÓ COMUNITÀRIA consisteix en un exercici de disseny d’una acció comunitària vinculada amb el Congo i la guerra del coltan amb l’ajuda d’eines 2.0. L’objectiu és doble: mostrar un ús alternatiu de les xarxes socials i reforçar els alumnes com a subjectes polítics implicats amb la comunitat. Guia per al docent (PDF)
  4. L’IMPACTE ECOLÒGIC D'INTERNET planteja l’exercici de calcular l’impacte ecològic de dos processos homòlegs –enviar un correu electrònic i una carta per correu postal– amb l’objectiu de prendre consciència d’aquest impacte i de conèixer mesures per minimitzar-lo. Guia per al docent (PDF)
  5. CONSTRUINT CONEIXEMENT presenta diversos exercicis per treballar la Viquipèdia a l'aula a fi que els alumnes coneguin a fons l'eina i puguin utilitzar-la amb autonomia i de forma crítica i responsable. Guia per al docent (PDF)

Tot el material és d’ús lliure i gratuït. Si voleu disposar de les presentacions, les fitxes i la resta de material necessari per desenvolupar les activitats, només cal que envieu un correu electrònic a seducatiu@cccb.org. D'aquesta manera, a més, us podrem oferir una atenció més personalitzada.INFORMACIÓ PRÀCTICA

Per a qualsevol consulta relacionada amb la maleta: 93 306 41 35 // seducatiu@cccb.org (de dimarts a divendres de 10h a 13h)

Préstec gratuït / Disponible en català


Llicència de Creative Commons
La "Maleta pedagògica d'Univers Internet" del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons

 
 

Activitats CCCB Educació

 
 
2015-09-26 -
Univers Internet és un projecte que proposa una reflexió crítica i creativa sobre el conjunt de ...