ICFO  

Avda. Carl Friedrich Gauss, 3, Castelldefels

http://www.outreach.icfo.es

 

The BIG Bell Test

ICFO
21/10/2016
 
 

El proper 30 de novembre tindrà lloc un experiment de física quàntica que necessitarà de l’ajut del major nombre de persones possible.
 
Estarà coordinat per l’ICFO i es farà en diversos laboratoris de tot el món: Barcelona, Brisbane (Australia), Boulder (Colorado, EUA), Buenos Aires, Concepció (Xile), Niza, Shanghài, Viena i Zurich.
 
La participació a l’experiment es farà a través d´aquest videojoc
 
Adjunt teniu un power point explicatiu.


Què heu de fer?
 
Generar amb el videojoc seqüències aleatòries de zeros i uns, que arribaran als laboratoris i mouran certs elements per estudiar el comportament de les partícules quàntiques.
 
Què volen saber els científics?
 

Si la realitat és la mateixa quan no la mirem.
 
Si afectem la realitat només pel fet d’observar-la.
 
Si existeix l’entrellaçament quàntic, la acció fantasmal a distància com la va anomenar l’Einstein: no importa quan separades estiguin dues partícules quàntiques, si observem una (i per tan la canviem) l’altra canvia immediatament -infinitament més ràpid que la velocitat de la llum!
 
Com resoldran aquestes preguntes quasi filosòfiques els científics?

 
Mitjançant el famós test que va proposar John Bell el 1964.
 
El test de Bell és considerat per molts com un dels experiments més transcendents de la història de la ciència moderna. El concepte (que no la implementació) de l’experiment és sobtadament senzill, tenint en compte la qüestió que tracta de resoldre.
 
Què aprendran els vostres alumnes?
 
En principi l’activitat es pot fer sense cap preparació, només s’han de connectar a la pàgina web i jugar. Si ho fan el 30 de novembre, estaran contribuint a un experiment únic a nivell mundial que no funcionaría sense el seu ajut!
 
Però per poder integrar l’activitat, i per aquells professors que ho desitgin, estem preparant material en totes les àrees d’interès de l’experiment: matemàtiques (atzar i estadística), física (quàntica), mètode experimental, història de la ciència (experiments famosos), ciències per al món contemporani, i filosofia.

Podreu trobar les fitxes didàctiques que hem preparat a la pàgina web d'Outreach de l'ICFO
 
Ens podeu seguir a:

www.thebigbelltest.org
@TheBellsters
www.facebook/thebellsters