ACC-Aturem el Canvi Climàtic  

 

LA BIODIVERSITAT DEL PLANETA. Un bé molt feble que hauríem de preservar

Gregori Ramon (ACC-Aturem el Canvi Climàtic)
10/01/2019
 
 

Milers d’espècies estan en perill d’extinció per culpa del canvi climàtic, l'activitat humana que afecta  els diferents habitats de la biosfera està accelerant la pèrdua de biodiversitat i està portant el planeta cap a una nova extinció massiva d'espècies, deguda principalment a la incapacitat de molts animals a adaptar-se a la velocitat en que es produeixen els canvis del clima i dels entorns naturals en els que viuen.

Una dada: segons WWF, en el Món, des de 1970 s'ha produït un descens de més del 50 % en el numero de peixos, mamífers, ocells, rèptils i altres especies que poblen la Terra.

Si esteu interessats podeu descarregar-vos l'informe 2018 de   

clica: https://www.worldwildlife.org/pages/living-planet-report-2018

EL CAS PARADIGMATIC DE LES ABELLES

En els últims anys els apicultors i tambécientífics de tot el Món estan detectant una disminució de la població d'abelles, milions d’abelles a escala mundial abandonen els seus ruscs sense deixar rastre, per no tornar mai, les causes s'estan investigant però apunten cap a diversos orígens, tots ells relacionats en les activitats humanes, els canvis extensius en usos del sol, la utilització de certs pesticides i el canvi climàtic, són  entre altres els principals factors del declivi d'aquests insectes que en algunes regions ha arribat a la reducció d'un 40 % de la seva població.

Albert Einstein va dir que "si les abelles desapareixen del Planeta,a l'home li quedarien sols 4 anys de vida" pot semblar exagerat, però il·lustra l'enorme feina que aquests insectes pol·linitzadors fan per la producció alimentaria mundial. Fruites, verdures, fruits secs i moltes espècies vegetals depenen del treball incansable i perfecta organització de les abelles.

Per altra banda la mel que produeixen les espècies d'abelles domesticades (apis mellifera) és un aliment important que a més té moltes propietats que són bones per la salut de les persones.

Si voleu podeu veure el vídeo de Bartomeulabs que us presentem a continuació  pot semblar una mica infantil, però esta ben fet i es molt instructiu)

Cliqueu a sobre per visionar-lo

 

LES ABELLES PERÒ, NO SON LES UNIQUES EN PERILL  

Sols a la península Ibèrica hi ha més de 10 espècies animals emblemàtiques en perill d'extinció entre les que podem destacar l'ós bru, el gall fer, el linx, l'àliga ibèrica, el trencalòs, etc. Tot esforç que es faci per preservar aquest patrimoni es poc i cal potenciar els treballs i mitjans per incrementar la població mínima necessària per assegurar-ne la seva continuïtat. 

  

Ni cal dir que el numero d’ especies amenaçades al Món es enorme i moltes ho són  en un elevat risc d’extinció (més de 20.000 espècies estan en aquesta situació). El canvi climàtic, la manca de protecció, la cobdícia, la caça il·legal, el exotisme i altres actuacions aberrants del gènere humà contra els animals està portant al límit de supervivència a una gran part de la fauna salvatge del planeta.

Per saber mès pots consultar la IUCN (International Union for Conservation of Nature) clicant: IUCN

LA GIRAFA, EL MAMIFER MÉS ALT DEL MON ESTÀ AMENAÇAT

Aquest únic i entranyable animal que tots hem admirat en zoos i parcs naturals es un bon exemple per il·lustrar aquesta massiva extinció en curs.

La població mundial d'aquest característic animal de la sabana ha disminuït a prop d'un 40 % en els últims 30 anys arribant el 2015 a menys de 98.000 individus quan el 1985 eren més de 150.000. Davant la gravetat de la situació la IUCN (International Union for Conservation of Nature) ha declarat aquests animals dins la categoria d'espècie vulnerable, nivell que precedeix a la declaració d'en perill d'extinció, seria realment una barbaritat deixar que aquest extraordinari animal com està ja passant amb moltes altres espècies, desapareguin del planeta.

Altres esplèndids animals com l'os polar, i l'orangutan de Sumatra  són també casos  molt coneguts i mediàtics, però en els ecosistemes terrestres i marítims hi han molts més dels que ningú parla, però que tal vegada son importantíssims en el manteniment de la biosfera del planeta. El canvi climàtic està accelerant de forma dramàtica la desaparició de espècies i habitats.

 

“WE ARE THE FIRST GENERATION THAT HAS A CLEAR PICTURE OF THE VALUE OF NATURE AND OUR IMPACT ON IT. WE MAY BE THE LAST THAT CAN TAKE ACTION TO REVERSE THIS TREND. FROM NOW UNTIL 2020 WILL BE A DECISIVE MOMENT IN HISTORY”. (WWF Living Planet Report 2018)

---------------------<>------------------------

Més informacio sobre el canvi climatic clica: https://acc-aturemelcanviclimatic.com/