ACC-Aturem el Canvi Climàtic  

 

REPENSANT LES CIUTATS. Un lloc per viure o per sobreviure

Gregori Ramon (www.aturemelcanviclimatic.com)
15/05/2020
 
 

Aquestes últimes setmanes el paisatge urbà de moltes ciutats del Món ha canviat radicalment, la Covid-19 ha buidat les places i els carres i ens ha deixat imatges insòlites d’espais urbans deserts o fins i tot freqüentats per espècies animals silvestres campant tranquil·lament.

També durant les nostres controlades i curtes sortides al super o al forn hem pogut  respirar un aire net i lliure de contaminació com mai abans havíem gaudit.

Tot plegat està portant molta gent a pensar que poder és necessari repensar les ciutats, i entendre que aquestes han de ser un lloc per viure i no tan sols per sobreviure.

En aquest sentit els responsables de la governabilitat de les urbs, estan plantejant-se tota mena de mesures i actuacions per fer front a l’elevada capacitat de transmissió del virus en els espais públics i privats, i en aquesta tessitura veiem clarament  que els esforços que molts alcaldes ja estan fent transformant les seves ciutats per lluitar contra la contaminació i el canvi climàtic van en molts aspectes en la mateixa direcció que les necessàries mesures per contenir futures pandèmies o rebrots.

Les actuacions que estan en curs o en projecte contemplant en la majoria de casos projectes destinats a recuperar la ciutat per les persones incidint en la necessitat d’una ciutat més verda i saludable, una mobilitat publica de qualitat, una transició cap a les energies renovables i una atenció social als més vulnerables.

superilla Sant Antoni BCN High Line NYC

 

Avui en dia a les ciutats viuen més de 4.300 milions d’habitants (prop del 60% de la població mundial) i són les responsables de l’alta contaminació de l’aire i del 70% de les emissions del CO2 a l’atmosfera. Tanmateix, tot representant una gran part del problema de l’escalfament global, les ciutats són també el lloc on conflueixen els problemes però també les solucions, que fruit del coneixement i la innovació esperen la seva oportunitat per ser aplicades i desenvolupades.

La sortida de la crisi sanitària, ens pot donar l’oportunitat de repensar la ciutat i avançar cap a una sostenibilitat urbana i social que ens permeti afrontar amb més resiliència les conseqüències de futures crisis sanitàries, climàtiques o socials

+ informacio sobre el canvi climàtic a: https://acc-aturemelcanviclimatic.com/