Un matí amb Alessandro Baricco. El món com a videojoc


16/03/2020
 
 
 
 

En aquesta sessió amb estudiants d’educació secundària, l’escriptor italià Alessandro Baricco reflexionarà sobre com la revolució digital es pot interpretar a partir de les lògiques i els marcs mentals que van crear els videojocs, i com seran les noves generacions les qui hauran de desenvolupar un nou humanisme per a la societat hiperconnectada.

L’ésser humà cada vegada s’endinsa més en una realitat compartida entre el que hi ha a dintre i a fora de les pantalles. Aquesta revolució tecnològica ha transformat el món en només unes dècades, generant una nova manera de pensar i relacionar-se que encara xoca amb els paradigmes tradicionals del segle XX. Segons Baricco, només els nadius digitals, capaços d’incorporar les lliçons del passat amb els instruments del present i del futur, trobaran solucions i models de societat que superin les injustícies inherents al sistema social i econòmic actual. Com podem pensar un humanisme que s’adapti a les noves sociabilitats i experiències virtuals? Quin paper tindran els videojocs en aquesta transformació social? La lògica dels videojocs és l’avantsala de les xarxes socials?

Aquesta activitat forma part de la reflexió general que proposa el CCCB amb l’exposició «Gameplay. Cultura del videojoc» sobre el paper fonamental dels videojocs i l’oci digital com a eines de comunicació, expressió i interacció en la societat contemporània. L’increment de les tecnologies videolúdiques i els mecanismes de gamificació dibuixa un nou imaginari cultural i social que cal analitzar i debatre des de diferents perspectives, amb especial atenció a l’àmbit educatiu.

Alessandro Baricco és escriptor, assagista i dramaturg. Dirigeix la Scuola Holden d’escriptura de Torí i és un dels grans exponents de la narrativa italiana contemporània. Acumula múltiples premis per les seves novel·les com el Prix Médicis Étranger (1995) o el Selezione Campiello (1991). Entre els seus llibres, tots publicats per Anagrama, destaquen Seda (1997) o Aquesta història (2007), així com el monòleg teatral Novecento (2003) i la reescriptura d’Homer, Ilíada (2005). Recentment ha publicat The Game (2019), un assaig que analitza les disrupcions tecnològiques a través de la lògica i la història dels videojocs.


Aquesta és una activitat amb inscripció prèvia i adreçada a grups escolars d’educació secundària.

Idioma: Català, Italià
Servei de traducció simultània italià – català

Hora i lloc: 12 h., Hall del CCCB (els grups inscrits han de venir a les 11.30h. L'activitat comença a les 12h i té una durada d'1h i 30 min). 

 
 

Propuestas CCCB Educació

 
 
-
Inscripcions obertes per les sessions del curs 2019/2020 El programa amb estudiants de secundària é...