Destacats CCCB Educació  

Carrer Montalegre, 5, Barcelona

http://www.cccbeducacio.org

 

UNIVERS INTERNET - Curs 2021/2022


 
 
 
 

Recursos pedagògics i formació per a docents.

Univers Internet és un projecte d’alfabetització digital crítica que inclou tallers, recursos pedagògics per a l’aula i un programa de formació per a docents.

Té com a objectiu principal oferir eines per entendre què és Internet i impulsar-ne una reflexió profunda, crítica i creativa sobre temes com la seva materialitat, l’impacte ecològic, els canvis que ha provocat en la manera de relacionar-nos, d’accedir a la informació i transformar-la en coneixement, el big data i la privacitat.


 

RECURSOS PEDAGÒGICS

La maleta pedagògica d’Univers Internet és un recurs educatiu gratuït que té com a objectiu traslladar les reflexions del projecte a les aules. Formada per 8 unitats didàctiques, està pensada per oferir una visió global d’Internet, però cadascuna de les unitats pot ser realitzada de forma autònoma. D’aquesta manera, pot ser utilitzada dins d’assignatures tradicionals, treballs per projectes, crèdits de síntesi o projectes de centre interdisciplinaris.

Les propostes pedagògiques estan vinculades al currículum de l’ESO establert per la Generalitat de Catalunya. La transversalitat del projecte afavoreix el treball competencial i reforça els vincles entre les diferents àrees de coneixement.

Les 8 unitats didàctiques

Amb l'objectiu que la maleta pugui arribar a més centres i que es pugui treballar amb més flexibilitat, la nova versió de la maleta és descarregable. En aquests enllaços hi trobareu més informació sobre cadascuna de les 8 unitats i la relació de material necessari per dur-les a terme:

  1. CONSTRUINT LA XARXA proposa construir una xarxa de telecomunicacions simulada amb una maqueta sobre un plànol de la ciutat que permeti conèixer l’estructura real d’Internet des del punt de vista tant de la infraestructura física com de les implicacions socials i econòmiques. Guia per al docent (PDF)
  2. LA LÒGICA DE LA PROGRAMACIÓ presenta un recorregut que va des de l’anàlisi de diferents codis i llenguatges fins al pensament computacional i la robòtica, per tal d’entendre com es comuniquen els ordinadors. Guia per al docent (PDF)
  3. XARXES SOCIALS I ACCIÓ COMUNITÀRIA consisteix en un exercici de disseny d’una acció comunitària vinculada amb el Congo i la guerra del coltan amb l’ajuda d’eines 2.0. L’objectiu és doble: mostrar un ús alternatiu de les xarxes socials i reforçar els alumnes com a subjectes polítics implicats amb la comunitat. Guia per al docent (PDF)
  4. L’IMPACTE ECOLÒGIC D'INTERNET planteja l’exercici de calcular l’impacte ecològic de dos processos homòlegs –enviar un correu electrònic i una carta per correu postal– amb l’objectiu de prendre consciència d’aquest impacte i de conèixer mesures per minimitzar-lo. Guia per al docent (PDF)
  5. CONSTRUINT CONEIXEMENT presenta diversos exercicis per treballar la Viquipèdia a l'aula a fi que els alumnes coneguin a fons l'eina i puguin utilitzar-la amb autonomia i de forma crítica i responsable. Guia per al docent (PDF)
  6. ELS DILEMES DE LA PRIVACITAT  dona eines per prendre consciència sobre què passa amb les nostres dades i la nostra identitat quan utilitzem Internet i descobrir alternatives per protegir-nos a través d'un joc de taula. Guia per al docent (PDF)
  7. EL FUTUR D'INTERNET  reflexiona sobre el present i el futur d’Internet a través del disseny d’objectes que donin resposta a diferents reptes ètics, socials i ambientals. Guia per al docent (PDF)
  8. [NOVETAT] INJUSTÍCIA ALGORÍTMICA: disponible properament.

Tot el material és d’ús lliure i gratuït. Si voleu disposar de les presentacions, les fitxes i la resta de material necessari per desenvolupar les activitats, només cal que envieu un correu electrònic a [email protected]. D'aquesta manera, a més, us podrem oferir una atenció més personalitzada.


INFORMACIÓ PRÀCTICA

Per a qualsevol consulta relacionada amb la maleta: 93 306 41 35 // [email protected] (de dimarts a divendres de 10h a 13h)

Préstec gratuït / Disponible en català


 

Llicència de Creative Commons
La "Maleta pedagògica d'Univers Internet" del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons

 
 

Actividades CCCB Educació

 
 
2018-07-05 -
5 DE JULIO DE 2018 ¿Cómo pueden los algoritmos, con su supuesta neutralidad matemática, perp...