Escola Mestral  

Carretera Sanson, 81, Sant Feliu de Llobregat

http://www.escolamestral.cat/mon-cientific/fotografia.html

 

Amb els ulls oberts de Bat a Bat (2019)

Josep Marí
12/11/2019
 
 

Aquest any, coincidint amb les festes de Primavera de Sant Feliu de Llobregat,  la nostra escola torna a exposar una mostra  de fotografies realitzades pel  alumnes  de secundària (ESO i Batxillerat) a l’Aula de Cultura de l'Ateneu. Per aquesta exposició, la quarta d’aquestes característiques, ens hem esperat una mica més per fer-la coincidir amb el 50è aniversari de l’escola.

L’escola demana que totes les activitats que es realitzin tinguin una utilitat educativa, és a dir, serveixin per convertir un despreocupat i ingenu infant en un despert i crític adult. Per tal d’aconseguir-ho són necessaris molts esforços, tals com subministrar sabers, entrenar algunes habilitats, però també educar les sensibilitats. Una d’elles és l’estètica, dit d’altra manera, educar la mirada. I una bona manera d’aconseguir-ho és fer que siguin els propis estudiants els que creïn activament imatges i no en siguin només  simples consumidors.

La fotografia digital esdevé una eina actual molt potent per a l’aprenentatge. És una activitat molt ben rebuda per l’alumnat que facilita als docents poder incrementar el nivell d’exigència amb un doble objectiu, rigor científic i alta qualitat fotogràfica, fins al punt de poder aconseguir resultats destacables que són molt valorats pels propis alumnes i els anima a superar-se i a continuar investigant en aquest camp. No es tracta només de fer una fotografia correcta i molt maca per mostrar-la, sinó de treballar la imatge, començant amb un títol suggerent i un context per explicar alguna cosa (per exemple formant part d’un determinat treball o reportatge, d’unes pràctiques de ciències o per mostrar  un concepte matemàtic o una frase filosòfica). Aleshores és quan serveix per l’aprenentatge i la fotografia esdevé una veritable eina TAC.

«Amb els ulls oberts de Bat a Bat» és un petit recull de fotografies realitzades pels nostres alumnes en els últims quatre anys. Són imatges naturals i reals, sense variar-ne i deformar-ne les característiques originals amb l’ordinador. Se’ls ensenya a fer fotografies de manera que no necessitin cap retoc posterior. L’edició digital i el retoc fotogràfic s’aplica a tasques com la restauració de fotografies antigues malmeses, muntatges panoràmics o a creacions gràfiques específiques.

Els treballs exposats, molts d’ells premiats per diferents entitats culturals i científiques, fan palès l’esforç i la dedicació que professors i alumnes posen en aquesta disciplina.  De fet, però, per a nosaltres no hi ha millor premi  que poder mostrar a tothom que ens és proper una exposició d’aquests treballs fotogràfics tan diversos: tècnica fotogràfica,  fotografia biològica, reportatges temàtics, fotografia matemàtica, fotografia d’estudi, fotografia filosòfica…

El nostre desig és que el màxim nombre de persones  “obrin els ulls de bat  a bat” tal com fan els nostres alumnes i puguin gaudir d’aquesta mostra fotogràfica.

ESCOLA MESTRAL

 
 
 

Fotografia matemàtica 2018

Alumnes de l'Escola Mestral
30/06/2018
 
 

Aquest és el VIII Concurs de Fotografia Matemàtica que organitzem a l'escola. Hi participen alumnes de Primària a Batxillerat en 5 categories diferents (5è de Primària, 6è de Primària, 1r i 2n d'ESO, 3r i 4t d'ESO i Batxillerat).

Fan de jurat del concurs els membres de la comissió TAC, professors de matemàtiques i professors de ciències de l'escola. La foto que resulta guanyadora de cada categoria participa en el XIXè Concurs de fotografia matemàtica de l'ABEAM (Associació de Barcelona per a l'Estudi i Aprenentatge de les Matemàtiques). L'entrega de premis es fa coincidir amb l'entrega de premis de poesia de la Diada de Sant Jordi.

Aquí es presenta una mostra de les fotografies més valorades per part del jurat, en concret 45 de les 84 presentades aquest any.

(La fotografia matemàtica forma part del projecte Treballant la fotografia de l'Escola)

 
 
 
 
 
 
 
Pàgines    1 2 3 4 5 6 7 8 > >>