L'educació a l'Arxiu multimèdia del CCCB, curs 2017-2018.


28/05/2018
 
 
Un matí amb Judith Butler
L'escola de la vida. Conversa amb Daniel Pennac

Des de fa anys l’arxiu multimèdia del web del CCCB recull tot tipus de materials relacionats amb l’activitat del centre, agrupats en diverses categories (publicacions, vídeos, blogs, imatges, webs, documents); i també segons diversos temes, entre ells l’educació.

El curs 2017-2018 ha estat particularment fructífer en quant a activitats del CCCB relacionades amb el món educatiu i en aquest post volem destacar alguns vídeos que conserven la memòria d’aquests actes, en els quals hi col·laboren els diferents departments del centre.

L’octubre de 2017, en el marc d’una jornada de formació per a docents del projecte pedagògic Univers Internet (iniciativa del CCCB Lab), va tenir lloc la conferència “Pensar, construir i habitar la Xarxa”, a càrrec de Carlos Magro.

El febrer de 2018 va tenir lloc la jornada final de la V Olimpíada de Filosofia de Catalunya, celebrada al hall del CCCB amb la col·laboració del CCCB Debats. En aquest cas els vídeos de la sessió es van recollir al canal del CCCB a Vimeo i hi podeu accedir també a través del web del CCCB Educació.

Als mesos d’abril i maig es va portar a terme el cicle Som adults?. Converses per pensar l’educació (amb la col·laboració del Consorci d’educació i de Xarxes per al Canvi) en què hi van participar Josep Maria Esquirol, Judith Butler, Pedro Olalla, Daniel Pennac i Lynne Segal.

Amb motiu de la seva presència a Barcelona per la conferència del cicle Som adults?, la filòsofa Judith Butler va exposar el seu pensament sobre sexualitat i gènere en una conversa amb el sociòleg i activista trans Miquel Missé, davant de 300 estudiants de diversos instituts que van omplir el teatre del CCCB. Aquesta activitat tindrà continuïtat amb un audiovisual pensat per a treballar a les aules, en fase de preparació.

Aquest format de conversa amb la participació d'estudiants (format que es vol potenciar de cara als cursos vinents) ja s'havia produït setmanes abans amb el diàleg entre el raper i novel·lista franco-burundès Gaël Faye (guanyador del prestigiós premi Goncourt des Lycéens) i el periodista Xavier Aldekoa.

L’arxiu multimèdia del CCCB recull també els vídeos del programa Soy Cámara online que impulsa el CCCB Audiovisual. Un apartat d’aquest programa, anomenat Campus, es realitza amb la col·laboració de diverses universitats i compta amb un canal a YouTube on també es poden visionar.

Finalment volem recordar també que el CCCB acull les activitats de l’Institut d’Humanitats de Barcelona: els seus cursos, conferències i tallers es publiquen també a l’arxiu multimèdia. Aquest curs volem destacar el segon any de xerrades emmarcades amb el projecte Saber, fer, comprendre, Aula Oberta dirigida per Marina Garcés.