Pantalla Global (projecte virtual)


01/10/2011 - 30/01/2013
 
 

Un projecte a treballar a les escoles durant el primer i segon trimestre del curs 2011/12 i ser presents a l’exposició presencial del CCCB.

De gener a maig de 2012, el CCCB presenta Pantalla Global, una exposició que explora el poder de la pantalla en la societat actual. L’exposició pretén fer-nos plenament conscients dels poders de la pantalla (seducció, xoc, informació, vigilància, immediatesa, interactivitat...). Uns poders que, amb els avanços tecnològics, es renoven i creixen fins a guanyar tots els espais de la quotidianitat i de la vida de la ciutat.

Pantalla Global es presenta com un nou concepte d’exposició:

• No només es dóna importància a la representació pública de l’exposició, sinó que la fase prèvia (investigació) i posterior (resultats i itineràncies) prenen el mateix protagonisme.
• El format virtual i el format presencial conformen una unitat dinàmica per a l’exposició.
• S’incorporen nous estils de participació i contribució.

Per dur-ho a terme el CCCB posa en marxa l’espai virtual de l’exposició, una finestra oberta a la participació del públic i que dóna visibilitat a les etapes del treball d’incubació de l’exposició que habitualment resten ocultes. La plataforma des d’on el públic podrà participar directament a l’exposició Pantalla Global, opinant i creant part dels continguts de l’exposició.

PARTICIPACIÓ DE LES ESCOLES EN EL PROJECTE:

• INCUBACIÓ.

Des de l’1 d’octubre els comissaris deixen veure els seus enfocaments sobre el tema. A través del blog, els comissaris, col·laboradors, etc.. exposen i debaten el guió i formalització de l’exposició que estan treballant.

Així mateix, comença la convocatòria de vídeos que s’incorporaran a l’exposició: vídeos de 2 minuts basats en les temàtiques en les que s’articula l’exposició, responent a les preguntes que plantegen els comissaris i que faran la contra al contingut de l’exposició presencial.

Tenint en compte els temes plantejats pels comissaris a l’exposició, les escoles / els estudiants poden triar-ne un que sigui motiu de treball per ells i donar-ne la seva visió creant un vídeo de 2 minuts que podran posar a la web.

Dins la plataforma virtual trobareu informació complementaria per a treballar els continguts a l’aula, i durant el mes de setembre farem arribar unes indicacions més concretes per a les escoles i la seva participació. Consulteu les condicions i el formulari de participació.

Temàtiques:

PANTALLA HISTÒRIA

No hi ha present possible sense llançar una mirada al passat?
Les pantalles han fabricat les imatges del segle XX, han creat visions de la història, han forjat estereotips, han imposat els esdeveniments que han marcat l’imaginari col•lectiu: les trinxeres del 1914, l’Holocaust, la bomba d’Hiroshima, l’home sobre la Lluna, la caiguda del Mur de Berlín, l’11S...
Ara pots afegir les teves pròpies imatges a les imatges dels arxius. I convertir-te en reporter, director de cinema, analista, crític del passat. Tu pots reescriure la història.

PANTALLA POLÍTICA
T’has preguntat mai sobre les relacions que hi ha entre les pantalles mediàtiques i l’exercici de la política?
Des que va sorgir el cinema, els polítics, ja sia a les democràcies o en els totalitarismes, han utilitzat els mitjans de comunicació de masses. És evident que el discurs polític ha evolucionat al llarg del segle a través dels suports: noticiaris cinematogràfics, programes de televisió, anuncis publicitaris, campanyes a Internet, blocs polítics...
El nou escenari suggereix un horitzó inèdit. Un nombre cada vegada més ampli de ciutadans entén el funcionament del sistema. Et proposem oferir la teva pròpia visió política de les pantalles polítiques.

PANTALLA ESPORT
Quina visió de l’esport estem creant a través de les múltiples pantalles?
Tots, d’una manera o una altra, gaudim amb l’esport a la pantalla: l’esport en general, un esport en particular, els nous esports de risc, el sofriment, l’entusiasme, el fervor, el triomf o la derrota... Ens apassiona tot el que constitueix la tradició de l’esport, però també els canvis que l’afecten en la seva pràctica, en la seva dimensió social i financera, en el seu tractament mediàtic, en la seva estètica.
L’esport existeix també en la manera en què les imatges el reflecteixen i l’expliquen. Envia’ns la teva pròpia mirada sobre aquest món que va de la competitivitat extrema a la passió de les multituds.

PANTALLA PUBLICITAT
Ets un fan de la publicitat, les marques, la moda, les tendències o tot plegat t’irrita i et rebel·la?
Imagina un videoclip que il·lustri el poder de seducció de la pantalla publicitària i en mostri totes les facetes: la imatge de la dona a la publicitat, dels homes, la roba, els cosmètics, els cotxes... És a dir, tot el que avui dia es converteix en valedor de la persona, del cos, de la mercaderia. La publicitat en tots els seus estats, tal com ens agrada o com la detestem, com ens agradaria que fos o no fos.
Converteix-te en publífob, publífag, publicitari o publicista. Fes el teu propi espot sobre la publicitat.

PANTALLA EXCÉS
T’agraden la velocitat, l’excés, viure sense límits i ho vols expressar?
Fluxos de capitals, augment de la violència, les frenesies del sexe i el cos, les megalòpolis, les catàstrofes... Tot el que es desborda, s’acumula, se superposa, tot el que ens il•lustra sobre el paroxisme, la intoxicació visual, les noves formes de l’absència de límits...
Envia’ns la teva reflexió en imatges sobre els excessos de les pantalles i les pantalles dels excessos. Pensa, després excedeix-te.

PANTALLA VIGILÀNCIA
T’espanta el Gran Germà o, al contrari, t’agrada observar, espiar, vigilar?
Les càmeres de vigilància que ens assetgen al carrer, a la feina, als grans magatzems, les càmeres que ens fotografien, ens assenyalen, segueixen els nostres passos, ens escanegen... són una gran amenaça o persegueixen el nostre bé, atempten contra la nostra vida privada o la protegeixen?
Si et sents assetjat, vigila la vigilància. Fes-ne visibles els mecanismes invisibles. I si en canvi hi veus la condició necessària per permetre la vida en societat, demostra-ho amb imatges, si és possible.

PANTALLA JOC
Quina mena de plaer trobes a les velles i noves pantalles?
El plaer de l’espectacle, les grans ambientacions cinematogràfiques, el joc dels actors, el culte a les estrelles?
O en canvi prefereixes el plaer del comandament a distància, la consola, els videojocs? O t’atrau el plaer de la interactivitat en totes les seves noves variants?
Envia’ns la teva visió lúdica, creativa o crítica dels jocs off i on line. Un món d’imaginació desbordant responsable també de noves addiccions.

• REPRESENTACIÓ.
Totes aquestes participacions seran presents a partir del 24 de gener fins a la finalització de l’exposició en els espais del CCCB al maig, conformant un CONTRACAMP a la visió dels comissaris.
 

 
 

Propostes CCCB Educació

 
 
12/09/2011 - 22/06/2012
Curs escolar 2011-2012: Fins al 19 febrer, 2012: Totes les cartes. Correspondències fílmiques (cine...