Escola Solc  

 

PENSAMENTS AMB ULLS DE NEN AL VOLTANT DE BINTA I LA GRAN IDEA

Escola Solc
01/12/2014
 
 

 

PENSAMENTS AMB ULLS DE NEN AL VOLTANT DE BINTA I LA GRAN IDEA

 

Binta i la gra idea és un dels cinc curtmetratges que formen part del film En el mundo a cada rato (2007), produïda per Tus ojos, on cinc directors mostren la seva visió sobre diferents realitats que afecten la infància al món. Binta és una nena africana de set anys, que viu en una aldea al costat del riu Casamance, al sud del Senegal, i té la sort de poder anar a l’escola. La veu en off ens explica la gran idea del seu pare. El seu pare és pescador i té un amic que sempre li explica les meravelles dels països dels blancs, els tubab com diuen ells. Aquest amic està admirat perquè els blancs poden agafar milers de peixos amb vaixells equipats amb tècniques molt avançades, perquè són molts rics i perquè viuen en l’abundància. També li explica que per defensar les seves riqueses van armats, i que tenen rellotges que els sona l’alarma al migdia… El pare de la Binta, però, no li acaba de trobar la gràcia.

La Binta ens explica la vida del poble, el treball col·lectiu dels veïns, la manera com s’ajuden els seus habitants i també com és la seva escola. També ens assabentem que el mestre organitza una obra de teatre per explicar als veïns que les nenes han d’anar a l’escola, per mentalitzar la gent de la necessitat que les nenes també aprenguin i que no els passi com a la mare de la seva cosina Soda, a la que enganyen quan va a vendre fruita al mercat.

El pare de la Binta després d’explicar la seva idea a diferents autoritats arriba fins al governador de la regió i, llavors, aconseguim saber quina és la seva gran idea: vol adoptar un nen tubab, és a dir un nen blanc, per ensenyar-li a viure en una societat respectuosa amb el medi ambient, solidària, senzilla i sense armes.

Binta i la gran ideaens mostra la força del teatre, de la solidaritat i de la vida senzilla, però posa especialment l’accent en que a gairebé tot el món les nenes tenen menys facilitats per dur a terme els seus estudis que no pas els nens. Aquesta discriminació és alhora causa i efecte de la pobresa. Les circumstàncies que condemnen les nenes a l’analfabetisme, condemnen també a la pobresa i a la desprotecció a les seves comunitats, a les seves famílies i als seus futurs fills.

L’alumnat del 1r i 2n de Primària de l’Escola Solc n’han fet aquest treball que us hem volgut explicar.