Escola Solc  

 

SIX ORDINARY HAPPENNINGS

Escola Solc
06/02/2015
 
 
L'experiència en imatges

SIX ORDINARY HAPPENNINGS

 

La Fundació Tàpies va proposar a l’Escola Solc un apropament a l’obra d’Allan Kaprow (1927-2006), un projecte plantejat com un qüestionament sobre els límits: els de l’art en oposició al quotidià; els del propi museu  com a espai de creació i de reflexió, més enllà de la seva estructura en vitrines; els de l’esfera pública a Barcelona en particular i al país en general; i els de la vigència d’unes pràctiques artístiques que cal recuperar i reivindicar des d’altres perspectives, des d’aquestes altres maneres que ja defensava al propi Kaprow fa mig segle.

Per aconseguir-ho, i al llarg de tres mesos, s’han dut a terme algunes de les perfomances (o activitats) més famoses de l’artista de Nova Jersey en emplaçaments del territori català i espanyol.

L’Escola Solc va ser convidada pel Departament Educatiu de la Fundació Antoni Tàpies a reinterpretar el 6 Ordinary Happennings. L’escola va acceptar la invitació i hem treballat al voltant d’aquest artista durant un trimestre.

Els 6 Ordinary Happennings van ser una proposta pedagògica que Allan Kaprow va desenvolupar l’any 1967.

FINE: S’havia d’aparcar un cotxe en una zona prohibida. Amagats a la vora del vehicle, calia esperar la guàrdia urbana. Calia fer una fotografia quan posessin la multa i escriure’n una crònica detallada. Després, calia enviar la ressenya, la fotografia i el pagament de la multa a la policia.

GIVE AWAY: Calia col·locar una pila de plats en una cantonada d’un carrer i se n’havia de fer una fotografia. L’endemà es fotografiava la mateixa cantonada sense la pila de plats.

CHARITY: Es demanava als nois i noies que compressin roba vella en un magatzem de roba de segona mà. L’havien de rentar en una bugaderia i tornar-la a la botiga on l’havien adquirit.

SHAPE: Els estudiants de Secundària, utilitzant un esprai soluble a l’aigua, havien de pintar siluetes dels seus a les voreres o carrers. Després havien d’enviar les fotografies al diari local.

POSE: Els participants havien de carregar cadires pel carrer; de tant en tant havien de seure, fer-se fotografies amb una càmera Instamàtic, i deixar les fotografies a terra, allí on havien estat fetes.

PURPOUSE: S’havia de de moure una pila de sorra fins a fer-la desaparèixer. S’havia d’enregistrar acústicament el procés en una mateixa cinta de casset fins que, en reproduir-la, no se sentís més el seu so.

Aquests són els títols dels hapennings.

Han estat els nois i noies de 3r d’ESO els que, des de la matèria Arts and Crafts, han participat en aquest projecte, mirant de reiventar els happennings i analitzar-ne la vigència avui.