VOXPRIMA  

08022, Barcelona

http://www.voxprima.com

 

Una mestra explica la seva experiència amb la PictoEscriptura

VoxPrima
17/12/2015
 
 

La Mar Fargas, professora i tutora de 3r de l’escola Pere Vila, ens explica la seva experiència després de guiar unes sessions de PictoEscriptura.

Com viuen els nens i nenes el projecte de crear històries i escriure-les? Poden treballar junts si tenen diferents nivells?

Escriure sempre ha estat una tasca feixuga. Per una banda, als mestres ens és difícil plantejar activitats que siguin motivadores per a tots els alumnes, per altra banda, als nens i nenes que tenen més dificultats els costa interessar-se en la creació d’històries.

Però després de posar en pràctica la PictoEscriptura, puc afirmar que tots tenen ganes d’inventar i crear, només cal que els oferim les eines i l’espai per exterioritzar-ho.

Què penses que aporta la PictoEscriptura en aquest procés?

La PictoEscriptura obre una porta importantíssima a l’hora d’ensenyar i aprendre a crear històries. Hem de pensar que partim amb un avantatge: la imaginació dels nens i nenes no té límit!

Fer que els alumnes siguin els protagonistes del procés de crear, no limitar-los, perquè al seu món tot és possible, tot és vàlid. Aquesta és per ells la més gran motivació: crear un món on una gelatina pot cantar receptes, una paella pot tenir rodes i córrer per la cuina o un gelat pot dir-se “Calentito”.

Què els aporta als nens?

Amb la PictoEscriptura treballen valors com la pertinença a un grup, el respecte a les idees dels altres, aprenen a estructurar les seves idees i a treballar en equip. I a aquest torrent creatiu que fa que les sessions es desenvolupin gairebé soles, l’element motivador és la creació artística: lligar història i il·lustració. I el mestre, sempre en un segon terme.

 

I com ho viuen els mestres?

Al començament, en el meu cas, estava plena de dubtes i incerteses. Però de mica en mica i gràcies a la formació rebuda, totes les pors es dilueixen.

També és cert que la transferència s’ha fet amb una gran sensibilitat i dedicació. M’he sentit molt acompanyada.

La PictoEscriptura s’ha dut a terme a sis escoles públiques de Ciutat Vella amb el suport del Districte i del Centre de Recursos Pedagògics del Consorci d’Educació de Barcelona, i en col·laboració amb els Serveis Educatius del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i la Xarxa de Biblioteques de Barcelona.

Aquest curs 2015-2016 ha començat el procés de transferència de la metodologia amb el que els mestres condueixen sessions de creació i escriptura col·lectiva amb els seus alumnes.