Destacats CCCB Educació  

Carrer Montalegre, 5, Barcelona

http://www.cccbeducacio.org

 

Jornada INSECTES SOCIALS (MACBA-CCCB)


08/02/2016
 
 
Streaming de la jornada des de l'Auditori del MACBA

El dissabte 6 de febrer es va dur a terme la jornada Insectes Socials: aprenentatges comuns i pol·linització pel canvi, en diversos espais del MACBA i el CCCB, centres col·laboradors en aquesta singular trobada comissariada per Josep Perelló, professor de la UB i líder del grup de recerca Open Systems, des d’on han sorgit iniciatives com Sistemes Oberts , projecte educatiu endegat al MACBA per tal d'oferir l’oportunitat a professors de secundària i batxillerat, amb els seus alumnes, de col·laborar estretament amb artistes i científics a l’hora d’implementar projectes interdisciplinaris i participatius a les aules.

En la seva intervenció de benvinguda, Perelló va comentar la voluntat de la jornada d’establir una continuïtat amb el projecte Sistemes Oberts, així com la de crear vincles amb el programa sobre l’antropocè posat en marxa al CCCB, en què s’abordarà, al llarg dels propers mesos i des de diversos angles i formats (exposició, anàlisi crítica, debats) la temàtica indefugible de l’empremta humana sobre el planeta i, en particular, la seva incidència en el canvi climàtic.

L'artista, científica, enginyera , inventora i professora Natalie Jeremijenko va ser l’encarregada de fer la xerrada inaugural de la jornada, i va protagonitzar també la sessió final al MACBA, emmarcada dins del programa MACBA es viu, en què va mostrar aspectes del seu treball relacionats amb el canvi climàtic i va posar en comú una part de les accions engegades en col·laboració amb veïns i entitats del Raval durant el cap de setmana del 6 i 7 de febrer. En la seva intervenció Natalie Jeremijenko va explicar diversos projectes (consultables a l'organització que dirigeix: The Environmental Health Clinic (xCLINIC)) de disseny i desenvolupament de sistemes encaminats a millorar la salut comunitària a través d’intervencions participatives i realització d’infrastructures urbanes. També la població infantil és interpel·lada per les seves propostes, com mostra el projecte CHILDxLABOUR.

La jornada va continuar amb Presenta un projecte que no és teu: un format inusual extremadament interessant en què, en només 5 minuts, vuit persones que han estat vinculades al llarg del temps a diverses iniciatives del MACBA i/o del CCCB (d'àmbit artístic, científic, tecnològic o interdisciplinars) van presentar cadascuna un projecte recent que els hagi resultat inspirador.

José Luis de Vicente va presentar l’estudi d’arquitectura ASSEMBLE (guanyador del Turner Prize 2015) a través de 3 projectes, entre els quals Baltic Street Adventure Playground una insòlita i inspiradora àrea de jocs per a nens i nenes.

Efraín Foglia va presentar RHIZOMATICA, una xarxa comunitària de telefonia mòbil implantada a Oaxaca (Mèxic) desafiant els coneguts monopolis de la comunicació.

Cecilia Tham va preentar WIKISPEED un exitós projecte encaminat a millorar el disseny i l’eficiència energètica dels automòbils, destacant l’innovador procés de treball.

Mònica Bello va presentar FARMIFICATION Un projecte sorgit després d’una residència de l’artista Lisa Ma en una fàbrica de Shenzen i destinat a canviar l’orientació vital i laboral del col·lectiu de joves treballadors de la fàbrica, combinant mitja jornada de treball amb mitja jornada de cultiu agrícola en una zona veïna.

Alina Mierlus va presentar DO NOT TRACK https://donottrack-doc.com/en/intro/ un projecte documental sobre la privacitat amb un fort component educatiu.

Enric Senabre va presentar BOOKSPRINTS: Un Book Sprint és un procés col·laboratiu que, en cinc dies, té com a resultat la producció d’un llibre des de zero. Recerques acadèmiques, documentació tècnica i manuals d’activisme figuren entre els més de 100 llibres publicats.

Mònica Garriga va presentar el projecte transmèdia FAM: el desenvolupament del projecte comporta ahora un procés d'aprenentatge sobre la fam. FAM és una iniciativa del col·lectiu de vídeo social Quepo.

Finalment, Ignasi Labastida va presentar THE OPEN SEVENTEEN un projecte participatiu dedicat a promoure i implementar iniciatives que assegurin l’assoliment dels 17 objectius globals per a un desenvolupament sostenible subscrits per 193 governs d’arreu del món.

Visites guiades a les exposicions del CCCB i del MACBA, i diversos tallers van completar la jornada, la sessió matinal de la qual va ser retransmesa per streaming i podeu consultar en el vídeo adjunt.