Escola Solc  

 

APRENDRE A MIRAR DES DE L’EDUCACIÓ INFANTIL

Escola Solc
15/03/2016
 
 

El taller d’imatge que portem a terme des de l’Escola Solc a P-3, P-4 i P-5 vol fer descobrir el món de la fotografia als nens i nenes. Comencem amb una conversa per veure des d’on podem partir. Realitzem una preguntes  de l’estil de: “Algú sap què és una imatge?”; “Una fotografia és una imatge?”

 

Arran de les preguntes aclarim el concepte a través d’exemples. També anem analitzant imatges i fent-ne la seva descripció. Anem descobrint imatges. Els nens i nenes es fixen molt bé.

Una altra pregunta és: “Què veiem?” Els nens i nenes de seguida es fixen en els detalls de la imatge.

 

A continuació passem a un capítol nou que titulem: “Com podem fer imatges?”. Podem fer imatges amb càmeres de fotos, mòbils, ipads... Tots els aparells els posem damunt la taula per poder mirar-los i tocar-los. Llavors parlem de les parts de la càmera de fotos que veiem i coneixem. Anem descobrint les seves parts i la seva utilitat: Objectiu, disparador, visor, pantalla...

Una altra activitat molt interessant és “Mirem per un forat”. Expliquem als nens i nenes que farem de fotògrafs amb una càmera, mirarem l’aula on fem l’activitat i utilitzarem un full de paper DIN4 amb un forat al mig. Farem fotografies dels objectes que veiem i dels nostres companys. Enquadrarem l’ull, anirem allargant i aproximant el forat al nostre ull per comparar imatges. Si allarguem els braços obtindrem menys camp visual i si aproximem les mans al nostre ull, obtindrem un camp visual més ampli. Demanem als nens i nenes que mirin pel forat per fer fotografies d’objectes de l’aula, que és l’aula de música, i els anem preguntant què veuen i com ho veuen. També enfocarem amb rotlles de paper de wàter.

 

Després passem a una altra activitat: “Mirem de lluny i de prop”: Observem diferents objectes de la classe i comprovem que un objecte vist des de la distància es pot veure de diferent grandària. I és que les coses no canvien. Som nosaltres que ho veiem diferent. Comparem la mesura que veiem d’un mateix objecte de lluny i de prop, i comprovem que no es veu igual. Acabem fent el dibuix d’aquesta observació i parlem de pla sencer i pla de detall.

També demanem als nens i nenes que portin una fotografia de casa per construir un mural de tots els nens i nenes del parvulari, on cadascú ha explicat qui ha fet la foto, què feien i de quin pla es tracta.

Finalment, portem a terme l’activitat “Fem fotografies”, on iniciem els alumnes en l’ús de la càmera fotogràfica. Ens n’adonem de les dificultats que hi ha a l’hora de captar la imatge escollida. Descrivim la càmera: Visor, pantalla, objectiu, disparador...Cada nen o nena disposa d’una càmera i ensenyem a agafar-la correctament perquè no caigui a terra i per no tapar l’objectiu amb els dits.

Els nens i nenes escullen un objecte, un company o companya...per enquadrar la imatge. Descriuen què veuen i llavors podem saber si estan enquadrant lam imatge. Una a un van fent la seva fotografia amb el nostre ajut. Ens diran què volen fotografiar i què creuen que sortirà en la seva imatge.

La càmera que estem fent servir ens ensenya la imatge feta i podem veure els resultats. Les descarreguem a l’ordinador on les veurem totes i podem comentar com han sortit. I per últim buscarem un títol per cada una de les imatges i organitzarem una exposició. Comentarem el resultat entre tots i totes.