El fil de les clàssiques  

 

Aracne fila i fila, El fil de les clàssiques més col·laboratiu

Margalida Capellà Soler
21/10/2012
 
 

El Fil de les Clàssiques és el desenvolupament curricular de les matèries de llatí i de grec d'ESO i de batxillerat en un entreteixit de blocs (El Fil de les ClàssiquesAracne Fila i FilaL'empremta d'Orfeu i La cinta de Νiκη), de Moodle (des de 1r ESO fins a 2n de batxillerat) i de xarxes socials (Facebook, Twitter, Chiron) a l'institut Premià de Mar.

 Aracne fila i fila és El Fil de les Clàssiques més col·laboratiu i acaba de ser guardonat amb el premi al millor blog d'educació dins la categoria personal/professional dels Premis Bloc Catalunya 2012 que stic.cat ha lliurat a principis d'octubre a Reus.

Val a recordar que Aracne fila i fila va néixer el setembre del 2008, perquè fos el bloc dels alumnes de clàssiques d’ESO i de batxillerat per tal de seguir el bloc d’aula El Fil de les Clàssiques i poder exposar públicament els treballs gestats en les diferents aules virtuals del Moodle Fil (des de 1r ESO fins a 2n Batxillerat), tota una Experiència TAC reconeguda pel Departament d’Ensenyament.

Fa pràctica compartida, considerada Bona pràctica pel Departament d’Ensenyament, amb l’institut Albéniz de Badalona. És obert a la col·laboració d’altres centres públics i concertats de Barcelona, de Sant Hilari Sacalm, de Roda de Ter, d’Amposta, de Mallorca… i estudiosos i entusiastes del món clàssic a la xarxa. Forma part de la blogosfera Chiron i té una presència activa al Facebook i altres xarxes socials. Participa presencialment en la Magna Celebratio de Badalona. Ha guanyat diferents guardons: Centaure d’or de Chiron 2009, La Mostra 2010, Blog Finalista Edublogs 2010, Primer premi Edublogs 2011 en la categoria d’alumnes de batxillerat i aquest estiu semifinalista a Educared 2012. En més d’una ocasió, ha estat bloc destacat a Xtecblocs, a Xtec i a diferents webs i blogs, entre els quals val a destacar una activitat amb l'alfabet grec a Una mà de contes. Es caracteritza per tenir diferents editors (alumnes i exalumnes, professors, estudiosos, pares i mares, infants i jubilats… ) que escriuen al voltant de l´única temàtica del bloc: l’actualitat i la pervivència del món clàssic. En aquests moments té 1.170 articles publicats i 14.824 comentaris. 
Aracne fila i fila, entre tots i totes, ha filat, fila i continuarà filant en català aquesta teranyina clàssica digital oberta a la col·laboració.

 
 
 

Les nostres publicacions

Ramon Llull a classe de Llatí
El fil de les clàssiques
 
Amor i triomf en la mitologia grega
El fil de les clàssiques
 
Els grecs i la història de la llum
El fil de les clàssiques
 
Laberints de mots i d'imatges
El fil de les clàssiques
 
Per laberints: hi vols entrar?
El fil de les clàssiques
 
El Fil de les Clàssiques
El fil de les clàssiques