Escola del Mar  

Carrer Gènova, 12, Barcelona

http://www.bcn.es/escoladelmar/

 

La històrica revista Garbí, a l’arxiu ARCA


14/05/2012
 
 

“La revista Garbí és la portaveu de l’Escola del Mar, escola innovadora i avantvanguardista que fou liderada per Pere Vergés amb un equip de mestres il·lusionats per aquest projecte pedagògic, fundada per la Comissió de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona el 26 de gener de 1922 a la platja de la Barceloneta.

La revista apareix per primera vegada l’1 de novembre de l’any 1933. La idea d’editar-la sorgeix arran de l'informe Institucions Escolars a l’ Aire Lliure presentat en un Congrés a Brussel·les l’any 1931. L’aleshores Conseller Tècnic de la Comissió de Cultura -Manuel Ainaud- animà a Pere Vergés, el jove director, a crear una publicació on s’ expliqués la vida de l’Escola del Mar.

Aquesta revista és publicada en català mensualment en un format de 220x160 mm des de novembre de 1933 fins a juny de 1936.”

Fragment de Garbí (Barcelona, 1933-1936) ressenya de: Isabel Busquets Corbera. Mestra coordinadora de la Biblioteca “Pere Vergés” de l’ Escola del Mar de Barcelona

 
 
 

Sota el blau infinit de tots els dies. 60 anys de l'Escola del Mar al Guinardó

Betsabé Garcia Álvarez
16/04/2012
 
 

L’Escola del Mar, al barri del Guinardó, és hereva de l’Escola del Mar de la Barceloneta, que va ser destruïda per un bombardeig feixista l’any 1938. Massa sovint, a causa del final tràgic de la primera escola, ha semblat que l’escola actual quedava més invisible i fins i tot que el llegat de Pere Vergés, el fundador, s’hagués anat diluint. Aquest llibre vol esmenar aquesta percepció.

Hi trobareu vivències i records, des de la primera generació que va anar a l’escola del barri del Guinardó fins a les generacions més actuals. Una polifonia de veus que coincideixen en una cosa: l’Escola del Mar, tots ho esmenten, ha estat i és una escola per a la vida. Els que l’han viscuda en valoren sobretot l’ambient, les actituds, els hàbits i el valors: l’empremta d’una escola que ha conformat una determinada visió del món.

El llibre recull el testimoni sobre l’Escola del Mar del Guinardó d’il·lustres exalumnes: Marina Subirats (sociòloga), Mariona Ribalta (historiadora), Arnau Alemany (pintor), Xavier Bru de Sala (escriptor, periodista, traductor), Rosa Novell (actriu), Elvira Ferragut (responsable d’exposicions del Museu de Ciències Naturals de Barcelona), Toni Giménez (músic i pedagog), Lluís Lleó (pintor), Francesc Punsola (il·lustració publicitària), Eduard Farelo (actor), Núria Carmona (política), Inma de Miguel (biòloga), Gisela Carmona (ballarina), Cindy Lima (esportista) i Pau Vallvé (músic).

La presentació de Sota el blau infinit de tots els dies. 60 anys de l'Escola del Mar al Guinardó, llibre que forma part de la col·lecció sobre la història de les escoles de Barcelona de l’Institut d’Educació, s’ha dut a terme a l’Escola del Mar el dia 13 d’abril de 2012, en el context de la celebració del 90è aniversari de l’escola, amb presència i emotives intervencions de la majoria dels participants en el llibre.
 

 
 
 
Pàgines    1 2 > >>