Destacats CCCB Educació  

Carrer Montalegre, 5, Barcelona

http://www.cccbeducacio.org

 

Barcelona, objecte d'estudi


11/01/2012
 
 

La celebració de l’Any Cerdà, el 2009, va donar lloc a un seguit d’iniciatives en el camp educatiu que van deixar com a resultat un conjunt de materials multidisciplinaris sobre Barcelona que mantenen la seva vigència i segueixen sent útils com a eines d’estudi de la realitat urbana que constitueix l’entorn en què s’ubiquen els centres educatius de la ciutat.

En aquesta pàgina volem fer memòria i cridar l’atenció sobre alguns d’aquests documents, que contenen valuosos recursos per a treballar a les aules.

   El Servei Educatiu del CCCB va elaborar un Dossier de treball sobre l’exposició Cerdà i la Barcelona del futur. Realitat versus projecte que va tenir lloc al mateix centre. D’altra banda, el Servei Educatiu del CCCB proposa des de fa molts anys itineraris urbans per a estudiants, sobre els quals ha creat interessants materials de consulta.

El projecte educatiu de l’Any Cerdà va generar també un seguit de propostes elaborades per especialistes de diverses disciplines.

   A través de l’exemple del procés històric de la realitat escolar barcelonina en el context del procés de construcció de la ciutat, l’historiador Albert Cubeles és l’autor de la proposta L’ensenyament i la construcció de la nova Barcelona en què proporciona pautes per establir l’història escolar de la Barcelona dels últims 150 anys, amb un mètode regressiu (partir del present i anar enrere fins on es pugui) i amb dos elements fonamentals com a punt de partida: l’escola i el barri on aquesta s’insereix.

   Tancar-se dins la biblioteca per documentar-se, és una de les maneres d’estudiar la història d’una ciutat, però també podem aprendre sortint a passejar i deixant-nos endur tranquil·lament per la curiositat. Així, podem entendre els processos històrics que ha protagonitzat la ciutat a partir del traçat dels carrers, de petites històries desconegudes, de detalls visuals que sovint passen desapercebuts o del mateix record dels ciutadans. L’historiador Dani Cortijo ha aplicat aquesta metodologia a diversos llocs de la ciutat i ho ha plasmat en el document Racons amb història i també en el Navegador interactiu del CCCB (Abajo las murallas!, Gent de Can Fanga, Un ninot com a reclam, El Cinc d’Oros, Condemnats a Sant Antoni, La via del pecat, Cristians a la rereguarda, L’últim beure d’en Salvador i molts altres llocs que us convidem a descobrir).

   Teresa Ticó, matemàtica i professora de secundària, és l’autora d’un conjunt d’Activitats matemàtiques (La Barcelona emmurallada, Estructura geomètrica de l’Eixample, Forma i dimensions de les mansanes de l’Eixample, Les cases de l’Eixample, Recorreguts per l’Eixample) que tenen Cerdà i la seva obra com a punt de partida per treballar diferents aspectes del currículum de matemàtiques.

   Àngels Pradilla, arquitecta i professora de secundària, ha elaborat un conjunt d’Activitats de tecnologia (Situació en el territori, Els materials i els oficis artesans, L’arquitectura i el dibuix, Disseny de mobiliari urbà), que tenint en compte els currículums de l'ESO i el Batxillerat, tracten temes estretament vinculats a l’arquitectura i l’urbanisme, amb una atenció especial a l’Eixample de Barcelona.

   El cinema i la fotografia són eines privilegiades per conèixer i descobrir allò que ens envolta: ens fan mirar els espais d’una altra manera; parar atenció a la llum, els colors, les formes, els sons... Explorant-la creativament, la realitat quotidiana esdevé objecte d’interès, gaudi i aprenentatge. L’associació A Bao A Qu és la creadora del projecte Explorant l'entorn amb la fotografia i el cinema una sèrie de propostes ideades per descobrir els barris, ciutats i pobles a través de la fotografia i el cinema.

   L’any 2009 va celebrar el 150 aniversari de l’aprovació, el 1859, del Pla de Reforma i Eixample de Barcelona, obra d’Ildefons Cerdà que marcaria definitavament la trama urbana de la ciutat. 2009 va ser també el 100 aniversari del rodatge i estrena d’una pel·lícula singular, Un paseo en tranvía por Barcelona, de Ricardo de Baños, encàrrec del no menys original Metropolitan Cinemaway. Mirar a fons un document històric. Barcelona en tramvia, interactiu multimèdia creat per El Taller interactivo, mostra la riquesa de coneixements que aporta la visió minuciosa d’un document audiovisual històricament rellevant.
 

 
 

"Totes les cartes" des de l'educació. Freinet com a referent


28/10/2011
 
 

El gènere epistolar té, com és sabut, una llarga tradició literària i filosòfica. En el camp cinematogràfic, però, l’exposició Totes les cartes. Correspondències fílmiques suposa una experiència pionera, tot i que va tenir un episodi pilot amb l’intercanvi de cartes filmades entre els cineastes Victor Erice i Abbas Kiarostami que van donar lloc a una memorable exposició presentada l’any 2006 al CCCB i al Centre Pompidou l’any següent.

“Totes les cartes”, amb comissariat de Jordi Balló, es construeix a partir d’un format obert, a través d’una exploració creativa que els participants duen a terme i amb la qual contribueixen a mostrar les enormes possibilitats futures d’aquest plantejament.

Si imaginem les derivacions en l’àmbit educatiu de l’intercanvi epistolar en general i de la correspondència fílmica en particular, resulta d’obligada referència l’obra teòrica i pràctica de Célestin Freinet, un dels principals protagonistes dels moviments de renovació pedagògica sorgits a la primera meitat del segle XX. La seva proposta de correspondència escolar va ser una de les eines fonamentals dins de les que s’anomenarien tècniques Freinet, i s’ha mantigut vigent fins ara, havent incorporat al llarg del temps les noves tecnologies de la comunicació.

L’any 1926 Freinet inicia amb el seu amic René Daniel una correspondència que marca l’origen de les cartes interescolars i dels viatges d’intercanvi. La temàtica de les cartes s'amplia a mesura que creix l’interès recíproc pels interlocutors distants i pel seu entorn. En aquest context sorgeix el que es considera el primer film de correspondència escolar realitzat al món. El 9 de juliol del 1927 René Daniel fa una pel·lícula amb els seus alumnes de Trégunc-Saint-Philibert per tal d’enviar-la als alumnes de Célestin Freinet a Bar-sur-Loup. Sortosament, aquesta filmació s’ha conservat i ara es pot visionar a YouTube i en aquesta pàgina.

L’aparició i la democratització de noves tecnologies de producció, distribució i visionat d’imatges en moviment (el vídeo digital i Internet entre elles) fan que les propostes de Freinet estiguin a l’abast de qualsevol docent que vulgui iniciar (a títol individual, amb el seu grup-classe o amb el seu centre educatiu) una correspondència fílmica.

Des del Servei educatiu del CCCB es vol estimular aquesta pràctica interescolar, amb el compromís de realitzar una tasca de mediació i de publicació en el web en relació amb qualsevol iniciativa que sorgeixi dins del món educatiu sota la rúbrica “correspondència fílmica”.

Llistem a continuació un conjunt d’enllaços que aporten idees al voltant de les videocartes com a eina educativa i de comunicació, en diverses formes: intercanvi, carta a…, carta oberta, etc.

Le Blog de la Quinzaine. Videocartas
Videocartas desde Huehuetla
Videocartas de amor para Chile
Inout Festival. Videocartas
Videocarta del IES Arroyo de la Miel
Global Video Letters
Carta a Ignacio Aldecoa. Proyecto Callejeros Literarios
Video Letter to Congress
Proyecto Ámame
Civil War Letters
Taller Minuto. Mujeres en correspondencia
 

 
 
 
Pàgines    << < ...25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 ...> >>