Destacats CCCB Educació  

Carrer Montalegre, 5, Barcelona

http://www.cccbeducacio.org

 

La fotografia en l'arxiu de CCCB Educació


24/08/2011
 
 

En el seu text per al catàleg Brangulí, Merche Fernández Sagrera ha donat a conèixer el fet que Josep Brangulí va ser professor de teoria i pràctica de fotografia de la pionera Escola de Mestres fundada pel pedagog Joan Bardina el 1906. Aquest exemple de vocació educativa del fotògraf Brangulí ens dona peu a destacar alguns projectes del nostre arxiu participatiu que tenen el mitjà d’expressió fotogràfic com a element central del seu plantejament, tot i que són ben diferents en quant a l’àmbit de realització, la tipologia dels participants i els objectius dels seus organitzadors.

- L’àrea de cultura audiovisual de l’Escola d’Art del Treball va proposar als alumnes de 2n de batxillerat artístic que realitzessin un seguit d’instantànies amb un motiu comú: el recinte de l’escola industrial. Els resultats es presenten com a Fragments d’arquitectura de l’Eixample.

- Racons va ser un taller de fotografia realitzat per les participants del Punt TIC Òmnia del Cente Penitenciari de Dones de Barcelona amb la col·laboració de la fotògrafa Bandia Ribeira.

- Fotofilosofia va aplegar en la seva Mostra de 2010 el treball de quaranta instituts de secundària d'arreu de Catalunya, de les Illes i de València, al voltant de la "fotofilosofia": una pregunta filosòfica acompanyada d'una fotografia que s'hi refereix.

- Estudiants de l’Escola Superior de Fotografia GrisArt van treballar sobre els conceptes desenvolupats pels diferents ponents de Crisi -cicle de conferències dut a terme al CCCB- que interpretant-los des de la seva mirada personal.

- L'associació A Bao A Qu va proposar un taller en el CCCB vinculat a Per laberints, en què els participants exploraven fotogràficament l’exposició i creaven la seva visió del laberint a través de peces audiovisuals. Aquesta vinculació de l'activitat fotogràfica en relació amb una exposició la trobem també en el reportatge que els alumnes de l'Insitut Barres i Ones van fer de "La Trieste de Magris", i en el concurs fotogràfic que el MACUF d'A Coruña va convocar a propòsit de l'exposició "Freqüències" d'Eugènia Balcells.

- L'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya promou exposicions dels seus alumnes en manifestacions culturals diverses, per tal de donar a conèixer el seu treball.

- L'associació Photographic Social Vision organitza cada any l'exposició World Press Photo, a més d'altres exposicions de fotografia per a les quals prepara dossiers educatius per a docents i alumnes.
 

Finalment, volem remarcar el fet que la fotografia és una de les línies més importants que segueix el programa d'exposicions del CCCB. En aquest sentit, cal recordar que es poden consultar els quaderns educatius creats amb motiu d'exposicions com Bamako, Atopia o Desaparecidos, amb un enfoc que va més enllà de les exposicions concretes i permet treballar el tema de la fotografia des de les aules.

 
 

Brangulí i la història de l'educació a Barcelona


27/06/2011
 
 

Una de les postals de difusió de l’exposició Brangulí. Barcelona 1909-1945 recupera una fotografia de 1930 de nens i nenes saltant a la platja de la Barceloneta davant de l’Escola del Mar, anys abans que aquesta fos bombardejada. Efectivament, les fotografies de Brangulí convoquen diverses històries de Barcelona i, en particular, la història de l’educació a la ciutat. En aquest sentit, són especialment sorprenents les fotografies de l’antiga Casa de la Caritat (espai que ocupa avui dia el CCCB) que mostren les activitats educatives que s’hi duien a terme, com s’explica al document pulbicat al lloc web del CCCB Història de la Casa de la Caritat.

La recerca de fotografies que recuperen la memòria històrica de l’educació a la ciutat de Barcelona pot ser un dels fils que podem seguir en una visita a l’exposició, de la mateixa manera que és un fil que ens condueix a diversos documents publicats en l’arxiu del nostre web que hi fan referència.

Entre aquests documents hi podem trobar des d’una ressenya del programa Memòria històrica de l’educació de l’Institut Municipal d’Educació, fins a diverses entrades que ens fan saber sobre recerques i experiències educatives al voltant de la història d’escoles (Baixeras, Casas, Pere Vila) o d'instituts (Lluís Vives, Milà i Fontanals, Menéndez y Pelayo).

Pel que fa a aquesta temàtica, cal recordar que, amb motiu de la celebració de l’Any Cerdà, vam demanar a l’historiador Albert Cubeles la creació d’un document (L’ensenyament i la construcció de la nova Barcelona) que servís tant per adquirir una visió panoràmica de l’evolució de la història escolar de la ciutat, com per aprendre una metodologia que permeti treballar sobre la història d’un centre educatiu en particular, de manera que esdevingui una eina útil per als docents que es proposin dur a terme una instructiva experiència de recuperació del passat del centre en relació a l’entorn urbà en què s’insereix.

 
 
 
Pàgines    << < ...28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 > >>