Destacats CCCB Educació  

Carrer Montalegre, 5, Barcelona

http://www.cccbeducacio.org

 

Brangulí i la història de l'educació a Barcelona


27/06/2011
 
 

Una de les postals de difusió de l’exposició Brangulí. Barcelona 1909-1945 recupera una fotografia de 1930 de nens i nenes saltant a la platja de la Barceloneta davant de l’Escola del Mar, anys abans que aquesta fos bombardejada. Efectivament, les fotografies de Brangulí convoquen diverses històries de Barcelona i, en particular, la història de l’educació a la ciutat. En aquest sentit, són especialment sorprenents les fotografies de l’antiga Casa de la Caritat (espai que ocupa avui dia el CCCB) que mostren les activitats educatives que s’hi duien a terme, com s’explica al document pulbicat al lloc web del CCCB Història de la Casa de la Caritat.

La recerca de fotografies que recuperen la memòria històrica de l’educació a la ciutat de Barcelona pot ser un dels fils que podem seguir en una visita a l’exposició, de la mateixa manera que és un fil que ens condueix a diversos documents publicats en l’arxiu del nostre web que hi fan referència.

Entre aquests documents hi podem trobar des d’una ressenya del programa Memòria històrica de l’educació de l’Institut Municipal d’Educació, fins a diverses entrades que ens fan saber sobre recerques i experiències educatives al voltant de la història d’escoles (Baixeras, Casas, Pere Vila) o d'instituts (Lluís Vives, Milà i Fontanals, Menéndez y Pelayo).

Pel que fa a aquesta temàtica, cal recordar que, amb motiu de la celebració de l’Any Cerdà, vam demanar a l’historiador Albert Cubeles la creació d’un document (L’ensenyament i la construcció de la nova Barcelona) que servís tant per adquirir una visió panoràmica de l’evolució de la història escolar de la ciutat, com per aprendre una metodologia que permeti treballar sobre la història d’un centre educatiu en particular, de manera que esdevingui una eina útil per als docents que es proposin dur a terme una instructiva experiència de recuperació del passat del centre en relació a l’entorn urbà en què s’insereix.

 
 

Gilles Lipovetsky i Jean Serroy en el CCCB. Incubació de l'exposició "Pantalla global"


19/06/2011
 
 

El sociòleg Gilles Lipovetsky i el crític de cinema Jean Serroy participen, el dia 22 de juny, en una sessió de debat oberta de l'I+C+i "Pantalla global. Incubant una exposició". Lipovetsky i Serroy, autors del llibre "La pantalla global", són comissaris d'una gran exposició que es podrà veure al CCCB a partir del gener de 2012.

A partir de setembre es posarà en marxa un dispositiu de participació virtual que permetrà "incubar" l'exposició amb la col·laboració del públic. En aquest sentit, s'obrirà un espai de participació especialment interessant, donada la temàtica de l'exposició, per als centres educatius on es treballi la cultura audiovisual, des d'aules de plàstica o de batxillerat artístic fins a escoles de cinema o facultats de comunicació audiovisual.

Un any després de "La pantalla global", Lipovetsky i Serroy publiquen "La cultura-mundo. Respuesta a una sociedad desorientada". A l'últim capítol del llibre, "La cultura-mundo como civilización" refexionen sobre l'educació del present i del futur. Algunes de les seves propostes són particularment pertinents per a la "incubació" de "Pantalla global":

"En una civilización de pantallas, una forma de proceder podría ser la utilización de las nuevas tecnologías, confiando a los propios alumnos el verter en imágenes la educación que reciben, las iniciativas originales de los enseñantes que la imparten, así como el trabajo específico de los alumnos más meritorios" (La cultura-mundo, Anagrama, pp. 173-174)

L'apartat participatiu de www.cccbeducacio.org està obert des d'ara a recollir experiències dutes a terme segons aquestes premises. De fet, diversos treballs ja publicats, que anirem destacant els propers mesos, se sitúen clarament dins d'aquesta "manera de procedir" proposada per Lipovetsky i Serroy.


 

 
 
 
Pàgines    << < ...27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 > >>