Destacats CCCB Educació  

Carrer Montalegre, 5, Barcelona

http://www.cccbeducacio.org

 

Pantalla Global. Post-exposició


28/08/2012
 
 
 
 

Pantalla Global, un projecte obert. Del 25 de gener al 28 de maig de 2012, el CCCB va presentar l'exposició Pantalla Global, mostra basada en el llibre homònim de Gilles Lipovetsky i Jean Serroy, comissaris de l'exposició juntament amb Andrés Hispano, que explora el poder de les pantalles en la societat actual.

Aquesta mostra era la segona fase d'un projecte que va començar l'1 d'octubre de 2011 amb l'activació de la plataforma virtual, que volia donar visibilitat a la fase d'incubació de l'exposició.

Un cop finalitzada la segona fase, l'exposició continua amb les intineràncies i amb un arxiu virtual que té com a objectiu plasmar tot el bagatge après en aquest projecte, i alhora ser un punt de trobada i reflexió sobre l'audiovisual.

La postexposició. Un cop acabades les fases d'incubació i exposició, Pantalla Global continua amb les itineràncies de l'exposició física, i amb la creació d'un arxiu que permeti registrar l'evolució conceptual i formal del projecte, amb les aportacions de tots els contribuïdors i co-creadors.

La tercera fase vol anar més enllà d'una simple transposició en arxiu de tot l'aprenentatge del projecte. Sense oblidar l'herència de Pantalla Global, l'objectiu és crear un hub de reflexió sobre l'audiovisual. Una eina que pugui servir per analitzar i debatre el nou ecosistema audiovisual basant-nos en el llibre homònim de Gilles Lipovetsky i Jean Serroy, però sense limitar-nos a les fronteres que s'hi dibuixen.

L'Arxiu post-exposició. La postexposició de Pantalla Global és un arxiu col·aboratiu sobre els canvis que afecten el mitjà audiovisual. Un espai de reflexió sobre les mutacions de la galàxia transmediàtica al segle XXI. Està format per vídeos i enllaços web, organitzats en diferents categories. Es tracta d'un projecte participatiu, en què els usuaris sou els qui afegiu continguts i proposeu noves categories. Per tal de facilitar la reflexió, cada categoria compta amb un espai de debat on podeu intervenir i exposar la vostra visió.

CCCB Educació (www.cccbeducacio.org) ha creat la categoria Educació dins d'aquest arxiu, a partir de constatar com la creació i la difusió de continguts i programes educatius es du a terme cada vegada més a través de pantalles, en diàleg/competència amb els formats presencials de transmissió cultural vigents.

La creació d'aquesta categoria, en la qual us convidem a participar amb les vostres col·laboracions, respon a la voluntat de contribuir des de l'àmbit educatiu al debat general que proposa l'arxiu. No es tracta només de donar a conèixer canals, plataformes i arxius amb continguts audiovisuals educatius, sinó també webs, blogs i espais d'opinió, participació i co-creació que duguin a terme una reflexió crítica sobre la constant mutació de l'ecosistema cultural-educatiu global.

 
 
 
 
 
 

Pantalles en entorns educatius (2)


27/08/2012
 
 

A principis d’any vam publicar el post Pantalles en entorns educatius amb la voluntat de destacar un conjunt de participacions a www.cccbeducacio.org que responien a experiències educatives en què les pantalles jugaven un paper decisiu. Mesos després, volem actualitzar aquest recull destacant noves incorporacions provinents de centres educatius que treballen amb mitjans audiovisuals.

La recopilació s’ha dut a terme en paral·lel al desenvolupament del projecte del CCCB Pantalla Global, sobre el que hem anat informant i fent propostes al llarg del curs 2011-12.

Així que, en primer terme, volem ressaltar la participació en la Plataforma virtual Pantalla Global que ha estat impulsada des de les aules, tant universitàries (Universidad de Salamanca, UVIC) i d’ensenyaments postobligatoris (EMAV), com d’educació secundària (instituts: Salvador Dalí d’El Prat de Llobregat, Camps Blancs de Sant Boi de Llobregat, La Roca del Vallès, Euclides de Pineda de Mar).

En el cas dels dos últims instituts citats, cal remarcar que tant els vídeos enviats a Pantalla Publicitat per alumnes d’ESO de La Roca del Vallès, com els enviats a Pantalla Història per alumnes de batxillerat de l’institut Euclides, responen a projectes integrats en el currículum i desenvolupats com a treball de curs, com s’explica en les col·laboracions dels respectius centres publicades a cccbeducacio.org

Més enllà de les propostes estrictament vinculades a Pantalla Global, l’arxiu de cccbeducacio.org s’ha anat enriquint amb participacions que ens donen a conèixer diversos projectes, programes i propostes que giren al voltant del món del cinema i l’audiovisual, no només com a eines expressives, sinó també com a font de coneixement i d’estímul per al debat sobre temes actuals.

Els posts enviats recentment des de l'Escola Collaso i Gil, Escola Santa Anna, Escola Pia de Calella o l'institut Ramon Turró i Darder de Malgrat de Mar, mostren com l'audiovisual s'ha integrat dins de la pràctica educativa habitual d'aquest centres.

Cinescola i Claqueta (del Grup IREF) són dues propostes riques i raonades d’introducció del cinema a l’educació secundària i primària, que s'acompanyen amb diversos recursos per treballar a l’aula.

La implicació educativa de festivals com Animac i MiniScreen ha facilitat també la realització de tallers audiovisuals per a joves.

Finalment volem destacar tres projectes singulars, resultants de la col·laboració modèlica entre centres educatius i institucions culturals:

Te cuento, projecte d'educació per a la diversitat i el desenvolupament, impulsat per la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació de la Universitat de Girona i PDA-Films, amb el suport de l'AECID, que s'ha concretat en la realització de tres curtmetratges d'animació realitzats a República Dominicana, Guatemala i Honduras.

L'ètica sota crítica, projecte educatiu impulsat pel Museu d'Art Modern de Tarragona, amb la col·laboració de l'artista reusenc Jordi Abelló i desenvolupat per l'alumnat de cultura audiovisual de primer de batxillerat de l'Institut Martí i Franquès de Tarragona, durant el curs 2011/2012.

Som del Raval, fruit d’una col·laboració entre el CCCB i l’institut Miquel Tarradell, ubicat molt a prop del centre. Som del Raval és documental creatiu d'una hora de durada, sorgit d’una iniciativa de la creadora Àngela Bosch, desenvolupat amb alumnes i professorat del centre al llarg del curs 2011-12 i postproduït amb l’ajut del departament d’audiovisuals del CCCB, donant com a resultat un vídeo d’excel·lent factura tècnica que combina el realisme documental amb animacions surrealistes per tal d’oferir un document molt interessant sobre la vida quotidiana i les històries que convieuen al Raval multicultural que constitueix l’entorn tant del CCCB com del Miquel Tarradell.

 
 
 
Pàgines    << < ...23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 ...> >>