Destacats CCCB Educació  

Carrer Montalegre, 5, Barcelona

http://www.cccbeducacio.org

 

La fotografia en l'arxiu de CCCB Educació (2)


12/06/2012
 
 

En un post anterior havíem recopilat algunes publicacions de l’arxiu de CCCB Educació que compartien el fet de tenir l’art de la fotografia com a referent.

Al llarg del curs 2011-2012, s’han incorporat noves col·laboracions en què el protagonisme recau en la fotografia. En destaquem aquí algunes d’elles.

L’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya ha seguit donant-nos a conèixer activitats relacionades amb la producció del seu alumnat. Cal remarcar, però, com a proposta destacada d’aquest centre, la presentació a Barcelona de la Faculty of Photojournalism de Sant Petersburg,

També la Fundació Photographic Social Vision, que organitza cada any l’exposició World Press Photo al CCCB, va presentar la mostra Marea negra del fotògraf Daniel Beltrá, acompanyada de material per a docents i alumnes.

A través de la Direcció General del Patrimoni Cultural es va afegir al nostre arxiu l’Experiència Fotogràfica Internacional dels Monuments (EFIM), convocatòria que té per objectiu apropar els joves al patrimoni monumental.

De Saragossa ens va arribar un sorprenent treball del Centro Sociolaboral Torrero, Historia de una foto, consistent en la creació de textos literaris a partir d’impactants fotografies de Gervasio Sánchez.

L’escola Mestral de Sant Feliu de Llobregat du a terme des de fa anys el projecte Treballant la fotografia des d’un doble vessant, com a disciplina autònoma i com a recurs transversal per a altres matèries.

Aquesta visió interdisciplinar que inclou la fotografia es dóna també dins de projectes d’expressió musical i plàstica realitzats a l’escola Sant Pere Claver de Barcelona, en particular Dibuixant amb la llum, amb una fascinant iniciativa de redescobriment del dibuix que la llum aconsegueix crear sobre el paper fotosensible.

Fusió es un projecte fotogràfic dut a terme amb els alumnes de 3r d'ESO de l’Institut Miquel Tarradell, amb la idea de "fusionar" i complementar les mirades sobre el barri del Raval d'aquests joves amb les d'usuaris de la Sala Baluard.

La proposta Fotografia i memòria de l’Institut Martí i Franquès de Tarragona, feta al batxillerat dins de la disciplina de cultura audiovisual, suposa una recerca que transporta críticament i creativament els alumnes al passat a través dels àlbums de família, dels arxius fotogràfics i de la mateixa història de la fotografia com a mitjà documental i creatiu.
 

 
 

Pantalles en entorns educatius


20/01/2012
 
 
Cinema en curs
Escola Lavínia
Institut Gabriel Ferrater
Animac
Euclides televisió

Amb motiu de l’exposició Pantalla Global (CCCB del 24/1 al 28/5 del 2012), volem destacar un conjunt de participacions que es poden explorar a CCCBeducacio.org i que corresponen a experiències educatives en què les pantalles juguen un paper determinant.

Aquestes realitzacions audiovisuals o informàtiques en contextos educatius poden tenir el seu origen en empreses de producció del sector, col·lectius de creadors o promotors de festivals o concursos, però també poden respondre a iniciatives internes de centres educatius (escoles, instituts o universitats) o ser la materialització d’idees personals de docents i estudiants.

Aquesta diversitat en l’origen i els plantejaments dels projectes, implica també la pluralitat de continguts i les propostes que aquí posem en primer terme, provinents sempre de les publicacions dels participants a CCCB Educació: una mostra petita -però significativa i en continu creixement- de la presència de l’audiovisual i de les pantalles en el camp educatiu.

El mateix Centre de Cultura Contemporània ha organitzat tallers vinculats a deteminades exposicions que han donat com a resultat audiovisuals duts a terme per grups escolars participants. L’associació A Bao A Qu ha estat la responsable d’elaborar propostes com El taller del cineasta, en el marc de l'exposició "Erice – Kiarostami. Correspondències" (2006) o Construint laberints, un taller vinculat a l’exposició Per laberints (2009). Hem de ressaltar que l’activitat d’A Bao A Qu va molt més enllà de la vinculació amb el CCCB, creant i impulsant projectes tan importants com Fent cinema, Cinema en Curs, creadors EN RESIDÊNCIA als instituts de Barcelona o Explorant l’entorn amb la fotografia i el cinema (una proposta sorgida d’un encàrrec del projecte educatiu de l’Any Cerdà que manté absolutament la seva vigència).

En una altra exposició del CCCB, El d_efecte barroc, es va presentar, en format videogràfic, l’obra A través del espejo de Nüria Arias, fruit d’un ambiciós projecte educatiu dut a terme en diversos països llatinoamericans.

Des de fa temps, moltes exposicions inclouen obres que es mostren en pantalles i proposen activitats educatives. En aquesta zona de confluència entre exposició i educació amb la pantalla com a protagonista, podem situar projectes artístics tan singulars com ANJOPA SEITPA-VATSAL d’Eloi Puig o FREQÜÈNCIES d’Eugènia Balcells.

Festivals com El meu primer festival o Animac (amb projeccions i tallers), o concursos com RetinES o L’endemà, aconsegueixen que l’audiovisual esdevingui una eina educativa per als estudiants que assisteixen a les projeccions o participen en les convocatòries amb les seves creacions. D’abast més ampli i amb més recorregut temporal, la plataforma participativa Kiosc Jove (iniciativa de Televisió de Catalunya i del Departament d’Ensenyament de la Generalitat) ofereix la possibilitat als estudiants d’exercir el periodisme digital des d’un context escolar.

També de professors, departaments i grups de recerca universitaris sorgeixen projectes pedagògics a la xarxa, multimèdia o interactius, que es vehiculen a través de pantalles: Relats digitals, Plurilingüisme, La dama de Vallcarca: una novela negra colaborativa, Personatges en joc, Viu la poesia o Diversidades. El juego de la creatividad en són exemples ben diversos recollits al nostre web.

Si entrem a considerar escoles i instituts com a productors audiovisuals, mereixen una menció especial els projectes de televisió posats en marxa en diversos centres d'educació secundària: a l’institut Euclides de Pineda de Mar (Euclides Televisió), a l’institut Ramon Turró de Malgrat de Mar (Teleturró) o a la Coop. Institució Montserrat de Barcelona (IMTV), projectes que han assolit una capacitat d’aglutinar transversalment experiències sorgides de diversos departaments del centre on s’ubiquen. Think1 és una televisió d’innovació educativa l’abast de la qual vol anar molt més enllà del Col·legi Montserrat de Barcelona centre on ha sorgit aquesta iniciativa que combina l’audiovisual i el periodisme.

Finalment, voldríem destacar també algunes participacions de professors de disciplines concretes (educació plàstica, optatives d’imatge, etc.) que inclouen, amb resultat notable, els audiovisuals com una eina més dins de les estratègies d’ensenyament/aprenentatge que es duen a terme a l’aula. En són exemple publicacions provinents de les escoles Lavínia i Baixeras o dels instituts Gabriel Ferrater i Bernat Metge. També trobarem treballs interessants pel que fa al tema que ens ocupa en blogs de docents, com 400 colps, A pie de aula o El fil de les clàssiques.
 

 
 
 
 
 
Pàgines    << < ...24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 ...> >>