Destacats CCCB Educació  

Carrer Montalegre, 5, Barcelona

http://www.cccbeducacio.org

 

PROPOSTA DE PARTICIPACIÓ DOBLE: PANTALLA GLOBAL / CCCBEDUCACIÓ


30/09/2011
 
 

Com ja vam anunciar al post Gilles Lipovetsky i Jean Serroy en el CCCB. Incubació de l'exposició "Pantalla global", a partir de l’1 d’octubre s’ha activat una plataforma virtual participativa on es poden enviar vídeos que s’incorporaran a l’exposició presencial que tindrà lloc al CCCB de gener a maig de 2012. Els vídeos, de dos minuts com a màxim, han de basar-se en les set temàtiques (Història, Política, Esport, Publicitat, Excés, Vigilància, Joc) en què s’articula aquesta exposició que explora el poder de les pantalles en la societat actual.

Tenint en compte la temàtica de l'exposició, l’espai de participació virtual pot ser especialment interessant per als centres educatius on es treballi la cultura audiovisual, des de l’àrea de plàstica de l’educació primària fins a les assignatures de modalitat del batxillerat artístic, sense oblidar, evidentment, les escoles de cinema, les facultats de comunicació audiovisual, els estudis de postgrau o màsters d’aquesta temàtica, centres educatius postobligatoris on la creació audiovisual esdevé la columna vertebral dels seus currículums.

En tots aquests casos, la participació a Pantalla global es pot complementar amb la publicació a www.cccbeducacio.org dels vídeos acompanyats d’una descripció explicativa del context, les premises i objectius educatius amb què han estat realitzats, a la manera dels making of que ens hem acostumat a visionar acompanyant l’edició en dvd de la majoria de pel·lícules.
Oferim doncs, dues plataformes complementàries, Pantalla global i CCCBeducació per donar a conèixer la producció audiovisual que des de fa anys es fa regularment en els centres educatius, en molts casos amb uns resultats prou interessants per tal que siguin coneguts en un context cultural més ampli que els doti d’un sentit suplementari.

Algunes publicacions que figuren en l’arxiu de CCCBeducació certifiquen que l’audiovisual es treballa de forma creativa i resultats esplèndids en molts centres educatius. Al llarg del primer trimestre d’aquests curs, mentre es desenvolupa la incubació de Pantalla global, anirem destacant aquestes publicacions al web, així com els nous treballs fruits de l’oferta participativa que ara es posa en funcionament.

Esperem la col·laboració dels centres educatius en aquesta iniciativa inèdita i innovadora de construir una exposició a partir de l’exploració de nous estils de participació i contribució pública.

 
 

A propòsit de "Memòria fragmentada". Aprendre de l'11-S


07/09/2011
 
 

Del 9 setembre al 3 novembre 2011 es pot visitar al CCCB MEMÒRIA FRAGMENTADA.11-S NY. Artefactes a l'hangar 17, una instal·lació de l’artista Francesc Torres que es presentarà simultàniament a Barcelona i a les tres grans ciutats occidentals que han estat víctimes del terrorisme islàmic: Nova York, Londres i Madrid.
En el marc de la mostra, també tindrà lloc al CCCB el cicle de conferències 11S / El món deu anys després que comptarà amb la participació d’en Francesc Torres, i, entre altres, d’en Clifford Chanin, director d’educació i assessor de programació del National September 11 Memorial Museum, que inclou un interessant apartat educatiu (Teach+Learn) en el seu web.
També podem trobar materials educatius en una institució similar oberta a Washington: el The National 9/11 Pentagon Memorial dedicada també a conservar la memòria i crear coneixement sobre els atacs terroristes de l'11-S.
Amb motiu del desè aniversari d’aquests fets, s’ha produït un allau de publicacions als EUA que es fan ressò del seu profund impacte social, i, en particular, en la comunitat educativa on es plantegen un seguit de qüestions que es poden resumir en el títol d’un article publicat al New York Times: Teaching 9/11. Why? How? en el context d'un conjunt d'articles relacionats amb la commemoració.
Un article d’Education Week, 9/11: The Imprint in Schools ens ofereix una interessant panoràmica sobre la desigual incidència de l’11-S en els currículums escolars als EUA, depenent de les decisions preses als diversos estats. També ofereix una guia per trobar materials per aprofundir en el per què i el com ensenyar sobre un tema tan actual, dolorós i complex. Un tema de gran abast que ha provocat, entre altres iniciatives, la realització d’una Conference online September 11: Teaching Contemporary History, la documentació de la qual tenim a disposició a la xarxa.

L’exposició de Francesc Torres i el cicle de conferències que la complementa, ofereix a la nostra comunitat educativa una ocasió per reflexionar sobre una problemàtica que també ens afecta plenament.

 
 
 
Pàgines    << < ...27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 ...> >>