Destacats CCCB Educació  

Carrer Montalegre, 5, Barcelona

http://www.cccbeducacio.org

 

Taller LA CIUTAT DELS FOTÒGRAFS (MACBA/CCCB) 2015-2016


02/06/2016
 
 

Al llarg del curs 2015-2016 es du a terme la quarta edició del taller La ciutat dels fotògrafs al MACBA i al CCCB. Els dimecres i dijous pel matí, alumnes d’escoles i instituts fan una descoberta creativa i reflexiva de la fotografia a partir de la vinculació entre la pràctica fotogràfica, l'exploració de la ciutat i els espais del MACBA i el CCCB,. Aquesta activitat es desenvolupa en el marc de Fotografia en curs, programa educatiu de l'associació cultural A Bao A Qu

Al web de Fotografia en curs es publiquen regularment les fotografies realitzades pels participants a taller, i es crea d’aquesta manera un interessant arxiu sobre com veuen els i les joves estudiants els edificis del CCCB i del MACBA i l’entorn urbà on aquests centres culturals s’insereixen.

S’inclou a continuació una llista dels centres educatius que han participat al taller aquest curs, amb enllaços a les galeries fotogràfiques corresponents:

Escola Els Alocs (Vilassar de Mar). 5è de primària
FEDAC Horta
(Barcelona) 4rt d’ESO
Escola Gravi
(Barcelona) 2n d’ESO (1)
Escola Gravi
(Barcelona) 2n d’ESO (2)
Escola Gravi
(Barcelona) 4t primària (3)
Escola Gravi
(Barcelona) 3r primària (4)
Escola Gravi
(Barcelona) 3r primària (5)
Escola Garbí
(Esplugues de Llobregat) 1r Batxillerat
Institut L’Estatut
(Rubí). 4rt d’ESO (1)
Institut L’Estatut
(Rubí). 4rt d’ESO (2)
Col·legi La Salle
(Manlleu). 4rt d’ESO
Escola Proa
(Barcelona) 1r Batxillerat
Escola l’Univers
(Barcelona) 4rt primària
Escola l'Univers
(Barcelona) 4rt primària (2)
Institut Emperador Carles
(Barcelona) 4rt d’ESO (1)
Institut Emperador Carles
(Barcelona) 4rt d’ESO (2)
Escola Escaladei
(Cerdanyola). 2n d’ESO
Institut Serrat i Bonastre
(Barcelona) 1r Batxillerat
Institut Joan Boscà
(Barcelona) 1r d'ESO
Escola Àngel Baixeras
(Barcelona) 6è primària
Escola Milà i Fontanals
(Barcelona) 6è primària
Institut Montpedrós
(Santa Coloma de Cervelló) 3r d'ESO

 
 

Repercussió educativa de l'exposició +HUMANS


03/05/2016
 
 
Curtmetratges + Humans XCèntrics

L’exposició +Humans. El futur de la nostra espècie va tancar les seves portes al CCCB el 10 d’abril de 2016, havent rebut més de 110.000 visitants.

La repercussió que l’exposició ha tingut dins del món educatiu ha estat una de les claus d’aquest èxit de públic. Des de la inauguració de la mostra, l’octubre del 2015, i especialment a partir de l’excel·lent visita comentada a càrrec del professor i investigador científic Ricard Solé (a la qual van assistir una cinquantena de docents), l’oferta de visites comentades per a grups escolars va omplir les sales de l’exposició de joves visitants des del primer a l’últim dia. Concretament, han visitat l’exposició en grup organitzat 12.079 persones i en visita comentada 4.433 persones, de les quals 493 són públic adult o d’Apropa Cultura i 3.940 públic escolar des de primària a universitari.

Les notícies d’aquestes visites publicades a les webs dels centres educatius -Institut La Llauna (Badalona), Institut Les Termes (Sabadell), Institut Sòl-de-Riu (Alcanar), Escola Ginebró (Llinars del Vallès), Escola Isabel de Villena (Esplugues de Llobregat), Escola SEK Catalunya (La Garriga) com a exemples- va contribuir, a ben segur, a difondre encara més l’exposició.

L’oferta de visites comentades presencials no va ser l’única proposta educativa sorgida al voltant de +Humans. La invitació a escoles i instituts a participar en una mostra de petites peces audiovisuals experimentals inspirades en els temes de l’exposició ha donat lloc a una vintena de Curtmetratges + Humans Xcèntrics en la realització dels quals han participat un elevat nombre de docents i estudiants.

Implicació que no ha estat menor en el seguiment del programa NanoEduca, organitzat per la Universitat de Barcelona-Nanodivulga UB, la Universitat Autònoma de Barcelona, l'ICN2 i el CESIRE, amb la col·laboració del CCCB: 75 professors de secundària van assistir a la presentació de la formació en Nanotecnologia i l’exposició + Humans (7 de juliol de 2015 al Hall del CCCB); un total de 600 alumnes de 19 escoles participen en la formació NanoEduca que inclou, en el material educatiu, la visita a l’exposició; finalment 14 instituts, amb un total de 250 alumnes, assisteixen a la presentació d’un pòster científic en un acte celebrat el 6 d’abril al Hall del CCCB en què van resultat premiats els Instituts Celestí Bellera de Granollers, XXV Olimpíada de Barcelona, Font del Ferro de Palafolls i L’Estatut de Rubí.

Cal destacar també els nombrosos projectes duts a terme en centres educatius a partir de l’exposició, dels quals en destacarem uns quants que mostren la diversitat de nivells educatius, disciplines curriculars, enfocaments temàtics i recursos expressius interpel·lats pels continguts de la mostra:

Els humans del futur (Escola Lavínia)

Tanta tecnologia ens deshumanitza? (Escola Vedruna Àngels)

Què ens fa humans? (Escola Emili Carles-Tolrà)

Com serem en el futur? (Alumnes de 6è d'escoles de Ciutat Vella. Programa de PictoEscriptura)

+Humans al batxillerat artístic (Institut Euclides)

Projecte al voltant de l’exposició +Humans (Institut Miquel Tarradell)

Videes: reflexió en vídeo al voltant de la bellesa i +Humans (diversos instituts a través de l’Olimpíada de Filosofia de Catalunya)

Col·laboracions de l’Olimpíada de Filosofia de Catalunya amb el CCCB per a +Humans

Relatogrames sobre l’exposició +Humans (Escola Universitària ERAM)

També s'estableix una col·laboració Una mà de contes de Tv3: 50 persones del món de la il·lustració i l’educació assisteixen a la presentació i projecció de nous capítols de la sèrie a l'estació Beta de l'exposicó + Humans, amb la presència de la guionista, Teresa Duran; els il·lustradors Pep Montserrat i Àfrica Fanlo; el constructor d'autòmats Lluís Ribas i el director del programa Manuel Barrios. Prèviament, es podia trobar material de l’exposició + Humans a l'estand d'Una mà de contes a La Festa dels Súpers 2015.

Més enllà de l'educació formal, s'ha de tenir en compte la dimensió educativa de moltes activitats generades per +Humans: l'oferta familiar dels caps de setmana, el casal d'estiu Culturnautes o la programació de l'Espai Beta de l'exposició:

Setmana Culturnautes, el casal d’estiu del CCCB: Del 27 al 31 de juliol de 2015, 56 infants assisteixen als tallers de ciència, tecnologia i art, amb el col·lectiu La Mandarina de Newton.

Circuit i joc de pistes dins l’exposició: Circuit de nou obres dins l’exposició amb cartel·les adaptades i identificades amb la icona d’un petit robot. A les taquilles es dona el material didàctic de suport per poder seguir el joc de pistes. Des de principis de desembre, el joc es realitza a través d’uns tatuatges amb contingut digital dissenyats i produïts per Captoorama (tiratge de 1.000 exemplars). Un cop esgotades les existències, es redissenya en format paper (2.000 exemplars).

Visites comentades per a famílies i taller de robots: Durant les vacances de setmana santa es realitzen 5 visites comentades a l’exposició per a famílies amb infants a partir a partir de 6 anys i acompanyants. La visita s’acaba amb un taller en el qual poden crear el seu propi robot de cartró, gentilesa de Coco Books. 140 persones van seguir les visites en familia i van participar en el taller de robots
 

A través del compte de Twitter @cccbeducacio i del hashtag #HumansCCCB es pot recuperar tota aquesta activitat que passarà a formar part de l'arxiu CCCB Educació.

 
 
 
Pàgines    << < ...8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ...> >>