Destacats CCCB Educació  

Carrer Montalegre, 5, Barcelona

http://www.cccbeducacio.org

 

Repercussió educativa de l'exposició +HUMANS


03/05/2016
 
 
Curtmetratges + Humans XCèntrics

L’exposició +Humans. El futur de la nostra espècie va tancar les seves portes al CCCB el 10 d’abril de 2016, havent rebut més de 110.000 visitants.

La repercussió que l’exposició ha tingut dins del món educatiu ha estat una de les claus d’aquest èxit de públic. Des de la inauguració de la mostra, l’octubre del 2015, i especialment a partir de l’excel·lent visita comentada a càrrec del professor i investigador científic Ricard Solé (a la qual van assistir una cinquantena de docents), l’oferta de visites comentades per a grups escolars va omplir les sales de l’exposició de joves visitants des del primer a l’últim dia. Concretament, han visitat l’exposició en grup organitzat 12.079 persones i en visita comentada 4.433 persones, de les quals 493 són públic adult o d’Apropa Cultura i 3.940 públic escolar des de primària a universitari.

Les notícies d’aquestes visites publicades a les webs dels centres educatius -Institut La Llauna (Badalona), Institut Les Termes (Sabadell), Institut Sòl-de-Riu (Alcanar), Escola Ginebró (Llinars del Vallès), Escola Isabel de Villena (Esplugues de Llobregat), Escola SEK Catalunya (La Garriga) com a exemples- va contribuir, a ben segur, a difondre encara més l’exposició.

L’oferta de visites comentades presencials no va ser l’única proposta educativa sorgida al voltant de +Humans. La invitació a escoles i instituts a participar en una mostra de petites peces audiovisuals experimentals inspirades en els temes de l’exposició ha donat lloc a una vintena de Curtmetratges + Humans Xcèntrics en la realització dels quals han participat un elevat nombre de docents i estudiants.

Implicació que no ha estat menor en el seguiment del programa NanoEduca, organitzat per la Universitat de Barcelona-Nanodivulga UB, la Universitat Autònoma de Barcelona, l'ICN2 i el CESIRE, amb la col·laboració del CCCB: 75 professors de secundària van assistir a la presentació de la formació en Nanotecnologia i l’exposició + Humans (7 de juliol de 2015 al Hall del CCCB); un total de 600 alumnes de 19 escoles participen en la formació NanoEduca que inclou, en el material educatiu, la visita a l’exposició; finalment 14 instituts, amb un total de 250 alumnes, assisteixen a la presentació d’un pòster científic en un acte celebrat el 6 d’abril al Hall del CCCB en què van resultat premiats els Instituts Celestí Bellera de Granollers, XXV Olimpíada de Barcelona, Font del Ferro de Palafolls i L’Estatut de Rubí.

Cal destacar també els nombrosos projectes duts a terme en centres educatius a partir de l’exposició, dels quals en destacarem uns quants que mostren la diversitat de nivells educatius, disciplines curriculars, enfocaments temàtics i recursos expressius interpel·lats pels continguts de la mostra:

Els humans del futur (Escola Lavínia)

Tanta tecnologia ens deshumanitza? (Escola Vedruna Àngels)

Què ens fa humans? (Escola Emili Carles-Tolrà)

Com serem en el futur? (Alumnes de 6è d'escoles de Ciutat Vella. Programa de PictoEscriptura)

+Humans al batxillerat artístic (Institut Euclides)

Projecte al voltant de l’exposició +Humans (Institut Miquel Tarradell)

Videes: reflexió en vídeo al voltant de la bellesa i +Humans (diversos instituts a través de l’Olimpíada de Filosofia de Catalunya)

Col·laboracions de l’Olimpíada de Filosofia de Catalunya amb el CCCB per a +Humans

Relatogrames sobre l’exposició +Humans (Escola Universitària ERAM)

També s'estableix una col·laboració Una mà de contes de Tv3: 50 persones del món de la il·lustració i l’educació assisteixen a la presentació i projecció de nous capítols de la sèrie a l'estació Beta de l'exposicó + Humans, amb la presència de la guionista, Teresa Duran; els il·lustradors Pep Montserrat i Àfrica Fanlo; el constructor d'autòmats Lluís Ribas i el director del programa Manuel Barrios. Prèviament, es podia trobar material de l’exposició + Humans a l'estand d'Una mà de contes a La Festa dels Súpers 2015.

Més enllà de l'educació formal, s'ha de tenir en compte la dimensió educativa de moltes activitats generades per +Humans: l'oferta familiar dels caps de setmana, el casal d'estiu Culturnautes o la programació de l'Espai Beta de l'exposició:

Setmana Culturnautes, el casal d’estiu del CCCB: Del 27 al 31 de juliol de 2015, 56 infants assisteixen als tallers de ciència, tecnologia i art, amb el col·lectiu La Mandarina de Newton.

Circuit i joc de pistes dins l’exposició: Circuit de nou obres dins l’exposició amb cartel·les adaptades i identificades amb la icona d’un petit robot. A les taquilles es dona el material didàctic de suport per poder seguir el joc de pistes. Des de principis de desembre, el joc es realitza a través d’uns tatuatges amb contingut digital dissenyats i produïts per Captoorama (tiratge de 1.000 exemplars). Un cop esgotades les existències, es redissenya en format paper (2.000 exemplars).

Visites comentades per a famílies i taller de robots: Durant les vacances de setmana santa es realitzen 5 visites comentades a l’exposició per a famílies amb infants a partir a partir de 6 anys i acompanyants. La visita s’acaba amb un taller en el qual poden crear el seu propi robot de cartró, gentilesa de Coco Books. 140 persones van seguir les visites en familia i van participar en el taller de robots
 

A través del compte de Twitter @cccbeducacio i del hashtag #HumansCCCB es pot recuperar tota aquesta activitat que passarà a formar part de l'arxiu CCCB Educació.

 
 

Curtmetratges + Humans XCèntrics


18/04/2016
 
 
Curtmetratges + Humans XCèntrics

Estrena 7 de maig a les 11h a l'Auditori del CCCB. Entrada lliure!

En el marc de les diverses propostes de CCCB Educació relacionades amb l’exposició +Humans. El futur de la nostra espècie, es va dur a terme, a principis del curs 2015-2016 la Convocatòria de curts + Humans Xcèntrics, una invitació a escoles i instituts a participar en una mostra de petites peces audiovisuals inspirades en els temes que plantejava l’exposició +Humans, i basades en tècniques del cinema experimental.

Amb aquesta proposta, el CCCB vol donar valor a la cultura i la creació audiovisual com una eina educativa dins les aules, i en aquest sentit, la col·laboració amb l’Arxiu Xcèntric és fonamental. Amb el propòsit de donar a conèixer als més joves peces cabdals del cinema experimental i els recursos creatius que li són propis, l’Arxiu Xcèntric ofereix regularment a escoles i instituts la possibilitat de fer visionats i tallers específics. A més, la convocatòria d’aquest curs dona continuïtat a la feta el curs anterior, aquesta vegada en col·laboració amb Kosmopolis, i que tenia com a objectiu celebrar amb peces audiovisuals el 150è aniversari de l’Alícia de Lewis Carroll.

Per tal de fomentar el coneixement i la transmissió del cinema experimental a les aules es va fer una Jornada per a docents, resultat de la qual es va editar un vídeo que donava a conèixer algunes de les tècniques usades al taller.

A l’èxit de la convocatòria hi ha contribuït la implicació de l’Olimpíada de Filosofia de Catalunya, que ha celebrat ja dues edicions al CCCB. Aprofitant el tema de l’Olimpíada d’aquest curs, es va fer una proposta de creació de vídeos filosòfics en què hi hagués una reflexió al voltant de la bellesa, concretament a partir de la pregunta: Què serà considerat bell en el futur?, un dels molts interrogants plantejats per l’exposició +Humans.

I així com Què li diries a Lewis Carroll? va donar com a resultat un vídeo recopilatiu de les peces realitzades als centres educatius, també amb els curts + Humans Xcèntrics s’ha dut a terme una recopilació de 20 peces que podeu visionar a partir d’aquest índex que indica el títol, l’autoria i la ubicació temporal de cada peça dins d’una durada total de 41 minuts.

Aquest recull s'ha pogut visionar l'última setmana de +Humans, a l'Espai Beta que hi havia al final de l'itinerari expositiu, i es presenta el 7 de maig a l'Auditori del CCCB com a estrena pública.

 

1. Cyborgs. 00:25
Alumnes de 4rt d'ESO de l'assignatura de Visual i Plàstica.
Taller realitzat amb el col·lectiu d'animadors A Home In Progress Film.
Institut Miquel Tarradell
, Barcelona.
Professores: Gloria Martin i Ángela Fernández.

2. Els humans del futur. 01:50
Taller de plàstica del grup de 6è de Primària.
Escola Lavínia
, Barcelona / Produccions Can Vinyals.
Professora: Marta Espinach Llavina.

3. La bellesa en el futur. 05:40
Alumnes de l'assignatura de filosofia de 1er de Batxillerat: Pablo Ferrer, Judith Mossal, Rafa Morillas i Daniel Otto.
Institut Joan Ramon Benaprès, Sitges.
Professor Fèlix de Castro.
Vídeo creat per la III Olimpiada de Filosofia de Catalunya celebrada al CCCB el 22 de febrer de 2016.

4. Bellesa futurista. 07:12
Alumnes de l'assignatura de filosofia de 1er de Batxillerat: Melanie Acuña, Kelly Martínez, Imma Blanch, Silvia Antón, Míriam Barrabés.
Institut Joan Ramon Benaprès, Sitges.
Professor Fèlix de Castro.
Vídeo creat per la III Olimpíada de Filosofia de Catalunya celebrada al CCCB el 22 de febrer de 2016.

5. Beauty? 09:00
Alumnes de l'assignatura de filosofia de 1er de Batxillerat: Almudena Cayero Sánchez y Joel Zapata Marco.
Institut Torre Roja, Viladecans.
Professora: Claudia Gálvez.
Vídeo creat per la III Olimpíada de Filosofia de Catalunya celebrada al CCCB el 22 de febrer de 2016.

6. Sense títol. 10:56
Grup de 1er de Batxillerat B, assignatura de Filosofia.
Institut Sòl-de-Riu, Alcanar.
Professora: Joana Subirats.
Vídeo creat per la III Olimpíada de Filosofia de Catalunya celebrada al CCCB el 22 de febrer de 2016.

7. La bellesa ara i al futur. Què succeirà? 12:47
Alumnes de 2on de Batxillerat, de l'assignatura de Filosofia: Emma España, Dani Hernández, Silvia Ramínez, Aiza Sánchez.
Institut Les Termes, Sabadell.
Professora: Dolors Alcántara.
Vídeo creat per la III Olimpíada de Filosofia de Catalunya celebrada al CCCB el 22 de febrer de 2016.

8. Passat i present de la nostra espècie. 14:27
Alumnes de 1er de Batxillerat, assignatura de Filosofia: Marcel Morillo, Gheorghe Duceac i Fran Andrés.
Institut Joan Ramon Benaprès, Sitges.
Professor Fèlix de Castro.
Vídeo creat per la III Olimpíada de Filosofia de Catalunya celebrada al CCCB el 22 de febrer de 2016.

9. + Humans a l'Institut Euclides. 16:10
Alumnes de dibuix artístic de 2on de Batxillerat.
Institut Euclides
de Pineda de Mar.
Professora Anna Rodón.

10. Revolution. 21:16
Alumnes de 1er de Batxillerat: Pau Cassà, Antoni Candela, Laia Palacín, Ernest Corbera.
Institut Lauro, Les Franqueses del Vallès.
Professora: Lara Ponts.

11. Lily. 24:08
Alumnes de 1er de Batxillerat, assignatura de Filosofia: Daniel Carrasco, Daniel Parra, Iván Díaz i Ruben Fernández. Motumbo Films.
Institut Lauro, Les Franqueses del Vallès.
Professora: Lara Ponts.

12. Birdboy. 26:20
Alumnes de 1er de Batxillerat: Angel Díaz, Andy Cedeño, Lixi Lastra i Denise Toro.
Institut Lauro, Les Franqueses del Vallès.
Professora: Lara Ponts.

13. Rutina estudiantil. 29:07
Grup d'alumnes de l'assignatura de Visual i Plàstica de 2on d'ESO A.
Institut Lauro, Les Franqueses del Vallés.
Professora: Glòria Serra.

14. Humans o robots? 30:36
Grup d'alumnes de l'assignatura de Visual i Plàstica de 2on d'ESO B.
Institut Lauro, Les Franqueses del Vallés.
Professora: Glòria Serra.

15. Mirant al futur. 31:47
Grup d'alumnes de l'assignatura de Visual i Plàstica de 2on d'ESO C.
Institut Lauro, Les Franqueses del Vallés.
Professora: Glòria Serra.

16. Més o menys humans? Absorbits per la tecnologia. 32:52
Grup d'alumnes de l'assignatura de Visual i Plàstica de 2on d'ESO D.
Institut Lauro, Les Franqueses del Vallés.
Professora: Glòria Serra.

17. La victòria és el futur. 35:40
Grup d'alumnes de l'assignatura de Visual i Plàstica de 2on d'ESO E.
Institut Lauro, Les Franqueses del Vallés.
Professora: Glòria Serra.

18. Ampolles de plàstic, les necessitem? 36:55
Treball de recerca 2015 Judit Fortet Casabella.
Institut Antoni Pous i Argila, Manlleu.
Professora : Paula Vicente.

19. La muerte de la sardina. 38:23
Treball de Johayna Rifi, 3er d'ESO.
Institut Antoni Pous i Argila, Manlleu.
Professora : Paula Vicente.

20. Transforma tu cerebro en el futuro. 39:00
Alumnes de 3er d'ESO: Gerard Pelaez Santiago, Iker Fernández Rubio, Alejandro Duque Solis.
Institut Torre Roja, Viladecans.
Professora: Nuria Ibar.

 
 
 
Pàgines    << < ...8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ...> >>