Destacats CCCB Educació  

Carrer Montalegre, 5, Barcelona

http://www.cccbeducacio.org

 

L'Any Espriu i l'educació: alguns enllaços


30/10/2013
 
 

"Els mestres mai no han d’estar al servei d’ells mateixos, sinó al dels deixebles" Salvador Espriu #anyespriu @AnyEspriu

 

L’exposició Espriu. He mirat aquesta terra (CCCB, 30 octubre 2013 - 24 febrer 2014) ha estat concebuda com un dels esdeveniments centrals de l’Any Espriu, commemoració promoguda per la Generalitat de Catalunya amb motiu del centenari del naixement de l’escriptor que va tenir una arrencada oficial el 23 de gener amb un acte al Palau de la Música i que ha comportat, al llarg del 2013, l’organització de tot tipus d’actes i celebracions de caràcter cultural, cívic i participatiu per difondre i actualitzar l'obra de l'escriptor i per fer memòria del seu compromís cívic. El lema de l’any és “Ens mantindrem fidels”.

L’Any Espriu ha comptat des del primer moment amb un important aliat a Internet, amb el web anyespriu.cat, on hi podem trobar l'agenda completa d'actes, exposicions, representacions teatrals, etc., i, molt més important de cara al futur, un munt d’informació destinada a esdevenir un referent per a professors i alumnes, amb un apartat que contempla la biografia, bibliografia, webgrafia, mediateca i fototeca sobre l’autor, i també amb una imprescindible guia de recursos per conèixer Espriu.

Com no podia ser d’altra manera, el Departament d'Ensenyament la Generalitat de Catalunya ha estat un mediador institucional fonamental per tal d’apropar Espriu a la comunitat educativa: creant una pàgina específica sobre l’Any Espriu a la XTEC (Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya) amb recursos didàctics; recollint la participació dels centres; i organitzant importants actes com la Jornada pedagògica Salvador Espriu celebrada a Arenys de Mar el 26 d’abril de 2013.

Un altre esdeveniment important de l’Any Espriu pel que fa a l’educació ha estat el tribut a l'escriptor realitzat el 27 de maig al teatre Romea i protagonitzat per artistes i representants de la comunitat educativa. La lectura de la Carta als mestres que Espriu va escriure amb motiu dels actes de l'Escola d'Estiu de Barcelona de 1981, va ser un dels moments claus d’un homenatge que va comptar també amb la mostra de treballs de centres que havien treballat sobre Espriu des d’alguna branca artística.

Les visites en grup i les propostes de CCCB Educació al voltant de l’exposició Espriu. He mirat aquesta terra serviran d’estímul per continuar creant projectes sobre Espriu a les aules, basats en les aportacions inèdites i els diversos suggeriments que el discurs expositiu genera. L’arxiu de participacions de www.cccbeducacio.org anirà recollint, difonent i posant en valor aquestes aportacions.

Adjuntem finalment una desena d’enllaços a projectes educatius que s’han dut a terme a partir de l’obra de Salvador Espriu, amb la intenció de posar de manifest una riquesa i diversitat d’aproximacions que poden servir de model i font d’idees per a propostes futures: treballs fets des del departaments de clàssiques o de castellà, treballs que se serveixen de l’expressió plàstica, audiovisual o musical, o que estan enfocats des de les noves tecnologies… Projectes i treballs plurals en què els docents i els estudiants fan un homenatge a un autor imprescindible que va conrear tots els gèneres i registres de la literatura.

 

Qui és Salvador Espriu. Escola Collaso i Gil

Espriu a El fil de les clàssiques i els seus blogs. Institut Premià de Mar

Traduint i coneixent Espriu a classe de castellà. Institut Castellar (Castellar del Vallès)

“He mirat aquesta terra” / Recital Virtual. Institut Serra de Miramar (Valls)

La frase de l’Any Espriu. Col·legi Pompeu Fabra (Salt)

Espectacle “Espriu Viu”. Institut Lluís Domènech i Montaner (Canet de Mar)

Curtmetratge “A pas de dama”. Institut Jaume Callís (Vic)

La Pell de Brau de Salvador Espriu. Mural il·lustratiu. Institut Torres i Bages (L’Hospitalet de Llobregat)

"Assaig de càntic en el temple", música original del professor Roger Andorrà. Escola El Turó (Mataró)

Treballs de l’Any Espriu. Institut Fort Pius (Barcelona)
 

 
 

Estudiar Pasolini


05/06/2013
 
 

Pier Paolo Pasolini i la pedagogia… Si a El professor Pasolini hem posat de relleu la vocació pedagògica de Pasolini i la seva activitat com a docent a la qual es va dedicar durant una dècada, en aquest text ens plantegem esbrinar un aspecte complementari de la relació Pasolini-pedagogia, com és la presència de la seva vida i de la seva obra en diverses propostes didàctiques que volen facilitar l’aproximació a la figura de Pasolini a les aules italianes contemporànies.

Com a punt de partida d’aquesta indagació hem recopilat, sense ànim d’exhaustivitat, una desena de pàgines d’internet destinades a docents i estudiants de diferents nivells educatius que comparteixen el fet de tenir com a objecte d’estudi aspectes de la complexa i polifacètica obra de Pasolini, personatge clau de la cultura europea del tercer quart del segle XX com es posa de manifest a l’exposició Pasolini Roma en què es reivindica el seu llegat.


-   Identità e “mutazione” degli Italiani in Pasolini. Una proposta didattica. Lucia Olini
-   Webquest su Pier Paolo Pasolini. Lucia Olini
-   Poesia in forma di schermo: il cinema di Pier Paolo Pasolini. Lezioni di filmologia Prof. Sergio Bassetti
-   Tutto su PIER PAOLO PASOLINI. ITIS "Ettore Majorana"
-   Appunti su Pasolini. Giuseppe Bettoliere. ScuolaReport
-   Pier Paolo Pasolini. Letteratura italiana del novecento. Atuttascuola
-   Pasolini. L’intellettuale scomodo. Roberto Tartaglione
-   Pier Paolo Pasolini parla di Lettera a una professoressa
-   Pier Paolo Pasolini. Il tesoro della poesia italiana. RaiScuola
-   La scuola di Pasolini. Un itinerario conoscitivo tra biografia, opera e contesto storico. Angela Gregorini e Catia Scisciani
 

 
 
 
Pàgines    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...> >>