Destacats CCCB Educació  

Carrer Montalegre, 5, Barcelona

http://www.cccbeducacio.org

 

El professor Pasolini


03/06/2013
 
 

“Pasolini arriba a l'estació de Roma amb la seva mare el 28 de gener de 1950. El jove militant i poeta ha estat expulsat de l'ensenyament públic i del Partit comunista per denúncies per haver tingut contactes sexuals amb adolescents en el transcurs d’una festa de poble a Ramuscello, al Friül, la terra de la seva mare. Més tard l’absoldran d’aquesta acusació”: així comença el text del primer capítol de l’exposició (i catàleg) Pasolini Roma, que també fa referència a la primera feina de Pasolini a Roma, que, des de desembre de 1951 fins al 1954, desenvoluparà com a professor en l’escola privada Francesco Petrarca de Ciampino, poble al costat de l’aeroport a pocs quilòmetres de la ciutat però que l’obligava a passar tres hores al dia en transports públics per un sou de misèria.

Expulsat de l’ensenyament públic i treballant a l’escola privada… Efectivament, Pasolini va ser professor, un “mestre admirable” segons expressió del director de l’institut públic de Valvasone on va ensenyar abans d’haver de marxar a Roma. Tanmateix, la vocació pedagògica de Pasolini va molt més enllà d’una època d’exercici professional, i esdevé un component essencial de tota la seva vida i la seva polifacètica obra com a cineasta, escriptor, poeta i assagista. Fins al punt que un dels seus últims textos, inacabat, escrit poc abans de la seva violenta mort l’any 1975, és Gennariello, petit tractat pedagògic en forma de cartes a un jove imaginari que “és, segurament, un dels textos més bells de la història de la pedagogia occidental” (Albert Ferrer). Pasolini es mostra en aquest text profundament crític envers les institucions formatives (família, escola, mitjans de comunicació) i preocupat per la deriva consumista d’una societat que Pasolini considera fatalment encaminada a provocar una mutació antropològica sense precedents. Destaquen en aquest tractat les penetrants reflexions de Pasolini sobre “el llenguatge pedagògic de les coses” que sustenten també bona part del seu cinema de poesia.

L’experiència com a pedagog de Pasolini havia començat l’octubre del 1943 quan, preocupat per la dificultat d’accés a l’educació que la guerra comportava pels infants, crea amb uns amics la Scuola privata di San Giovanni, prop de Casarsa, on ensenya sobretot llengua italiana alhora que pren consciència de la importància del friulà com a llengua popular. Més endavant, continuarà la seva tasca docent amb la seva mare (mestra) a Casarsa i a Versuta, fins que des del 1947 fins al 1949 ensenya a la Scuola media statale di Valvasone.

En aquest anys Pasolini compagina la seva pràctica docent amb una constant reflexió pedagògica que es posa de manifest en diversos textos publicats a Il Mattino del Popolo: Scolari e libri di testo, Dal diario di un insegnante, Scuola senza feticci, Poesia nella scuola… En ells Pasolini veu la funció de l’ensenyant com d’un animador del procés educatiu, que ha de ser capaç de suscitar l’amor per l’objecte d’estudi, inculcant una passió per aprendre que s’autoalimenta. Per tal d’aconseguir-ho, Pasolini considera fonamental provocar la curiositat dels alumnes, inventant situacions atractives que ajudin als infants a sortir d’un món en què podrien quedar atrapats. La poesia –especialment la poesia contemporània- juga un paper determinant en l’ensenyament pel que té d’iniciació al procés creatiu més enllà de qualsevol utilitarisme…

Dels anys com a ensenyant a Ciampino, s’han anat recollint diversos testimonis d’alumnes seus que posen de relleu la capacitat pedagògica de Pasolini. Especialment interessant al respecte és Improvviso il Novecento. Pasolini professore, llibre de Giordano Meacci que compta, entre altres, amb la col·laboració de Vincenzo Cerami, alumne de Pasolini a Ciampino que més tard col·laboraria amb ell a Uccellacci e uccellini i desenvoluparia tota una carrera com a escriptor i guionista. El catàleg Pasolini Roma inclou també una entrevista d’Alain Bergala amb Vincenzo Cerami.

Hem recopilat un seguit d’enllaços (la majoria, com és lògic, en italià) que ens poden ajudar a aprofundir en la dimensió pedagògica de Pasolini. Pedagogia radical, compromesa i molt crítica envers les instàncies familiars, les institucions educatives i els mass media, sempre a la recerca d’una relació educativa que unís pedagogia i política en considerar la formació com una pràctica transformadora que té per objectiu la construcció d’una nova humanitat.

-   Pasolini pedagogo. Antonio Limonciello
-   P.P.P. professore. Un mestiere esigente Mauro Grimoldi
-   P. P. P. profesor. Un oficio exigente. Mauro Grimoldi
-   El profesor Pasolini. Vincenzo Cerami
-   La vocazione pedagogica di Pasolini. Alessandro Mariani (Aut Aut n.345)
-   Pasolini, maestro. Leonardo Rossi
-   Il pedagogo Pier Paolo. Maria Corti
-   «Può educare solo chi sa che cosa significa amare» Idee pedagogiche in Pier Paolo Pasolini. Alessandra Grandelis
-   Pasolini in Friuli: Pasolini apre una scuola privata
-   Pasolini in Friuli: Da Casarsa a Versuta: una nuova esperienza educativa
-   Pasolini insegnante a Versuta e Valvasone. Pasolini.net
-   Improvviso il Novecento. Pasolini professore. Giordano Meacci
-   Ancora a scuola da Pasolini un vero maestro. Intervista a Enzo Golino
-   I luoghi Pasolini. Pasolini.net
-   Pasolini. Palabra de corsario. Estudios y antología. VV.AA.
-   De la paideia a l’escola-fàbrica. Naixement i crítica de l’educació moderna. Albert Ferrer

 
 

Taller Espais fotogràfics (MACBA/CCCB). Exposicions virtuals


02/05/2013
 
 

Al llarg del curs 2012-2013, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona desenvolupen per primera vegada una activitat conjunta per proposar als centres educatius una descoberta creativa i reflexiva de la fotografia: el taller Espais fotogràfics al MACBA i al CCCB. Aquest taller forma part del projecte Fotografia en curs, programa de difusió i pedagogia de la creació fotogràfica iniciat el 2012 seguint una iniciativa de l'associació A Bao A Qu.

El taller es planteja com un triple descobriment: del patrimoni fotogràfic contemporani; de les tries tècniques i expressives de la fotografia; i dels edificis del MACBA i el CCCB, i del barri del Raval. Les fotografies realitzades durant els tallers es van publicant al web de Fotografia en curs, creant d’aquesta manera un arxiu fotogràfic i una cartografia visual dels edificis i el barri.

En aquesta pàgina publiquem el llistat de centres participants en el taller, amb un enllaç a les pàgines de Fotografia en curs on hi ha l’Exposició de les fotografies generades durant l’activitat pels infants i joves de cada centre. Aquest llistat s'anirà actualitzant fins al final del present curs.

Escola Pia Balmes. 2n Batxillerat

Institut Bellvitge (L'Hospitalet de Llobregat). 2n Batxillerat

Institut Joanot Martorell (Esplugues de Llobregat). 4t d'ESO

Col·legi Balmes. 4t d'ESO

Jesuïtes Gràcia-Col·legi Kostka (SEK). 2n Batxillerat

Escola de Vida Montserrat. Educació Especial (15-17 anys)

Institut Francisco de Goya. 3r d'ESO

Escola Escaladei (Cerdanyola del Vallès). 2n d'ESO

Escola Pia Santa Anna (Mataró). 2n Batxillerat

Escola Pia Santa Anna (Mataró). 2n de Batxillerat (2)

Col·legi Montserrat. 1r de Batxillerat

Escola Nabí. 3r de Primària

Institut Flos i Calcat. 3r i 4t ESO

Fundació Nou Barris. Educació Especial

Institut Joan Salvat-Papasseit (Barcelona). 1r de Batxillerat

Escola Sagrada Família. 4t d'ESO

Centre Concertat Alegre (L’Hospitalet de Llobregat). 4t d'ESO

Col·legi Jesús-Maria Sant Gervasi. 1r i 2n de Batxillerat

Institut Bernat el Ferrer (Molins de Rei). 3r d'ESO

Institut Bernat el Ferrer (Molins de Rei). 3r d'ESO (2)

Institut Coster de la Torre (La Bisbal del Penedès). 2n Batxillerat

Institut Joan Boscà. 3r d'ESO

Institut Milà i Fontanals. 4t d'ESO

Escola Sagrada Família (Sant Andreu). 5è primària

La Salle Gràcia. 1r Batxillerat

Escola Sagrada Família (Sant Andreu). 5è primària (2)Escola Superior d'Art i Disseny d'Olot (Olot). Cicle Formatiu de Grau Superior en Fotografia Artística

Escola Sagrada Família (Sant Andreu). 5è primària (3)

Institut Eugeni d'Ors (Badalona). 3r d'ESO
 

 
 
 
Pàgines    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...> >>