Destacats CCCB Educació  

Carrer Montalegre, 5, Barcelona

http://www.cccbeducacio.org

 

Concursos de vídeo que propicien aprenentatges


28/02/2014
 
 

Al llarg dels útlims anys s’ha produït un auge de convocatòries de concursos de vídeos per a joves, promoguts per entitats i institucions d’àmbits diversos.

El grau de vinculació amb el món de l’educació reglada varia segons la proposta, però totes elles comparteixen el fet que tenen un doble interès pel que fa als aprenentatges: en primer lloc, el d'afavorir i potenciar el coneixement de la temàtica del concurs (la ciència, la matemàtica, el dret a la salut, el sexisme, el patrimoni monumental…) i, en segon terme (però no menys important), el d’estimular el treball amb el llenguatge i la tècnica audiovisuals, imprescindibles per crear els vídeos amb els quals poder concursar.

Hem triat com a exemples algunes propostes que figuren en l’arxiu participatiu del web de CCCB Educació, de manera que no es tracta d’una relació exhaustiva, però sí que creiem significativa:

(RE)IMAGINA’T és un concurs per a l’elaboració d’un guió d’un espot no sexista adreçat a grups de nois i noies d’entre 14 i 18 anys dels centres d’educació formal i d’entitats d’educació en el lleure dels municipis que formen part de l’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació.

Organitzat des de la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, l'EFIM és un concurs fotogràfic que té per objectiu apropar els joves al patrimoni monumental, per tal que el coneguin, el valorin i el gaudeixin mitjançant la fotografia i el vídeo.

L'associació Mandarina de Newton, en el seu àmbit d’investigació i treball de Co-Creating Cultures, ha creat i impulsat Science of the City, concurs que proposa mirar la ciutat amb ulls de científic i explicar conceptes coneguts, reptes per explorar, descobriments i descobridors o experiments en acció, etc. en un vídeo creatiu de 2 minuts que relacioni ciutats i ciència.

RECreactiva't és un concurs que forma part de la Campanya “Dret a la Salut a l’Àfrica”, promoguda per Farmacèutics Mundi i Medicus Mundi Catalunya, que busca la participació i l'activisme pel canvi social en la defensa del dret a la salut. Dirigit a joves de 14 a 18 anys de centres de secundària i d’entitats de lleure de tota Catalunya, consisteix en gravar un curtmetratge de 3 minuts i/o en el disseny d’una acció de sensibilització a l’entorn.

vídeoMAT és un projecte organitzat CREAMAT (Centre de Recursos per ensenyar i aprendre matemàtiques del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya) i el MMACA (Museu de Matemàtiques de Catalunya) en el qual els i les alumnes creen vídeos on es responen preguntes que posen de manifest aplicacions de les matemàtiques o la seva presència en l’entorn. Pot participar-hi tot l’alumnat d’educació infantil, primària, ESO, batxillerat i FP de Catalunya.

Illuminating Curiosity és un concurs promogut per l’ICFO (intittut de Ciències Fotòniques, impulsor també del concurs La llum a les ones) que parteix de preguntes que alguns famosos de diferents àmbits es fan sobre la llum i el repte és trobar la resposta i explicar-la en vídeo.

Podeu ampliar la informació a través dels enllaços als posts sobre els concursos, publicats a www.cccbeducacio.org per les entitats convocants:

 
 
 
 
 
 
 
 

"Lavínia" i altres itineraris literaris al Navegador CCCB


18/11/2013
 
 

El Navegador és un mapa interactiu de la ciutat de Barcelona creat durant l'Any Cerdà (2009) i del qual el CCCB n'ha desenvolupat una nova versió que ara presentem: navegador.cccb

Al Navegador hi podem trobar punts i itineraris creats pels usuaris, que amplien la informació (històrica, arquitectònica, literària…) dels llocs indicats; també hi trobem mapes que permeten viatjar en el temps i comparar la Barcelona actual amb altres époques. S’hi mostren així mateix els centres educatius de la ciutat (a més, els que estan vinculats a la xarxa CCCB Educació mostren el darrer treball que hi han publicat). De fet, el Navegador es va pensar des d’un principi com a recurs per a ser usat a les aules com a receptores i creadores de continguts.

El nou Navegador s’inaugura amb una participació d’actualitat: l’itinerari literari Lavínia, versió virtual d’un recorregut per la Barcelona de Salvador Espriu a través de la prosa i la biografia del mateix escriptor que es du a terme els dies 24 de novembre,11 i 25 de gener) i que inclou una visita guiada a l’exposició Espriu. He mirat aquesta terra al CCCB.

L’itinerari virtual i físic per la Barcelona d’Espriu el condueix Maria Nunes (que ha estat catedràtica de Llengua i Literatura Catalanes a l’Institut Barres i Ones i usuària des de fa anys del Navegador) amb diversos itineraris literaris que podeu resseguir a través dels enllaços que llistem a continuació per tal de facilitar l’exploració d’algunes de les participacions més significatives que s’han anat incorporant al llarg del temps a l’apartat literari del Navegador.

Esperem que les vostres contribucions a partir d’ara augmentin aquesta llista i facin possible que aquesta eina esdevingui una referència a l’hora de conèixer, interelacionar i reconsiderar diversos llocs de la ciutat que adquireixen una nova dimensió gràcies a la literatura.

Ruta literaria por la Barcelona de “Nada”
Itinerari literari Joan Maragall

Itinerari Maletes perdudes (Jordi Puntí)

Els espais urbans del poeta J.V.Foix

Juan Marsé i els cinemes desapareguts

Itinerari literari Joan Salvat-Papasseit

El Paral·lel literari

J. M. de Sagarra, “Vida Privada”

Màrius Torres a Barcelona

El Quijote en Barcelona

Coses que passen a la Barcelona de Llucia Ramis

Rambles club de lectura

Barcelona: Espai poètic de Joan Margarit

La Barcelona de El peso del aire (A.G. Porta)

Un recorregut per la Barcelona de Espuelas de Papel (Imma Merino)

Itinerari Nocturn de Portbou (Jaume Benavente)

Els cafès dels Baldrich (Use Lahoz)

Ruta Enriqueta Martí

Amb veu pròpia: Joan Margarit

Barcelona en l’obra de Roberto Bolaño

 

 
 
 
Pàgines    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...> >>