Destacats CCCB Educació  

Carrer Montalegre, 5, Barcelona

http://www.cccbeducacio.org

 

"Lavínia" i altres itineraris literaris al Navegador CCCB


18/11/2013
 
 

El Navegador és un mapa interactiu de la ciutat de Barcelona creat durant l'Any Cerdà (2009) i del qual el CCCB n'ha desenvolupat una nova versió que ara presentem: navegador.cccb

Al Navegador hi podem trobar punts i itineraris creats pels usuaris, que amplien la informació (històrica, arquitectònica, literària…) dels llocs indicats; també hi trobem mapes que permeten viatjar en el temps i comparar la Barcelona actual amb altres époques. S’hi mostren així mateix els centres educatius de la ciutat (a més, els que estan vinculats a la xarxa CCCB Educació mostren el darrer treball que hi han publicat). De fet, el Navegador es va pensar des d’un principi com a recurs per a ser usat a les aules com a receptores i creadores de continguts.

El nou Navegador s’inaugura amb una participació d’actualitat: l’itinerari literari Lavínia, versió virtual d’un recorregut per la Barcelona de Salvador Espriu a través de la prosa i la biografia del mateix escriptor que es du a terme els dies 24 de novembre,11 i 25 de gener) i que inclou una visita guiada a l’exposició Espriu. He mirat aquesta terra al CCCB.

L’itinerari virtual i físic per la Barcelona d’Espriu el condueix Maria Nunes (que ha estat catedràtica de Llengua i Literatura Catalanes a l’Institut Barres i Ones i usuària des de fa anys del Navegador) amb diversos itineraris literaris que podeu resseguir a través dels enllaços que llistem a continuació per tal de facilitar l’exploració d’algunes de les participacions més significatives que s’han anat incorporant al llarg del temps a l’apartat literari del Navegador.

Esperem que les vostres contribucions a partir d’ara augmentin aquesta llista i facin possible que aquesta eina esdevingui una referència a l’hora de conèixer, interelacionar i reconsiderar diversos llocs de la ciutat que adquireixen una nova dimensió gràcies a la literatura.

Ruta literaria por la Barcelona de “Nada”
Itinerari literari Joan Maragall

Itinerari Maletes perdudes (Jordi Puntí)

Els espais urbans del poeta J.V.Foix

Juan Marsé i els cinemes desapareguts

Itinerari literari Joan Salvat-Papasseit

El Paral·lel literari

J. M. de Sagarra, “Vida Privada”

Màrius Torres a Barcelona

El Quijote en Barcelona

Coses que passen a la Barcelona de Llucia Ramis

Rambles club de lectura

Barcelona: Espai poètic de Joan Margarit

La Barcelona de El peso del aire (A.G. Porta)

Un recorregut per la Barcelona de Espuelas de Papel (Imma Merino)

Itinerari Nocturn de Portbou (Jaume Benavente)

Els cafès dels Baldrich (Use Lahoz)

Ruta Enriqueta Martí

Amb veu pròpia: Joan Margarit

Barcelona en l’obra de Roberto Bolaño

 

 
 

L'Any Espriu i l'educació: alguns enllaços


30/10/2013
 
 

"Els mestres mai no han d’estar al servei d’ells mateixos, sinó al dels deixebles" Salvador Espriu #anyespriu @AnyEspriu

 

L’exposició Espriu. He mirat aquesta terra (CCCB, 30 octubre 2013 - 24 febrer 2014) ha estat concebuda com un dels esdeveniments centrals de l’Any Espriu, commemoració promoguda per la Generalitat de Catalunya amb motiu del centenari del naixement de l’escriptor que va tenir una arrencada oficial el 23 de gener amb un acte al Palau de la Música i que ha comportat, al llarg del 2013, l’organització de tot tipus d’actes i celebracions de caràcter cultural, cívic i participatiu per difondre i actualitzar l'obra de l'escriptor i per fer memòria del seu compromís cívic. El lema de l’any és “Ens mantindrem fidels”.

L’Any Espriu ha comptat des del primer moment amb un important aliat a Internet, amb el web anyespriu.cat, on hi podem trobar l'agenda completa d'actes, exposicions, representacions teatrals, etc., i, molt més important de cara al futur, un munt d’informació destinada a esdevenir un referent per a professors i alumnes, amb un apartat que contempla la biografia, bibliografia, webgrafia, mediateca i fototeca sobre l’autor, i també amb una imprescindible guia de recursos per conèixer Espriu.

Com no podia ser d’altra manera, el Departament d'Ensenyament la Generalitat de Catalunya ha estat un mediador institucional fonamental per tal d’apropar Espriu a la comunitat educativa: creant una pàgina específica sobre l’Any Espriu a la XTEC (Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya) amb recursos didàctics; recollint la participació dels centres; i organitzant importants actes com la Jornada pedagògica Salvador Espriu celebrada a Arenys de Mar el 26 d’abril de 2013.

Un altre esdeveniment important de l’Any Espriu pel que fa a l’educació ha estat el tribut a l'escriptor realitzat el 27 de maig al teatre Romea i protagonitzat per artistes i representants de la comunitat educativa. La lectura de la Carta als mestres que Espriu va escriure amb motiu dels actes de l'Escola d'Estiu de Barcelona de 1981, va ser un dels moments claus d’un homenatge que va comptar també amb la mostra de treballs de centres que havien treballat sobre Espriu des d’alguna branca artística.

Les visites en grup i les propostes de CCCB Educació al voltant de l’exposició Espriu. He mirat aquesta terra serviran d’estímul per continuar creant projectes sobre Espriu a les aules, basats en les aportacions inèdites i els diversos suggeriments que el discurs expositiu genera. L’arxiu de participacions de www.cccbeducacio.org anirà recollint, difonent i posant en valor aquestes aportacions.

Adjuntem finalment una desena d’enllaços a projectes educatius que s’han dut a terme a partir de l’obra de Salvador Espriu, amb la intenció de posar de manifest una riquesa i diversitat d’aproximacions que poden servir de model i font d’idees per a propostes futures: treballs fets des del departaments de clàssiques o de castellà, treballs que se serveixen de l’expressió plàstica, audiovisual o musical, o que estan enfocats des de les noves tecnologies… Projectes i treballs plurals en què els docents i els estudiants fan un homenatge a un autor imprescindible que va conrear tots els gèneres i registres de la literatura.

 

Qui és Salvador Espriu. Escola Collaso i Gil

Espriu a El fil de les clàssiques i els seus blogs. Institut Premià de Mar

Traduint i coneixent Espriu a classe de castellà. Institut Castellar (Castellar del Vallès)

“He mirat aquesta terra” / Recital Virtual. Institut Serra de Miramar (Valls)

La frase de l’Any Espriu. Col·legi Pompeu Fabra (Salt)

Espectacle “Espriu Viu”. Institut Lluís Domènech i Montaner (Canet de Mar)

Curtmetratge “A pas de dama”. Institut Jaume Callís (Vic)

La Pell de Brau de Salvador Espriu. Mural il·lustratiu. Institut Torres i Bages (L’Hospitalet de Llobregat)

"Assaig de càntic en el temple", música original del professor Roger Andorrà. Escola El Turó (Mataró)

Treballs de l’Any Espriu. Institut Fort Pius (Barcelona)
 

 
 
 
Pàgines    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...> >>