Destacats CCCB Educació  

Carrer Montalegre, 5, Barcelona

http://www.cccbeducacio.org

 

Jornada INSECTES SOCIALS (MACBA-CCCB)


08/02/2016
 
 
Streaming de la jornada des de l'Auditori del MACBA

El dissabte 6 de febrer es va dur a terme la jornada Insectes Socials: aprenentatges comuns i pol·linització pel canvi, en diversos espais del MACBA i el CCCB, centres col·laboradors en aquesta singular trobada comissariada per Josep Perelló, professor de la UB i líder del grup de recerca Open Systems, des d’on han sorgit iniciatives com Sistemes Oberts , projecte educatiu endegat al MACBA per tal d'oferir l’oportunitat a professors de secundària i batxillerat, amb els seus alumnes, de col·laborar estretament amb artistes i científics a l’hora d’implementar projectes interdisciplinaris i participatius a les aules.

En la seva intervenció de benvinguda, Perelló va comentar la voluntat de la jornada d’establir una continuïtat amb el projecte Sistemes Oberts, així com la de crear vincles amb el programa sobre l’antropocè posat en marxa al CCCB, en què s’abordarà, al llarg dels propers mesos i des de diversos angles i formats (exposició, anàlisi crítica, debats) la temàtica indefugible de l’empremta humana sobre el planeta i, en particular, la seva incidència en el canvi climàtic.

L'artista, científica, enginyera , inventora i professora Natalie Jeremijenko va ser l’encarregada de fer la xerrada inaugural de la jornada, i va protagonitzar també la sessió final al MACBA, emmarcada dins del programa MACBA es viu, en què va mostrar aspectes del seu treball relacionats amb el canvi climàtic i va posar en comú una part de les accions engegades en col·laboració amb veïns i entitats del Raval durant el cap de setmana del 6 i 7 de febrer. En la seva intervenció Natalie Jeremijenko va explicar diversos projectes (consultables a l'organització que dirigeix: The Environmental Health Clinic (xCLINIC)) de disseny i desenvolupament de sistemes encaminats a millorar la salut comunitària a través d’intervencions participatives i realització d’infrastructures urbanes. També la població infantil és interpel·lada per les seves propostes, com mostra el projecte CHILDxLABOUR.

La jornada va continuar amb Presenta un projecte que no és teu: un format inusual extremadament interessant en què, en només 5 minuts, vuit persones que han estat vinculades al llarg del temps a diverses iniciatives del MACBA i/o del CCCB (d'àmbit artístic, científic, tecnològic o interdisciplinars) van presentar cadascuna un projecte recent que els hagi resultat inspirador.

José Luis de Vicente va presentar l’estudi d’arquitectura ASSEMBLE (guanyador del Turner Prize 2015) a través de 3 projectes, entre els quals Baltic Street Adventure Playground una insòlita i inspiradora àrea de jocs per a nens i nenes.

Efraín Foglia va presentar RHIZOMATICA, una xarxa comunitària de telefonia mòbil implantada a Oaxaca (Mèxic) desafiant els coneguts monopolis de la comunicació.

Cecilia Tham va preentar WIKISPEED un exitós projecte encaminat a millorar el disseny i l’eficiència energètica dels automòbils, destacant l’innovador procés de treball.

Mònica Bello va presentar FARMIFICATION Un projecte sorgit després d’una residència de l’artista Lisa Ma en una fàbrica de Shenzen i destinat a canviar l’orientació vital i laboral del col·lectiu de joves treballadors de la fàbrica, combinant mitja jornada de treball amb mitja jornada de cultiu agrícola en una zona veïna.

Alina Mierlus va presentar DO NOT TRACK https://donottrack-doc.com/en/intro/ un projecte documental sobre la privacitat amb un fort component educatiu.

Enric Senabre va presentar BOOKSPRINTS: Un Book Sprint és un procés col·laboratiu que, en cinc dies, té com a resultat la producció d’un llibre des de zero. Recerques acadèmiques, documentació tècnica i manuals d’activisme figuren entre els més de 100 llibres publicats.

Mònica Garriga va presentar el projecte transmèdia FAM: el desenvolupament del projecte comporta ahora un procés d'aprenentatge sobre la fam. FAM és una iniciativa del col·lectiu de vídeo social Quepo.

Finalment, Ignasi Labastida va presentar THE OPEN SEVENTEEN un projecte participatiu dedicat a promoure i implementar iniciatives que assegurin l’assoliment dels 17 objectius globals per a un desenvolupament sostenible subscrits per 193 governs d’arreu del món.

Visites guiades a les exposicions del CCCB i del MACBA, i diversos tallers van completar la jornada, la sessió matinal de la qual va ser retransmesa per streaming i podeu consultar en el vídeo adjunt.

 
 

Casal CULTURNAUTES: cinc setmanes d'educació informal


28/08/2015
 
 

Al llarg de cinc setmanes (del 29 de juny al 31 de juliol) s’ha desenvolupat al CCCB el casal d’estiu Culturnautes: una singular proposta de viatge a la galàxia de la cultura contemporània adreçat a joves exploradors reunits en equips per grups d’edat: de 6 a 10 anys i d'11 a 14 anys.

Culturnautes (una activitat del CCCB i La Mandarina de Newton amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i Obra Social “la Caixa”) té com a tret distintiu el fet de treballar les línies desenvolupades a les exposicions (Les variacions Sebald, Pis(o) Pilot(o), +Humans) i els programes (Kosmopolis, Public Space, Arxiu Xcèntric) del CCCB al llarg del 2015, a través de tallers i activitats lúdiques que tenen lloc en diferents espais del centre (hall, pati, aules, auditori...) i en contacte amb els equips de professionals que porten a terme les programacions.

Les cinc setmanes de Culturnautes s’articulen amb cinc propostes amb un centre d’interès independent però complementari amb la resta. Les propostes són una creació conjunta del CCCB amb col·lectius especialtzats en la divulgació cultural, artística i científica: GR (Grans Recorreguts), format per un artista visual i un il·lustrador, A Home in Progress Film, vinculats al món de l’animació, La Mandarina de Newton, que desenvolupa projectes de divulgació científica, El globus vermell, un col·lectiu que té per objectiu formar una ciutadania crítica i exigent envers l’entorn construït, i membres del Teatro de los Sentidos.

Les activitats del casal han estat àmpliament documentades en un àlbum fotogràfic a Flickr, i també amb vídeos-resum setmanals arxivats a les col·leccions de CCCB on Vimeo:

Primera setmana: NARRAR HISTÒRIES AMB IMATGES
Segona setmana: DESPERTAR LA CIUTAT
Tercera setmana: ALÍCIA XCÈNTRICA
Quarta setmana: LA CASA ON VULL VIURE
Cinquena setmana: EL FUTUR DE LA NOSTRA ESPÈCIE

També el web del projecte Public Space, vinculat al CCCB, s’ha fet ressò d’activitats de Culturnautes relacionades amb la ciutat i l’espai públic: Despertar la ciutat: Tallers de teatre sensorial; Els nens de Culturnautes simulen l’espai públic de la ciutat de Barcelona.

Com a continuïtat de Culturnautes cal ressenyar la mostra del taller La casa on vull viure que s’ha inclòs al final de l’exposició Pis(o) Pilot(o) i també que una nova versió d’aquest taller es durà a terme dins del programa CCCB en família els dies 20 de setembre i 11 i 25 d’octubre, a càrrec de El Globus Vermell.

 
 
 
Pàgines    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...> >>