Destacats CCCB Educació  

Carrer Montalegre, 5, Barcelona

http://www.cccbeducacio.org

 

Taller La Ciutat dels Fotògrafs (MACBA/CCCB). Exposicions virtuals


15/04/2014
 
 

Al llarg del primer trimestre del curs 2013-2014 s’ha anat desenvolupant el Taller LA CIUTAT DELS FOTÒGRAFS, una activitat conjunta del MACBA i el CCCB que dóna continuïtat a una iniciativa que es va dur a terme per primera vegada el curs 2012-2013 amb la proposta Espais fotogràfics al MACBA i al CCCB.
   Aquests tallers formen part de Fotografia en curs, programa de difusió i pedagogia de la fotografia iniciat el 2012 segons una proposta de l'associació A Bao A Qu, creadora i impulsora del projecte.
   El taller LA CIUTAT DELS FOTÒGRAFS es planteja com una exploració del patrimoni fotogràfic i de les tries expressives de la fotografia, i una recerca sobre la ciutat com a espai públic a través de la creació fotogràfica. Fotografies resultants del taller s’incorporen periòdicament a l’arxiu d'exposicions de Fotografia en curs.

Llistem a continuació els centres educatius que han participat en el taller des d’actubre, amb l’enllaç corresponent a la galeria de l’activitat publicada al web de Fotografia en curs. Aquesta informació s’anirà actualitzant a mesura que avanci el curs, amb la incorporació dels centres que participin en un taller altament recomanable.

Escola Els Alocs (Vilassar de Mar) 5è de Primària (1, 2, 3, 4)
Escola Pia Balmes (Barcelona) 2n Batxillerat
Escola Arrels (Barcelona) 2n d'ESO
Col·legi Montserrat (Barcelona)1r Batxillerat
Escola Pia (Calella) 1r Batxillerat
Institut de Bruguers (Gavà) 4rt ESO
Escola Alemanya (Esplugues)
Escola Els Xiprers (Barcelona) 5è de primària
Col·legi Balmes (La Llagosta) 4t ESO
Institut Miquel Tarradell (Barcelona) Aula d'acollida, 1r d'ESO
Institut l’Estatut (Rubí) 2n ESO
Escola Escaladei (Cerdanyola del Vallès) 2n ESO

 
 

Concursos de vídeo que propicien aprenentatges


28/02/2014
 
 

Al llarg dels útlims anys s’ha produït un auge de convocatòries de concursos de vídeos per a joves, promoguts per entitats i institucions d’àmbits diversos.

El grau de vinculació amb el món de l’educació reglada varia segons la proposta, però totes elles comparteixen el fet que tenen un doble interès pel que fa als aprenentatges: en primer lloc, el d'afavorir i potenciar el coneixement de la temàtica del concurs (la ciència, la matemàtica, el dret a la salut, el sexisme, el patrimoni monumental…) i, en segon terme (però no menys important), el d’estimular el treball amb el llenguatge i la tècnica audiovisuals, imprescindibles per crear els vídeos amb els quals poder concursar.

Hem triat com a exemples algunes propostes que figuren en l’arxiu participatiu del web de CCCB Educació, de manera que no es tracta d’una relació exhaustiva, però sí que creiem significativa:

(RE)IMAGINA’T és un concurs per a l’elaboració d’un guió d’un espot no sexista adreçat a grups de nois i noies d’entre 14 i 18 anys dels centres d’educació formal i d’entitats d’educació en el lleure dels municipis que formen part de l’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació.

Organitzat des de la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, l'EFIM és un concurs fotogràfic que té per objectiu apropar els joves al patrimoni monumental, per tal que el coneguin, el valorin i el gaudeixin mitjançant la fotografia i el vídeo.

L'associació Mandarina de Newton, en el seu àmbit d’investigació i treball de Co-Creating Cultures, ha creat i impulsat Science of the City, concurs que proposa mirar la ciutat amb ulls de científic i explicar conceptes coneguts, reptes per explorar, descobriments i descobridors o experiments en acció, etc. en un vídeo creatiu de 2 minuts que relacioni ciutats i ciència.

RECreactiva't és un concurs que forma part de la Campanya “Dret a la Salut a l’Àfrica”, promoguda per Farmacèutics Mundi i Medicus Mundi Catalunya, que busca la participació i l'activisme pel canvi social en la defensa del dret a la salut. Dirigit a joves de 14 a 18 anys de centres de secundària i d’entitats de lleure de tota Catalunya, consisteix en gravar un curtmetratge de 3 minuts i/o en el disseny d’una acció de sensibilització a l’entorn.

vídeoMAT és un projecte organitzat CREAMAT (Centre de Recursos per ensenyar i aprendre matemàtiques del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya) i el MMACA (Museu de Matemàtiques de Catalunya) en el qual els i les alumnes creen vídeos on es responen preguntes que posen de manifest aplicacions de les matemàtiques o la seva presència en l’entorn. Pot participar-hi tot l’alumnat d’educació infantil, primària, ESO, batxillerat i FP de Catalunya.

Illuminating Curiosity és un concurs promogut per l’ICFO (intittut de Ciències Fotòniques, impulsor també del concurs La llum a les ones) que parteix de preguntes que alguns famosos de diferents àmbits es fan sobre la llum i el repte és trobar la resposta i explicar-la en vídeo.

Podeu ampliar la informació a través dels enllaços als posts sobre els concursos, publicats a www.cccbeducacio.org per les entitats convocants:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pàgines    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...> >>