Destacats CCCB Educació  

Carrer Montalegre, 5, Barcelona

http://www.cccbeducacio.org

 

KOSMOPOLIS 2015: “Què li diries a Lewis Carroll?”


23/03/2015
 
 
"Què li diries a Lewis Carroll?" Recull peces audiovisuals presentades

Un dels temes centrals de Kosmopolis, la Festa de la literatura amplificada del CCCB, ha estat en la seva vuitena edició del 2015, la celebració del 150è aniversari d’Alícia al País de les Meravelles, el clàssic de Lewis Carroll que transcendeix les fronteres de la literatura infantil.

Amb aquest motiu, CCCB Educació va proposar, a l’inici del curs 2014-2015, als alumnes, mestres i professors dels centres educatius de Catalunya afegir-se a aquesta celebració amb l’elaboració de breus peces audiovisuals realitzades sota el lema Què li diries a Lewis Carroll?

Aquesta proposta audiovisual ha comptat des de l’inici amb un aliat imprescindible dins del CCCB: l’Arxiu Xcèntric, que va confeccionar un recull de pel·lícules molt diverses, amb la intenció que fossin útils com a font d’inspiració per a noves creacions audiovisuals amb el món d’Alícia com a referència. A més, tots els centres participants de la convocatòria han obtingut a com a regal una visita a l’Arxiu Xcèntric, que ha de servir per conèixer i desenvolupar formes cinematogràfiques innovadores que exploren altres possibilitats d’expressió: aquestes visites estimularan, ben segur, la creació audiovisual de l’alumnat i docents que hi assisteixin.

L’acte culminant de Què li diries a Lewis Carroll? ha estat la presentació i projecció dels curts participants, el dia 21 de març, a l’Auditori del CCCB. En una sessió conduïda per Bàrbara Roig, responsable de CCCB Educació, es van anar alternant les projeccions dels curts amb les presentacions dels alumnes i docents que els han creat, provinents de 10 centres. Uns curts plens d’imaginació, ben diferents, cadascun amb la seva personalitat, però amb un nexe comú: que tots responen la mateixa pregunta: què li diries a Lewis Carroll?

D’altra banda, els centres participants han presentat i explicat, a l’arxiu participatiu del nostre web i des de la seva perspectiva, el context educatiu en què han plantejat l’elaboració de la peça audiovisual.

 

Us convidem a gaudir dels vídeos i a tenir més informació sobre els projectes, a través dels corresponents enllaços a les publicacions fetes des dels dels centres educatius:

Alícia i el Món Paral·lel Grup d’animació stop motion de 2n d’ESO de l’Institut Eugeni d’Ors de Vilafranca del Penedès

El somni de l’Alícia Alumnes 6è de Primària del Col·legi Sant Pere Claver/Jesuïtes Poble Sec de Barcelona

Què li diries a Lewis Carroll? Taller de plàstica del grup de 6è de Primària de l’Escola Lavínia de Barcelona

Segueix el gat... toca el mirall Alumnes de 5è A i B de Primària de l’Escola Collaso i Gil de Barcelona

Pregunta-li a Lewis Carroll? Alumnes de 1r de Batxillerat Artístic de l’Institut Euclides de Pineda de Mar

Lewis Carroll, qui ets tu? Alumnes de 2n d’ESO de l’Institut Miquel Tarradell de Barcelona

Alícia al segle XXI Alba Esteve, alumna de Cultura Audiovisual de Batxillerat de l’Escola Sant Joan Bosco-Salesians d’Horta de Barcelona

Alice Feel the Sound (Carolina Friolán Soares) Welcome to Wonderland (Irene Calvo, Meritxell Rodríguez i Nerea Esteves), alumnes de Batxillerat Artístic de l’Institut Camp Blancs de Sant Boi de Llobregat

Alice in Wonderland Alumnes de 2n d’ESO de l’assignatura de Visual i Plàstica de l’IES Mollet del Vallès

Alicia, Where are you? Col·lectiu MirArte Audiovisual i Fotografia, Centre Penitenciari Brians 2 de Sant Esteve Sesrovires

 

La sessió va concloure amb la projecció i presentació de Bottomless, un curt d’animació stop motion (compost per més de 3000 fotografies) que l’alumne Jesús Díaz va realitzar el curs anterior acompanyant el seu treball de recerca de batxillerat a l’Institut Coll i Rodés de Lloret de Mar.

La peça, 1r premi de El CAC a l’escola 2014 en la categoria d’educació secundària postobligatòria, una destacada contribució a la recreació audiovisual del món d’Alícia originada en un centre educatiu, va posar punt final a una brillant sessió en què cinema i literatura es van donar la mà en homentatge a Lewis Carroll.

Des de CCCB Educació, Kosmopolis i Arxiu Xcèntric volem agrair la col·laboració de l'alumnat i docents participants en aquesta proposta i felicitar-los per les seves realitzacions, així com estimular la realització de nous projectes que fomentin la creació audiovisual i literària.

 

 
 

La ciutat dels fotògrafs. Taller al MACBA i CCCB 14-15


22/12/2014
 
 

Per tercer curs consecutiu es porta a terme el taller La ciutat dels fotògrafs al MACBA i CCCB.

El taller proposa una descoberta creativa i reflexiva de la fotografia a partir de la vinculació entre la pràctica fotogràfica i l’exploració de la ciutat i els espais del MACBA i CCCB.

L’activitat es desenvolupa en tres grans fases:

En un primer moment s'analitzen fotografies del fons del MACBA i d'altres autors, mirant-les amb ulls de fotògraf i associant-les a la pràctica posterior.

A continuació, i inspirats per aquests referents, s’inicia una exploració fotogràfica de l'entorn més proper als espais arquitectònics del MACBA i el CCCB. Els participants treballen en grups, explorant tant les tries essencials de la fotografia (enquadrament, composició, llum, color) com les característiques que defineixen el teixit urbà (espai, trànsit, ritme, moviment).

Finalment trien, imprimeixen i ordenen les imatges, donant forma als seus projectes fotogràfics.

Com fem periòdicament al final de cada trimestre, llistem els centres que han participat al taller des d'octubre de 2014, amb enllaç a la pàgina del web Fotografia en curs on es pubiquen les corresponents galeries fotogràfiques:

Escola Municipal Arc Iris (Barcelona) 3r de Primària

Escola Projecte (Barcelona) 4rt d'ESO

Escola Projecte (II) 4rt d'ESO

Institut Itaca (Sant Boi de Llobregat) 2n de Batxillerat

Escola Els Alocs (Vilassar de Mar) 5è de primària

Escola Els Alocs (II) 5è de primària

FEDAC Horta (Barcelona) 4rt d'ESO

Escola del Treball (Barcelona) 2n de Batxillerat

Institut Salvador Dalí (El Prat de Llobregat) 2n d'ESO

Escola Mercè Rodoreda (Badalona) 5è de primària

Escola Mercè Rodoreda (II) 5è de primària

Institut Consell de Cent (Barcelona) 4rt d'ESO

Institut Consell de Cent (II) 4rt d'ESO

 
 
 
Pàgines    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...> >>