El fil de les clàssiques  

 

Espriu a El fil de les clàssiques i els seus blogs

Margalida Capellà Soler
08/09/2013
 
 

Ab initio Espriu és present a El Fil de les Clàssiques; així quan va néixer el 2007 es va presentar a la blogosfera educativa amb aquest poema d'Espriu:

Si de nou voleu passar,

Ariadna tornarà

a mostrar-vos el camí

que us permeti de sortir.

No hi ha laberint més clar.

Trobareu seients a mà

per als tristos i els cansats.

Hom no hi sent miols de gats,

sinó molt nobles cançons,

trèmolos d’acordions.

Quant al preu, tan mòdic és,

que penso no cobrar res.

ESPRIU, "Les cançons d'Ariadna"

La influència clàssica en la immensa producció d’Espriu és molt important i evident; palesa que coneixia molt bé la literatura, la història i la mitologia clàssiques: són molts els indicis que ens remeten a mites i llegendes grecoromanes, sabem que quan esclatà la guerra del 1936-1939 tenia intenció d’obtenir una segona llicenciatura de lletres en filologia clàssica, que tenia una gran estima i interès en l’ensenyament de les llengües clàssiques i en la lectura dels grans clàssics de l’antiguitat i que utilitzava frases no sempre ben enteses, com quan li van preguntar per què no escrivia en castellà i respongué “per no portar llenya al bosc”, que es va malentendre “per no portar llenya al foc”, quan realment emulava les Sàtires I X 34 d’Horaci:

in silvam non ligna feras insanius ac si

magnas Graecorum malis implere catervas.

 

Espriu i la petjada del món clàssic han estat sovint presents tant en El Fil de les Clàssiques (per Sant Jordi; una pista per endevinar25 anys sense Espriu: Les Metamorfosis a Les roques i el mar, el blau; L'imprudent i benefactor Prometeu; Visca la llengua maternaDafne,...) com en els seus blogs:  Aracne fila i fila, obert també a alumnes i professors d'altres centres (Espriu i l'amor pel llatí; Indesinenter, tot recordant Espriu; Apol·lo i Dafne en la literatura... per part dels alumnes de l'institut Premià de Mar; Antígona a la Viquilletra i Pervivència de les Metamorfosis en la literatura per part dels alumnes de l'Isaac Albéniz; La nostra ANTÍGONA, a càrrec dels alumnes de l'institut Roda de Ter...); també Espriu ha tingut un lloc d'honor en el blog de les alumnes de grec, Literatura grega a escena (De Sòfocles a Espriu), únic premi de batxillerat de l'edició del 2013 del concurs Si eres original, eres de libro que organitza CEDRO.

Photo

Seguiu de prop El Fil de les Clàssiques i els seus blogs (Aracne fila i fila, Literatura grega a escena, El fil del mite grec...) que de ben segur aquest curs i arran de l'any Espriu i de l'exposició del CCCB Salvador Espriu. He mirat aquesta terra s'aniran publicant més treballs sobre Espriu i les clàssiques.

 
 

Aracne fila i fila, El fil de les clàssiques més col·laboratiu

Margalida Capellà Soler
21/10/2012
 
 

El Fil de les Clàssiques és el desenvolupament curricular de les matèries de llatí i de grec d'ESO i de batxillerat en un entreteixit de blocs (El Fil de les ClàssiquesAracne Fila i FilaL'empremta d'Orfeu i La cinta de Νiκη), de Moodle (des de 1r ESO fins a 2n de batxillerat) i de xarxes socials (Facebook, Twitter, Chiron) a l'institut Premià de Mar.

 Aracne fila i fila és El Fil de les Clàssiques més col·laboratiu i acaba de ser guardonat amb el premi al millor blog d'educació dins la categoria personal/professional dels Premis Bloc Catalunya 2012 que stic.cat ha lliurat a principis d'octubre a Reus.

Val a recordar que Aracne fila i fila va néixer el setembre del 2008, perquè fos el bloc dels alumnes de clàssiques d’ESO i de batxillerat per tal de seguir el bloc d’aula El Fil de les Clàssiques i poder exposar públicament els treballs gestats en les diferents aules virtuals del Moodle Fil (des de 1r ESO fins a 2n Batxillerat), tota una Experiència TAC reconeguda pel Departament d’Ensenyament.

Fa pràctica compartida, considerada Bona pràctica pel Departament d’Ensenyament, amb l’institut Albéniz de Badalona. És obert a la col·laboració d’altres centres públics i concertats de Barcelona, de Sant Hilari Sacalm, de Roda de Ter, d’Amposta, de Mallorca… i estudiosos i entusiastes del món clàssic a la xarxa. Forma part de la blogosfera Chiron i té una presència activa al Facebook i altres xarxes socials. Participa presencialment en la Magna Celebratio de Badalona. Ha guanyat diferents guardons: Centaure d’or de Chiron 2009, La Mostra 2010, Blog Finalista Edublogs 2010, Primer premi Edublogs 2011 en la categoria d’alumnes de batxillerat i aquest estiu semifinalista a Educared 2012. En més d’una ocasió, ha estat bloc destacat a Xtecblocs, a Xtec i a diferents webs i blogs, entre els quals val a destacar una activitat amb l'alfabet grec a Una mà de contes. Es caracteritza per tenir diferents editors (alumnes i exalumnes, professors, estudiosos, pares i mares, infants i jubilats… ) que escriuen al voltant de l´única temàtica del bloc: l’actualitat i la pervivència del món clàssic. En aquests moments té 1.170 articles publicats i 14.824 comentaris. 
Aracne fila i fila, entre tots i totes, ha filat, fila i continuarà filant en català aquesta teranyina clàssica digital oberta a la col·laboració.

 
 
 

Les nostres publicacions

Laberints de mots i d'imatges
El fil de les clàssiques
 
Per laberints: hi vols entrar?
El fil de les clàssiques
 
El Fil de les Clàssiques
El fil de les clàssiques
 
 
Pàgines    1 2 3 > >>