El fil de les clàssiques  

 

Aracne fila i fila, El fil de les clàssiques més col·laboratiu

Margalida Capellà Soler
21/10/2012
 
 

El Fil de les Clàssiques és el desenvolupament curricular de les matèries de llatí i de grec d'ESO i de batxillerat en un entreteixit de blocs (El Fil de les ClàssiquesAracne Fila i FilaL'empremta d'Orfeu i La cinta de Νiκη), de Moodle (des de 1r ESO fins a 2n de batxillerat) i de xarxes socials (Facebook, Twitter, Chiron) a l'institut Premià de Mar.

 Aracne fila i fila és El Fil de les Clàssiques més col·laboratiu i acaba de ser guardonat amb el premi al millor blog d'educació dins la categoria personal/professional dels Premis Bloc Catalunya 2012 que stic.cat ha lliurat a principis d'octubre a Reus.

Val a recordar que Aracne fila i fila va néixer el setembre del 2008, perquè fos el bloc dels alumnes de clàssiques d’ESO i de batxillerat per tal de seguir el bloc d’aula El Fil de les Clàssiques i poder exposar públicament els treballs gestats en les diferents aules virtuals del Moodle Fil (des de 1r ESO fins a 2n Batxillerat), tota una Experiència TAC reconeguda pel Departament d’Ensenyament.

Fa pràctica compartida, considerada Bona pràctica pel Departament d’Ensenyament, amb l’institut Albéniz de Badalona. És obert a la col·laboració d’altres centres públics i concertats de Barcelona, de Sant Hilari Sacalm, de Roda de Ter, d’Amposta, de Mallorca… i estudiosos i entusiastes del món clàssic a la xarxa. Forma part de la blogosfera Chiron i té una presència activa al Facebook i altres xarxes socials. Participa presencialment en la Magna Celebratio de Badalona. Ha guanyat diferents guardons: Centaure d’or de Chiron 2009, La Mostra 2010, Blog Finalista Edublogs 2010, Primer premi Edublogs 2011 en la categoria d’alumnes de batxillerat i aquest estiu semifinalista a Educared 2012. En més d’una ocasió, ha estat bloc destacat a Xtecblocs, a Xtec i a diferents webs i blogs, entre els quals val a destacar una activitat amb l'alfabet grec a Una mà de contes. Es caracteritza per tenir diferents editors (alumnes i exalumnes, professors, estudiosos, pares i mares, infants i jubilats… ) que escriuen al voltant de l´única temàtica del bloc: l’actualitat i la pervivència del món clàssic. En aquests moments té 1.170 articles publicats i 14.824 comentaris. 
Aracne fila i fila, entre tots i totes, ha filat, fila i continuarà filant en català aquesta teranyina clàssica digital oberta a la col·laboració.

 
 
 

Laberints de mots i d'imatges

Margalida Capellà
15/12/2010
 
 
Laberints, a partir d'un poema de Pepita Castellví

A partir del poema de Pepita Castellví creat ad hoc, s'ha fet un muntatge audiovisual amb les fotografies fetes el dia de la visita a l'exposició Per laberints:

 

LABERINT

M'he perdut baixant per carrerons estrets,
confonent places i rius.
Busco l’antic trajecte
per sortir del cor del laberint.
Torno a perdre’m
per camins intricats,
inacabables viaranys semblats.
De vegades retrobo un vell amic,
un arbre, un banc,
inalterables, indiferents
al meu caminar
I giro i torno a girar,
enlluernada per mil reflexos,
per contrallums brillants.
Com la vida, que corre i corre
per trobar el seu destí
Com la vida, que es perd
i retorna al lloc que es va aturar.
Com la vida, que un capvespre,
o just a l’alba,
en la màgia d’un moment,
s’endinsa pels camins de sempre,
que parlen de records,
d’imatges, de paraules,
fins a trobar-se fora del laberint.

Pepita Castellví

 

Vid. El Fil de les Clàssiques

 
 

Les nostres publicacions

 
Pàgines    << < 1 2 3 > >>