Experimentem amb l'ART  

Carrer Torrijos 68, Barcelona

http://www.experimentem.org/

 

Curs d'agents articuladors entre art i educació 18a edició

EART
05/02/2019
 
 

43 caixes. Acció de l'artista Diego G. Amb col·laboració de l'artista Maria Jesús Olivos, en el marc de Passeu, passeu! Jornada de portes obertes d'Experimentem amb l'ART . Maig 2018

Dissabtes 2, 9, 16, 23 i 30 de març 2019
De 10:00 a 14:00h
Preu: 170 euros
Preu reduït: 162 euros(amics i amigues d’Experimentem amb l’ART, família nombrosa, monoparental i aturats)
Per a més informació: inscripcions@experimentem.org //932 171 877
Inscripcions: https://goo.gl/forms/TkUZWk9WF7V1G6ao2

Modera el curs: Dolors Juarez (codirectora d’Experimentem amb l’ART)
Ponents: Aida Sánchez de Serdio (doctora en Belles Arts, educadora, investigadora i treballadora cultural)/Bàrbara Roig (responsable d’Educació-CCCB Centre de Cultura Contemporània)/Sitesize (projectes artístics i investigadors de formes de producció cultural autònomes i aprenentatge comunitari)/Artefactum (col·lectiu d’arts i mediació socio-educativa)/Elena Blesa (investigadora independent, educadora i membre de l’equip d’Experimentem amb l’ART)/Ramon Parramon(artista i investigador cultural. Director d'Idensitat i professor a la Facultat de Belles Arts de la UB)/Núria Gurina ( La Lleialtat Santsenca)/Lluc Mayol (Catxirulo Lab/UBA-Escuela Meme/La fanzinoteca)

Com treballar transversalment art i educació?
El curs explora contextos i iniciatives culturals des d'on implicar, articular i repensar l'art, l'educació, la mediació i la vinculació amb la ciutadania en l'actualitat. Aposta per una pràctica reflexiva i activa de l'educació artística, fent un recorregut des de la institució museística fins a altres experiències col·laboratives que enllacen art, pedagogia i territori, per tal de situar possibles marcs d'acció i pautes crítiques des d'on crear i accionar

El curs s’organitza a partir de quatre àmbits que mostren diverses maneres de fer en les pràctiques d’educació i creació artístiques contemporànies:

Bloc 1. Coordenades d’acció
Exposa diferents enfocaments de l’educació artística i de les polítiques culturals i educatives, i fa una revisió històrica analitzant diversos marcs teòrics. Situa les coordenades necessàries des d’on iniciar el camí de recerca que explora el curs, entorn a les possibles articulacions entre art i educació.

Bloc 2. Relacions i experiències d’aprenentatge entre la institució cultural i l’esfera pública
Analitza algunes iniciatives d’institucions culturals des d’on situar l’acció pedagògica i les pràctiques de participació ciutadana. Exposa diferents aproximacions i estratègies que es poden establir, i que alhora, repensen els rols dels agents vinculats que hi treballen o hi conviuen.
El bloc també dialoga amb altres maneres d’aprendre en comunitat, on la pràctica creativa situada desplega formes de producció cultural autònomes i deslocalitzades, prenent com a espai de treball la metròpolis contemporània.

Bloc 3. Possibilitats i posicionaments de l’educació i la mediació amb projectes artístics en entorns formals i no formals
Mostra iniciatives des d’on actuar en educació i mediació amb contextos artístics. D’una banda, es compartiran propostes desenvolupades a l’àmbit de les arts visuals, que despleguen diferents intencionalitats i formats d’acció cultural i política. D’altra banda, s’aborden possibilitats de relació i participació de les persones que treballen o es vinculen a espais públics, expositius, museístics, etc., des d’on repensar i estimular el seu paper crític i actiu.

Bloc 4. Desplaçaments i espais contigus entre art, pedagogia i territori
Situa la història recent de les pràctiques artístiques col·laboratives al voltant de l’espai públic i el territori. Alhora, analitza experiències que empren maneres de fer amb diferents contextos i comunitats.


OBJECTIUS
• Compartir experiències que posen en relació els processos artístics, la cultura visual i las practiques educatives
• Entendre les pràctiques artístiques contemporànies com a acció educativa i educadora.
• Posar en valor les pràctiques que es mouen entre els àmbits de l’art i l’educació
• Contextualitzar i interpretar social i històricament tendències i perspectives que relacionen les arts visuals amb l’educació en diferents contextos.
• Potenciar la pràctica reflexiva i activa de l’educació artística.
• Mostrar com es treballa en projectes artístics actuals, amb altres formats i metodologies.
• Presentar pràctiques col·laboratives que enllacen pedagogia i territori.
• Conèixer models de treball cultural que activen projectes de participació o gestió comunitària.
• Situar el camp de recerca on es fusionen les pràctiques culturals, la cultura visual i les pràctiques educatives no formals com a llocs potenciadors de pensament i coneixement col·lectiu
• Subratllar la importància de posar en comú pràctiques educatives i artístiques que procedeixen de diversos camps de treball (formal, no formal i informal).
• Donar suport als treballadors culturals (artistes, educadors, gestors, etc.) que practiquen en els àmbits de l’art i pensament contemporani i educatiu, dignificant les professions i defensant les bones pràctiques.
• Explorar i situar processos híbrids entre educatius, creatius i artístics, més enllà d’entendre l’educació com a art o les arts com a educació. Repensar les contribucions del camp cultural al camp educatiu i viceversa, i les maneres que ambós es relacionen.
• Reconèixer nous models de perfils professionals del treball cultural.


DESTINATARIS
• Educadors que estiguin treballant o vulguin fer-ho en centres, espais i projectes artístics.
• Docents que situen l’art i els processos de creació contemporània com a eina educativa.
• Estudiants d’art, artistes, treballadors culturals i altres persones interessades que vulguin aproximar-se a nous formats de mediació que vinculen art, educació, institucions i territori.
• Educadors socials que vulguin conèixer noves pràctiques col·laboratives entre pedagogia, art i comunitat, com a instruments de participació i recerca social.
• Tècnics o programadors d’activitats d’educació o difusió de les arts visuals de centres municipals o d’iniciativa privada.

 
 

ART EN OBERT_EL NOM DE LES COSES

EART
14/12/2018
 
 
 
 

Dissabte 19 de gener de 2019
Horari/ Des de les 11 i fins les 13h
Edats/ Intergeneracional. A partir d'un any
Preu/ 3€ (el pagament es realitza el mateix dia de l'activitat)
Amb l’acompanyament de l’artista-educadora Anna Dot

M'hi vull inscriure

L'Anna Dot ens proposa l'activitat "El nom de les coses", que planteja l'exploració del nostre entorn, a la recerca de paraules amagades, noves o oblidades, i de noms que potser encara no hem sentit mai.

Art en Obert és una proposta intergeneracional, adreçada a públics generals, públics i famílies interessats en temes que vinculen art i educació.

Els infants a partir d’un any, han d’anar acompanyats com a mínim d’un adult. Tots els adults són participants de l’activitat.

Pots venir amb els pares, els fills, els nebots, els avis, les tietes, uns amics, la cosina, el veí... amb infants o sense ells.

La proposta s’activa des dels processos de l’art contemporani, acompanyada per un/a artista i/o educador/a en arts.

Consisteix en passar-ho bé plegats i col·laborar en la iniciativa dels altres. Donar la volta als materials per potenciar aprenentatges comuns i creatius.

Un intent d’interrompre les acceleracions quotidianes, per facilitar la convivència dels ritmes de cada persona, potenciant un ambient relaxat on pugui construir-se un lloc d’experiència compartida.

Us convidem a crear, imaginar, jugar, pensar, aprendre!!!

 
 
 
Pàgines    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...> >>