Escola Solc  

 

Celebrem la solidaritat!

Escola Solc
07/06/2017
 
 

Celebrem la solidaritat (Serveis comunitaris) de 4t d’ESO

Es tractava de donar suport a la tasca de la Fundació Comtal a Ciutat Vella a favor d’infants, adolescents i joves, així com difondre les seves activitats.

L’aprenentatge ha consistit en analitzar la pobresa com a conseqüència de la desigualtat social. Apropar-se al món del voluntariat i  descobrir de la tasca de les entitats del tercer sector, i més específicament, la tasca que desenvolupa la Fundació Comtal. Desenvolupar la metodologia d’Aprenentatge i Servei realitzant un servei a la comunitat emmarcat dins l’activitat de la Fundació.

Les accions desenvolupades han estat : Recollida d’aliments; tasques de suport de la campanya de Nadal; aconseguir recursos econòmics perquè un grup de nens i nenes poguessin a assistir a una representació teatral; elaborar punts de llibre per a la Diada de Sant Jordi; elaboració d’espots publicitaris de la Fundació Comtal amb destinació a les xarxes socials; muntatge d’una parada amb materials de difusió de l’ONG.

Per altra banda, també es tractava de conèixer el barri de la Ribera i reflexionar sobre les diferents realitats socials de la ciutat

Els alumnes n’han fet una valoració. Aquest n’és un extracte.

Aquest any en el marc de l’assignatura de Cultura i Valors ètics hem estat col·laborant amb la Fundació Comtal. La Fundació Comtal és una organització sense ànim de lucre que treballa, des de l’any 1994, perquè infants, adolescents i joves en situació de vulnerabilitat, així com les seves famílies, tinguin oportunitats de futur. Hem estat realitzant un seguit de feines que ens ha demanat la pròpia fundació per ajudar a donar visibilitat a la situació i a la pròpia fundació. L’objectiu d’aquesta tasca ha estat que nosaltres experimentem i protagonitzem accions de compromís cívic; aprenguem l’exercici de l’acció cívica i posem en joc els nostres coneixements i capacitats al servei  de la comunitat. A través d’aquest projecte també hem pogut conèixer el funcionament d’una entitat social i l’entorn on treballa, en aquest cas bona part de Ciutat Vella. A més, també ens ha servit per conèixer les diferents realitats socials de la ciutat on vivim, i donar suport actiu a la Fundació Comtal. Durant tot el curs hem realitzat diferents activitats. Primer la Fundació ens va encarregar la feina de fer uns vídeos de difusió de les seves activitats. A continuació vam fer un recapte d’aliments, així com una campanya per aconseguir recursos econòmics perquè un grup de nens i nenes de la Fundació poguessin assistir a un representació teatral, cosa que no havien fet mai. Per Sant Jordi, amb l’ajuda d’altres cursos, vam elaborar més de 200 punts de llibre per als nens i nenes del barri de la Ribera. Finalment, a la festa de final de curs difondrem material d’aquesta ONG, per donar-la a conèixer. Totes aquestes activitats han contribuït a que assolíssim els objectius que volíem aconseguir, i crec que aquesta feina ha contribuït al nostre creixement com a persones.

 Laia Bellés. Delegada de 4t d’ESO.

Valorem de manera positiva els serveis comunitaris en el seu conjunt. És inestimable el suport i les facilitats que ens donen des de la Fundació Comtal.  Les competències socials i ciutadanes han estat assolides. Només cal remarcar la passivitats d’alguns dels membres del grup-classe de 4t d’ESO.

 
 

Un món en canvi constant

Escola Solc
07/06/2017
 
 

Projecte intergeneracional: Un món en canvi constant.

 

Un món en canvi constant  és un projecte que enguany la nostra escola ha endegat per als alumnes de 1r d’ESO. Es tracta de crear un espai d’intercanvi generacional on els nois i noies conviden els seus avis a explicar com era la societat de la seva joventut, a través de diferents paràmetres: El món laboral; l’escola; la immigració; les formes diversió com ara el cinema o el ball; l’evolució del dels habitatges; el paisatge urbà; la família; les festes; la publicitat, la dictadura franquista.

Els avis i àvies expliquen, en cada sessió, la seva visió d’un o dos temes, ajudant-se amb objectes de l'època o recursos audiovisuals que esdevenen un suport molt il·lustratiu per als alumnes. A continuació els nois i noies entren en un diàleg molt enriquidor amb els convidats.

L’alumnat va recollint les seves impressions de cadascuna de les sessions i, com a projecte, elabora un dossier que constitueix una autèntic mosaic social del passat que serveix per observar l’evolució del món que envolta.

L’intercanvi d’informació i de reflexió sobre l’evolució de la nostra societat entre generacions representa una oportunitat per interpretar millor els reptes del món i recollir la memòria del passat.

Per altra banda, la connexió entre els nois i noies de 1r de secundària amb els seus avis i àvies crea un marc humà i formatiu d’una enorme riquesa humana i social.

Lloc on es realitza: A la biblioteca del centre escolar de l’Escola Solc,  que pertany al districte Les Corts (Barcelona). Les famílies pertanyen a aquest i d’altres barris de Barcelona (Sants; Eixample) i de l’Hospitalet.

Objectius del projecte:

- Conèixer de primera mà l’evolució de la nostra societat pel que fa a diferents àmbits (escola; feina; immigració; habitatge; família; política...

- Establir un fòrum de debat i connexió entre els nois i noies de 1r d’ESO i els seus avis i àvies.

- Enfortir la relació entre avis i néts, fent descobrir a aquests últims elements de la vida dels seus avis que desconeixien.

- Saber interpretar la història de la nostra societat des de la història oral dels nostres familiars.

- Entendre l’evolució de les societats a partir de processos socials complexos, on els ciutadans són els principals protagonistes.

 

Calendari:

Al començar el trimestre exposem els objectius del projecte “Un món en canvi constant” als nois i noies de 4t d’ESO i expliquem el mecanisme de les sessions. Al setmana següent, els alumnes després de parlar amb els seus avis, ens informen sobre si els seus avis i àvies estan disposats a participar i sobre quin tema. A partir d’aquí s’estableix un calendari:

 

Els temes a tractar:

1. El món de la feina

2. L’escola

3. La immigració

4. Formes de diversió: cinema i ball

5. Evolució dels habitatges, barris i ciutats

6. La família: Dimensió, casaments, enterrament, festes i esdeveniments familiars...

7. Publicitat i cinema

8. Avis ahir, avis avui

9. Dictadura i democràcia

 

Les sessions tenen dues parts. En la primera els avis expliquen la seva visió del tema escollit (escola, immigració, política...) i en la segona, s’estableix un col·loqui molt viu i intens.

Un cop acabada la sessió els alumnes elaboren unes conclusions a partir d’un qüestionari que els professorat passa als nois i noies. Vegem dos exemples.

 Sobre el tema “Escola”

 1.- Per què en els anys cinquanta els nois i noies de família treballadora no anaven a la universitat?

2.- Quin tipus de feines van fer la Susi i en Joan? Des de quina edat?

3.- Com és que no van aprendre català a l’escola?

4.- Com influïa la dictadura del general Franco a l’escola?

5.- A quina classe d’escola anaven? Com la descriuen?

6.- Quins ensenyaments es prioritzaven en aquella escola?

7.- Comenteu aquestes frases dites per la Susi i en Joan:

-          “La vida et dóna moltes oportunitat”

-      "“Intenteu ser els millors en la vostra professió”

 

Sobre el tema “Immigració”

 

1. Quines dues grans exposicions van motivar una gran arribada d'immigració a Barcelona abans de la Guerra Civil espanyola?

2. Com arribaven els immigrants de la post-guerra? Per què venien aquí? De què treballaven?

3. On vivien els immigrants?

4. A quines zones de Barcelona hi havia els nuclis més grans de barraquisme?

5. A part de la seva experiència personal, quines fonts ha utilitzat l'avi de l'Ariadna per poder preparar la xerrada?

6. Què vol dir el titular de l'article «On Barcelona perdia el nom»? Quina relació té amb la immigració?

7. Com eren les places de les zones de l'extraradi que hem vist a les fotografies on hi jugaven els nens de l'època?

8. En un full a part, dibuixeu una barraca i feu una petita reflexió sobre deuria ser la vida d'una família allà.

9. L'avi de l'Ariadna ens parla del llibre «Els altres catalans», de Francesc Candel. Què vol dir aquest títol? Per què es va escriure aquest llibre?

10. Quan es van eliminar les últimes barraques? Per què penseu que es va fer aleshores?

 

Sobre el tema “Records d’un temps i d’una ciutat”

 

        Quan van néixer els avis de la Laia?

        L’àvia de la Laia ens ha explicat que va viure a Ciutat Vella a prop del mercat de la Boqueria? On està situat aquest mercat?

        Després va anar a viure al barri de la Sagrada Família. Quina gran fàbrica hi havia en aquest barri? Com era llavors el temple de la Sagrada Família?

        Un dels besavis de la Laia era matalasser. En què consistia la seva feina?

        L’altre besavi fou xofer-mecànic del president Macià. Expliqueu breument qui fou en Macià?

        Per què el 1939 es va exiliar a França?

        La mare de la Consol Fontanella era modista. En què consistia aquesta professió? Existeix actualment?

        Per què creieu que només dues noies d’una classe quaranta van arribar a la universitat  a finals dels anys cinquanta?

        El tramvia era el mitjà més habitual en la Barcelona de la meitat del segle XX. Quins inconvenients tenia? Ara hi ha tramvies a Barcelona? Quins? Quin és el mitjà de transport majoritari avui en dia a la ciutat?

        Com eren els electrodomèstics dels anys 40 i 50 de segle passat? Com funcionaven les neveres? I les cuines? Hi havia rentadores? Com es rentava la roba? Com es fregaven els plats?

 

ANNEX:

 

Abans de tot el procés i com a activitat motivadora vam visionar, debatre i treballar la pel·lícula “Les meves tardes amb la Margueritte”

 

Fitxa de la pel·lícula

Títol original: La tête en friche

Direcció: Jean Becker

Guió: Jean-Loup Davadie i Jean Becker basat en la novel•la de Marie-Sabine Roger

Producció: Louis Becker para ICE 3, KJB Productions Studio Canal, France 3 Cinéma y DD Productions.

País: Francia

Any: 2010

Durada: 82 minutos

Música: Laurent Voulzy

Muntatge: Jacques Witta

Fotografia : Arthur Cloquet

Intèrprets: Gérard Depardieu (Germain); Gisèle Casadesus (Margueritte); François-Xavier Demaison (Gardini); Maurane (Francine) ; Patrick Bouchitey (Landremont); Jean-François Stévenin (Jojo); Claire Maurier (Madre); Sophie Guillemin (Annette).

Activitats d’anàlisi del film

1. Escriviu la sinopsi del film.

2. Què ens vol transmetre el director, Jean Becker, amb aquesta història?

3. Quins records té en Germain de la seva escola i del seu mestre? Creieu que això el pot haver marcat en la seva vida d’adult?

4. Sovint en Germain es fa un embolic amb les paraules i els seus comentaris, tot i que ben intencionats, no són massa afortunats. Té fama de ser poc llest. Què us sembla a vosaltres? Té, en canvi, altres valors? Per cert, què vol dir el títol original,  La tête en friche?

5. Margueritte li regala a Germain un diccionari. ¿Què penseu que simbolitza el diccionari a la pel·lícula? Quina classe de problemes té el protagonista amb el diccionari?

6. Com reacciona Germain quan sap que la Margueritte està malalta? Penseu que la gent amb fama de llestos reaccionaria igual? Què  diferencia, en realitat, a Germain de molts llestos?

7. Quan el protagonista li vol explicar a Margueritte que serà pare, es troba que l’àvia ja no és a la residència perquè la seva família se l’ha emportat a una altra de pitjors condicions. Quina qüestió social planteja el film amb aquest fet?

 

 

 

 

 
 
 
Pàgines    1 2 3 4 5 6 7 8 > >>