Dolors Alcántara  

 

Sant Tornem-hi! Activitats per a la visita a Gameplay

Dolors Alcántara
03/02/2020
 
 
 
 
El mundo como pantalla: platonismo digital

Ens tornem a trobar, reprenem el fil on l'havia deixat. Propostes didàctiques per a visites amb alumnes de secundària a Gameplay. Lluny de l'organització a la qual m'he dedicat durant anys. Recuperat el gust per la  feina individual, personal, al ritme que s'ajusti als cicles que aquestes vides que porterm (doncs tots en portem vàries a sobres i a dins) ens permetin. 

Un gust de compartir amb tothom que s'acosti a aquesta finestra. Un gust de trobar temptadores propostes a les activitats del CCCB. Un gust que els meus joves alumnes puguin sortir de l'aula i aprendre d'altra manera, en un altre espai. I que s'ho passin bé, això que trobem tant a faltar ells i una, la seva professora de filosofia. 

Activitats i materials del CCCB enllaçats en aquesta entrada per tal de provocar reflexió, atraure la vostra atenció, estimular la curiositat: jugar, en el fons, jugar. 

 
 
 
 

Esclat (d) ades: Una visita a Big Bang Data

Dolors Alcántara
05/11/2014
 
 
Visita a Big Bang Data

Un curs més, els alumnes de 1r de batxillerat de l'INS Les Termes de Sabadell han iniciat el curs de filosofia elaborant reflexions a partir d'una exposició del CCCB. No és un moment fàcil del curs. La filosofia provoca estranyesa. Es resisteix a ser una assignatura més. Provoca... pensar, diuen ells mateixos. No s'ha d'estudiar, afirmen, cal pensar. I ho troben molt més difícil que el que han fet fins ara, que el que se'ls ha demanat per seguir any rere any, curs rere curs, cobrint les etapes previstes en el temps previst. La filosofia renega d'aquesta manera de temporitzar els aprenentatges. La filosofia renega dels aprenentatges establerts. De fet, per començar a fer filosofia només ens cal saber llegir i escriure i una mica de matemàtiques. La majoria dels coneixements que han anat havent d'assimilar per gust o disgust des que van entrar a l'escola de ben petits no els serveixen per a res de res, tampoc per a fer filosofia. És la filosofia, en canvi, la que és titllada d'inútil i no tots els coneixements que no els serveixen ni per a enfrontar una exposició sobre el món de les dades, sobre el nostre món. 

Així que obrim portes al mar que ja és hora! I anem a Big Bang Data a fer filosofia, perquè la filosofia sempre té a veure amb el nostre món, amb l'esforç per entendre'l i buscar pistes en ell com l'explorador que en una tempesta intenta identificar signes del que vindrà. En la tempesta crítica ens trobem i el que és ben segur és que amb les dades i sense comprensió no ens en sortirem. Diria que... filosofia més mai necessitem! Les activitats proposades són una opció de treball possible oberta que esperem que estimuli la reflexió dels alumnes. 

 
 
 
Pàgines    1 2 3 > >>